Tijdens een zwangerschap maakt het lichaam een heleboel veranderingen door. Helaas gaan deze veranderingen vaak gepaard met zeurende pijn en vervelende klachten. Een veelvoorkomend fenomeen bij zwangere vrouwen is rugpijn. En daarbij vaak in de onderug. In deze blog leggen we je uit hoe het komt dat je tijdens een zwangerschap vaak juist dit soort rugklachten ervaart. En we geven je tips waarmee je het kunt verlichten. Waardoor je wat meer kunt genieten van die speciale negen maanden.
Hoe ontstaan rugklachten tijdens de zwangerschap?
Rugklachten komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Enerzijds neemt het lichaamsgewicht toe en verandert de lichaamshouding, wat zorgt voor extra belasting van de rug en het bekken. Anderzijds kunnen hormonale veranderingen ervoor zorgen dat de spieren en ligamenten minder gewicht kunnen dragen.
Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat je een groeiende baarmoeder draagt, waarvan de banden aan je rug bevestigd zijn. Hierdoor wordt je buik naar voren getrokken en krijg je een holle rug, wat na een tijdje pijn kan gaan doen. Rugpijn zal je vooral in je lage rug voelen.
Gelukkig verdwijnt de rugpijn na de zwangerschap vaak gewoon weer. Echter zijn er ook vrouwen die klachten blijven houden.
Wanneer ontstaat rugpijn als je zwanger bent?
De meeste vrouwen krijgen vanaf het tweede of derde trimester van de zwangerschap last van rugpijn.
In deze periode groeit de buik snel, wat meer druk uitoefent op de banden en de onderrug, resulterend in lage rugpijn.
Deze pijn verergert vaak als je naar achteren leunt om je evenwicht te bewaren, dus het is belangrijk om dit te vermijden.
Meestal pijn in de onderrug tijdens zwangerschap
Zoals eerder genoemd, zitten de banden van je baarmoeder aan de onderrug bevestigd. Doordat je baarmoeder groter en zwaarder wordt, gaat je buik naar voren getrokken worden en krijg je een holle rug, wat na een tijdje pijn kan gaan doen. Rugpijn tijdens zwanger zijn ga je dan ook vooral in je lage rug voelen.
Hoe kun je je rugpijn dan verlichten wanneer je zwanger bent?
Zoals eerder genoemd neemt je lichaamsgewicht toe, wat een zwaardere belasting voor de rug betekent. Tegelijkertijd krijgen je spieren het zwaarder te verduren, omdat ze door hormonale veranderingen minder gewicht kunnen dragen.
De kans is groot dat je hierdoor onbewust een andere lichaamshouding aanneemt. Dit kan leiden tot een zeurende pijn in (het lagere gedeelte van) je rug. Gelukkig zijn er een aantal manieren om deze pijn te verlichten. We delen ze hieronder.
1. Let op je houding
Wanneer de buik alsmaar groeit tijdens de zwangerschap, hebben veel vrouwen de neiging om hem naar voren uit te steken. De rug staat dan in een holle positie. Hiervan kun je flink last krijgen. Probeer de holle positie zoveel mogelijk te vermijden door een neutrale houding aan te nemen. Dit voorkomt pijn in de onderrug wanneer je zwanger bent.
Daarnaast kan ook je zitpositie een oorzaak zijn voor rugpijn tijdens het zwanger zijn. Probeer op twee benen en billen te zitten, dus niet met je benen over elkaar. Op deze manier wordt je gewicht gelijk verdeeld. Ook tijdens het slapen is het belangrijk een goede positie aan te nemen. Een zwangerschapskussen helpt hierbij!
Een goede houding in stand is:
- Voeten lichtjes uit elkaar, op heupbreedte
- Gewicht gelijkmatig verdeeld over beide voeten
- Knieën licht gebogen
- Bekken kantelen tot een neutrale houding van de onderrug
- Schouders naar achter brengen en laag houden
Een goede zithouding is:
- Rug in een neutrale houding
- Voeten op heupbreedte of knieën naar buiten draaien
Een goede houding bij liggen is een zijligging:
- Waarbij de knieën opgetrokken zijn
- Kussen tussen de knieën wanneer je op je zij ligt
Heffen en tillen:
Hef zo weinig mogelijk zware voorwerpen tijdens de zwangerschap.
Tips voor een goede tiltechniek:
- Span uw bekkenbodemspieren op
- Buig door uw knieën
- Hou uw rug recht tijdens het door de knieën buigen
2. Blijf in beweging om rugpijn te voorkomen wanneer je zwanger bent
Misschien moet je er niet aan denken. Maar wat beweging tijdens de zwangerschap kan helpen je klachten te verminderen. Zo is zwemmen een goede optie; in het water ben je gewichtloos waardoor je je rug niet belast en geen pijn voelt. Daarnaast verbeter je in het zwembad niet alleen je conditie, maar ook je spierkracht.
Naast zwemmen zijn ook yoga en gym goede manieren van beweging om de rugspieren te versterken en het lichaam te ondersteunen. En als dat nog niet genoeg reden is om in beweging te blijven: een sportief lichaam herstelt zich sneller na de bevalling! In het artikel: sporten tijdens zwangerschap, lees je meer tips and tricks over sporten wanneer je zwanger bent.
Let op: overleg voordat je gaat sporten áltijd met je dokter of gynaecoloog.
3. Pak op tijd je rust
Hoewel wat beweging tijdens je zwangerschap van belang is om verschillende kwalen tegen te gaan, is het ook ontzettend belangrijk om op tijd je rust te pakken. Probeer je klachten niet te negeren, maar luister naar je lichaam. Ga op tijd met de benen omhoog op de bank. Probeer niet te lang te staan. Til gedurende je zwangerschap geen zware dingen. En probeer bukken, knielen of hurken te beperken. Dit voorkomt extra rugpijn wanneer je zwanger bent.
4. Train je bekkenbodemspieren
Het is aangeraden om de bekkenbodemspieren dagelijks te oefenen tijdens de zwangerschap. De bekkenbodem bestaat uit twee lagen spieren. De diepere spierlaag fungeert als een hangmat, die het bekken van onderen ondersteunt en een rekbare, veerkrachtige, en beweeglijke basis biedt. In de oppervlakkige spierlaag bevinden zich drie openingen: de urinebuis, de vagina, en de anus.
De bekkenbodem heeft vier belangrijke functies:
- Steunfunctie: het ondersteunen van de organen in het bekken om verzakkingen te voorkomen.
- Sluitfunctie: het sluiten van de urinebuis en de anus om incontinentie (ongewild urineverlies of stoelgangverlies) te voorkomen.
- Seksuele functie: het bevorderen van de seksuele beleving.
- Stabiliserende functie: het ondersteunen van de lage rug om rugklachten te voorkomen.
Oefening 1: Kracht Span de bekkenbodemspieren aan door ze samen te knijpen en naar binnen te trekken, alsof je probeert een windje en plas op te houden. Dit oefent zowel de sluit- als de steunfunctie van deze spieren. Ontspan daarna de bekkenbodem.
Let op: Bij het aanspannen van de bekkenbodemspieren mag er geen beweging van het bekken zichtbaar zijn en mogen de grote bilspieren niet samentrekken.
Oefening 2: Uithouding Herhaal oefening 1, maar houd de bekkenbodemspieren nu 6 tot 10 tellen aangespannen voordat je ontspant.
Let op: Zorg ervoor dat je ademhaling niet wordt geblokkeerd. Probeer rustig door te ademen tijdens de oefening.
Oefening 3: Coördinatie Doe oefening 1 en 2 terwijl je zit of staat.
Probeer ook de bekkenbodemspieren aan te spannen voordat je hoest, niest of iets heft.
Het is belangrijk om deze bekkenbodemspieroefeningen in je dagelijkse routine op te nemen. Als je er een gewoonte van maakt, wordt het een automatische routine. Je kunt de oefeningen bijvoorbeeld doen terwijl je je tanden poetst, tv kijkt, op kantoor werkt, aan de pc zit of in de auto rijdt.
Oefening 4: Relaxatie Probeer na elke contractie de bekkenbodemspieren volledig te ontspannen, wat resulteert in een neerwaartse beweging van de bekkenbodem. Deze functie is essentieel bij het persen tijdens de bevalling.
Van je rugpijn tijdens zwangerschap af onder begeleiding
Wil jij verlichting van pijn tijdens je zwangerschap, maar wil dat na deze tips nog niet helemaal lukken? Of ga je liever aan de slag met een professional in plaats van op eigen houtje? Heel begrijpelijk. Onze gecertificeerde trainers staan voor je klaar om mee te kijken naar wat voor jou werkt. Wil je weer beginnen met sporten na je zwangerschap? Ook dan kun je bij ons terecht.
Met alle kennis en ervaring in huis hebben we voor vrijwel iedere hulpvraag een oplossing. We focussen hierbij niet alleen op beweging, maar ook op voeding en mental coaching. Vraag nu gratis en vrijblijvend een intakegesprek aan en zie of het iets voor jou is. Tot snel!
Gratis intakegesprek!
Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.
Gerelateerde artikelen
Last van heupklachten? Deze oefeningen verminderen je pijn
Pijnlijke klachten die zich in en rondom de heup vinden. Hoewel veel mensen vermoeden dat deze pas op latere leeftijd voorkomen, is dat niet altijd het geval. Ook jongere lichamen kunnen ermee te kampen krijgen. Sommige heupklachten zijn zelfs aangeboren. Om de pijn die bij heupklachten komt kijken te verhelpen, zetten wij de meest effectieve oefeningen voor je op een rij.
Hoe kom je van een stijve nek af?
Een stijve nek kan heel vervelend zijn. Je kunt bepaalde bewegingen niet maken, of ervaart veel last of pijn van je spieren. Maar hoe ontstaan deze nekklachten? En hoe kom je van een stijve nek af? Wij leggen het je uit en zetten de beste tips voor je op een rij.
Nekklachten door stress: hoe komt het en hoe kom je er vanaf?
Pijn in de nek is helaas een welbekend fenomeen. Het is een zeurende pijn die plots komt opzetten en niet zomaar vertrekt. De nekpijn straalt soms zelfs uit naar de schouders, rug en armen. Het kan je erg belemmeren in je bewegingen en je nachtrust flink verstoren. Nekpijn kent verschillende aanleidingen. Maar wist je dat nekklachten in veel gevallen veroorzaakt worden door stress? In dit blog leggen we je uit hoe dit komt. Ook delen we onze kennis over hoe je deze klachten verhelpt. Zodat jij weer vrij kunt bewegen en ’s nachts weer lekker slaapt.