De basis voor gezond eten is een gevarieerd eetpatroon, een goed hulpmiddel hiervoor is bijvoorbeeld de schijf van vijf. Als je de schijf van vijf volgt dan krijg je in ieder geval voldoende mineralen, vitamines, proteïne, koolhydraten, vezels en vetten binnen. Het is belangrijk om voldoende van deze producten binnen te krijgen, je zorgt er hiermee voor dat je bijvoorbeeld de kans op hart en vaatziekten verkleind. Gezonde voeding is belangrijk, zeker als je veel van je lijf vraagt door bijvoorbeeld veel te sporten. Maar wat is dat nou precies, gezond eten?
Wat is gezonde voeding?
Dat valt nog niet zo makkelijk uit te leggen. Er is de afgelopen jaren heel veel onderzoek naar gezonde voeding gedaan en iedere wetenschapper vindt wel weer iets anders. Bovendien reageert niet ieder lichaam hetzelfde op voeding. Toch zijn er wel een aantal basis richtlijnen die je kunt volgen als je gezond wilt eten.
Volwaardige voeding
Volwaardige voeding zit vol met voedingsstoffen. Het bevat alle vitaminen, mineralen, vezels, gezonde vetten en eiwitten die je lijf nodig heeft om te kunnen functioneren. Veel van de producten die in fabrieken gemaakt worden, bevatten helaas niet zo veel voedingsstoffen meer, waardoor ze ook niet meer zo goed vullen. Je moet er ten eerste meer van eten om vol te zitten én je hebt sneller weer een hongergevoel, waardoor je opnieuw iets moet eten. Bovendien worden er stoffen aan toegevoegd die je lijf niet per se nodig heeft en die soms zelfs schadelijk zijn. Te veel zout en suiker bijvoorbeeld.
Vers koken
Je kunt dus het beste voor volwaardige gezonde voeding kiezen en dat doe je door veel meer vers te koken met basis ingrediënten. Maak zelf je eigen sauzen, dressings en soepen. Er zijn genoeg kookboeken te vinden met eenvoudige, maar lekkere recepten. Het is niet alleen gezonder maar vaak ook vele lekkerder. Zo weet je precies wat je binnenkrijgt.
Wat zegt de Gezondheidsraad?
De Gezondheidsraad is een onafhankelijke wetenschappelijke adviesraad met als wettelijke taak regering en parlement te adviseren op het brede terrein van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Deze instantie heeft de volgende richtlijnen opgesteld:
Groente en fruit
Eet iedere dag minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit. Groente en fruit bevatten veel vezels, wat goed is voor je spijsvertering. Als je veel groente en fruit eet, heb je bovendien minder kans op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2.
Volkorenproducten
Volkorenproducten bieden koolhydraten en koolhydraten geven langdurig energie af, waardoor je minder snel behoefte krijgt aan een snelle snack om je energielevel weer op peil te krijgen. Ze zitten boordevol vezels en dat helpt dan weer bij je stoelgang. Kies voor volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkorencouscous in plaats van voor de witte variant. De witte variant zorgt namelijk voor een snelle stijging en daling van je bloedsuikerspiegel, waardoor je eerder gaat snacken tussen maaltijden in. Volkorenproducten verlagen de kans op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2.
Onverzadigd vet
Vet is onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Je lichaam heeft namelijk vetten nodig voor de cel-opbouw. Kies wel voor onverzadigde vetten. Deze zijn vloeibaar of in ieder geval zacht, zoals olie of halvarine. Wees zuinig met verzadigde vetten zoals roomboter of harde margarine. Onverzadigde vetten zijn beter voor je bloedvaten dan verzadigde vetten.
Plantaardig eten
Vaker plantaardig eten en wat minder vaak voor dierlijke producten kiezen verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Kies bijvoorbeeld voor plantaardige vleesvervangers of peulvruchten.
Zuivel
Dagelijks een portie zuivel verkleint de kans op darmkanker. En yoghurt verkleint de kans op diabetes type 2. Daarnaast bevat zuivel onder andere calcium en vitamine B12.
Minder rood en bewerkt vlees
Kies niet te vaak voor rood vlees, zoals rund-, varkens-, schapen- en geitenvlees en wees ook zuinig met bewerkt vlees zoals gerookt vlees of worsten. Voor de variatie kun je vaker voor plantaardige producten kiezen. Rood en bewerkt vlees kan verschillende vormen van kanker veroorzaken.
Peulvruchten
Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol en dat is dan weer goed voor je bloedvaten. Ze zijn bovendien rijk aan eiwitten, dus ze zijn een mooi alternatief voor vlees.
Vette vis
Eén keer per week vis is gezond, zeker als je voor een vette vis kiest als zalm of haring. Vette vis eten is goed voor je hart en je bloedvaten.
Ongezouten noten
Noten bevatten goede vetten en eiwitten. Kies wel de ongezouten variant en houd het bij maximaal 15 gram per dag.
Weinig zout
Gebruik niet meer dan 6 gram keukenzout per dag. Te veel natrium, dat in keukenzout zit, kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en botontkalking.
Weinig toegevoegde suikers
Via koolhydraten die in onze voeding zitten, krijgen we voldoende suikers binnen. Daar hoeft geen extra suiker bij. Wees dus zuinig met toegevoegd suiker.
Geen alcohol
Alcohol vergroot de kans op bepaalde kankersoorten. Vrouwen die alcohol drinken, hebben bovendien een grote kans om diabetes type 2 te krijgen. Het beste is om helemaal geen alcohol te drinken,
Filterkoffie
In koffie zit een stof die je cholesterol kan verhogen, cafestol. In filterkoffie zit minder cafestol dan in pads, cups of bonen. Als je van koffie houdt, kun je dus het beste filterkoffie drinken.
Nooit iets ongezonds?
Mag je dan nooit iets ongezonds? Natuurlijk wel, maar een gezond voedingspatroon zou de basis moeten zijn. Als je af en toe eens uit de band springt, is dat echt niet erg. Als je daarna maar weer teruggaat naar de basis.
Wat is gezonde voeding voor mij?
Zoal je hebt kunnen lezen zijn er veel gezonde keuzes die je kunt maken om een gezond voedingspatroon te volgen. Er zijn uiteraard best wel wat zaken waar je rekening mee moet houden, de gouden regel is natuurlijk altijd; teveel is eigenlijk nooit goed, probeer alles gevarieerd en met mate doen.
Jouw ideale voedingspatroon
Welk voedingspatroon voor jou het beste is, hangt van verschillende factoren af. Experimenteer daar zelf mee of vraag via onderstaand formulier een intakegesprek aan.
Gratis intakegesprek!
Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.
Gerelateerde artikelen
Voedingsschema afvallen en sporten
Bewegen en een gezond voedingsschema gaan hand in hand samen bij afvallen. Regelmatig hoor je dat mensen moeilijk kunnen afvallen, ondanks dat ze veel sporten. Echter is sporten alleen niet belangrijk. Net zo belangrijk, en misschien wel belangrijker, is jouw voedingspatroon. Eet je meer calorieën dan dat je dagelijks verbrand? Dan val je niet af. Want maar liefst 75 procent van je gewichtsverlies wordt bepaald door wat je eet. Slechts 25 procent door beweging. Daarom is een goed en gezond voedingsschema in combinatie met voldoende bewegen belangrijk als je wilt afvallen.
5 tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Suikerpieken; je hebt er vast weleens over gehoord. Het principe werkt heel simpel: als je iets eet stijgt je bloedsuikerspiegel, doordat de suikers uit je voeding in je bloedbaan terechtkomen. En hoe meer suikers je eet, hoe hoger de piek is. Het klinkt in eerst instantie misschien wat onschuldig, maar dat is het niet. Want als je bloedsuikerspiegel veel pieken en dalen kent, kan dit vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Dat moeten we dus voorkomen! Gelukkig zijn er veel goede tips om die genoemde schommelingen tegen te gaan. Deze delen we hieronder met je.
Voedingsschema om spiermassa te kweken
Veel mensen denken aan bodybuilders als ze het woord ‘spiermassa’ horen. Maar niet alleen bodybuilders zijn gebaat bij een goede partij spieren in hun lijf; ook voor de doorsnee persoon heeft het opbouwen of onderhouden ervan vele voordelen. Om maar wat voorbeelden te noemen: het ontlast botten en gewrichten, het verbetert je stofwisseling en het maakt dat je er fitter uitziet. Maar spiermassa opbouwen gebeurt niet in één dag; het heeft tijd nodig. En het is niet enkel een kwestie van trainen; ook voedingsschema’s kunnen jou helpen jouw doel te bereiken. Wij voorzien je van de nodige tips.