Waar herken je een te hoge bloeddruk aan? Wordt fitter, strakker en sterker
13 juni 2024 Geschreven door: Jos VermeerFysieke klachten en pijn

Het verraderlijke van een te hoge bloeddruk is dat je er in eerste instantie meestal niets van merkt, waar herken je een te hoge bloeddruk dan aan? Want ermee rondlopen geeft zelden klachten; je voelt je gewoon goed. Maar zodra je langere tijd met een hoge bloeddruk te maken hebt, treden er soms wél klachten op. Je bloedvaten staan immers continu onder een te hoge druk, met mogelijk schade aan verschillende delen van je hart en lichaam tot gevolg. Een langdurige hoge bloeddruk kan zelfs tot een hartinfarct of beroerte leiden.

Last van een hoge bloeddruk?

Heb jij last van een te hoge bloeddruk en wil je graag hulp ontvangen om deze te normaliseren? Onze gezondheidscoaches kunnen je hierin adviseren door middel van:

  • Een gezondheidscheck van je gehele lichaam af te nemen
  • Analyseren van je leefstijl en voedingspatroon
  • Een voedingsadvies op maat op te stellen
  • Op jouw afgestemde beweegtips te geven

Om jouw bloeddruk te normaliseren. Heb je hier interesse in? Meld je dan aan voor een gratis intakegesprek bij Personal Fitness Nederland.

Mogelijke klachten bij een hoge bloeddruk

Hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en braken, kortademigheid, rusteloosheid en wazig zien zijn stuk voor stuk klachten die bij een hoge bloeddruk kunnen ontstaan. Maar herken je deze klachten van een hoge bloeddruk niet? Dan is dat helaas geen garantie dat je geen hoge bloeddruk hebt.

Factoren die van invloed kunnen zijn op je bloeddruk

Wel zijn er bepaalde factoren waarmee je kunt inschatten hoe groot jouw risico op een hoge bloeddruk is. Want waar herken je nu een te hoge bloedruk aan? Zo neemt de kans hierop toe als je rookt, overgewicht hebt, te weinig beweegt, stress ervaart, een ongezond voedingspatroon hanteert of wanneer meerdere van jouw familieleden een hoge bloeddruk hebben. Ook als jijzelf hier in je jongere jaren of tijdens je zwangerschap mee kampte, is jouw risico verhoogd.

Waar herken je een te hoge bloeddruk aan? Jíj moet het zelf doen!

Sommige factoren heb je niet in de hand, andere wél. Met dat laatste doelen we op een gezonde levensstijl, waarin je een verantwoord voedingspatroon hanteert, voldoende beweegt en je een gezond gewicht hebt. Hier kan simpelweg maar één iemand mee aan de slag gaan, en dat ben jij zelf. Waar wacht je nog op?!

Werk aan je levensstijl

Uit onderzoek blijkt dat de bloeddruk daalt tijdens het sporten, én wanneer je overtollige kilo’s verliest. Als de bovenstaande klachten en factoren je bekend voorkomen of als je een hoge bloeddruk preventief wilt tegengaan, is het dus goed om aan je levensstijl te werken. Dit betekent voldoende bewegen en goede voeding tot je nemen. Dat draagt écht bij aan een gezonde bloeddruk. Ook leer je beter de symptomen te herkennen van een hoge bloeddruk. En daar doen we het uiteindelijk allemaal voor!

Een hoge bloeddruk en bewegen

Zodra jij je tijdens het sporten inspant, loopt je bloeddruk op. Tot welke hoogte, dat is afhankelijk van de spieren die je tijdens je work-out gebruikt en de intensiteit van de sessie. Wij van Personal Fitness Nederland adviseren om minimaal 30 minuten per dag matig tot intensief te bewegen. Om conditie op te bouwen of te werken aan de opbouw van kracht. Een bijkomend voordeel is dat het effect van een work-out op je bloeddruk 24 uur aanhoudt. Iedere dag trainen is dus optimaal, maar plan op zijn minst 3 keer per week een trainingssessie in.

Waar herken je een hoge bloeddruk aan

Een hoge bloeddruk en voeding

Er zijn ook een aantal aandachtspunten met betrekking tot je voeding. Eet bijvoorbeeld niet te veel drop en pas op met zoethout thee. Daar zit namelijk de bloeddrukverhogende stof glycyrhizin in. Eet tegelijkertijd ook minder zout eten; dat verlaagt je bloeddruk. Laat kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakjes en zoute snacks dus zo veel mogelijk staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over je eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden. Wees daarnaast zuinig met alcohol; alcohol verhoogt je bloeddruk al vanaf 2 glazen per dag. Het allerbeste is om het helemaal te laten staan. Maar wil je tóch iets alcoholhoudends drinken, drink er dan niet meer dan 1 glas van per dag. Meer weten over voeding en hoge bloeddruk?  Lees dan ons artikel omtrent voeding wat je bloeddruk verlaagt.

Waar herken je een te hoge bloeddruk aan? Hulp in aantocht!

Wij zeiden het al: sommige factoren heb je niet in de hand, anderen wél. Ga daarom samen met ons aan de slag met het verlagen of op peil houden van je bloeddruk door gezond te eten en voldoende te sporten. Onze gezondheidscoaches kunnen je hierin adviseren door middel van:

  • Een gezondheidscheck van je gehele lichaam af te nemen
  • Analyseren van je leefstijl en voedingspatroon
  • Een bloeddruk verlagend advies omtrent voeding opstellen
  • Op jouw afgestemde beweegtips te geven

Wil je meer weten over dat wat we voor jou kunnen betekenen? Vul dan onderstaand formulier in voor een gratis intakegesprek.

Gratis intakegesprek!

Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voornaam en achternaam

Gerelateerde artikelen

oefeningen op heupklachten te verminderen
Fysieke klachten en pijn

Last van heupklachten? Deze oefeningen verminderen je pijn

Pijnlijke klachten die zich in en rondom de heup vinden. Hoewel veel mensen vermoeden dat deze pas op latere leeftijd voorkomen, is dat niet altijd het geval. Ook jongere lichamen kunnen ermee te kampen krijgen. Sommige heupklachten zijn zelfs aangeboren. Om de pijn die bij heupklachten komt kijken te verhelpen, zetten wij de meest effectieve oefeningen voor je op een rij.

Bekijk dit advies

van stijve nek afkomen
Fysieke klachten en pijn

Hoe kom je van een stijve nek af?

Een stijve nek kan heel vervelend zijn. Je kunt bepaalde bewegingen niet maken, of ervaart veel last of pijn van je spieren. Maar hoe ontstaan deze nekklachten? En hoe kom je van een stijve nek af? Wij leggen het je uit en zetten de beste tips voor je op een rij.

Bekijk dit advies

zwanger rugpijn
Fysieke klachten en pijn

Zo verlicht je rugpijn tijdens de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap maakt het lichaam een heleboel veranderingen door. Helaas gaan deze veranderingen vaak gepaard met zeurende pijn en vervelende klachten. Een veelvoorkomend fenomeen bij zwangere vrouwen is rugpijn. En daarbij vaak in de onderug. In deze blog leggen we je uit hoe het komt dat je tijdens een zwangerschap vaak juist dit soort rugklachten ervaart. En we geven je tips waarmee je het kunt verlichten. Waardoor je wat meer kunt genieten van die speciale negen maanden.

Bekijk dit advies

Sporten met spierpijn
Fysieke klachten en pijn

Is sporten met spierpijn wel gezond?

In hoofdlijnen zijn er drie verschillende soorten spierpijn, allen met verschillende oorzaken. We geven je in dit artikel meer uitleg.

Bekijk dit advies