Veel voorkomende klachten tijdens het sporten Herken jij dit bij jezelf?
6 juni 2024 Geschreven door: Jos VermeerFysieke klachten en pijn

Klachten tijdens het sporten kunnen een training best onaangenaam maken. Wij zetten de vijf meest voorkomende klachten tijdens het sporten voor je op een rijtje.

5 veel voorkomende klachten op een rij

Een zware training gaat vaak samen met een hoge hartslag, flink zweten en spierpijn. Bij sommigen mensen gaat het verder dan dit, de klachten die zij ervaren gaan verder dan een avondje spierpijn. Hier een lijstje met de vijf veel voorkomende klachten tijdens het sporten.

1. Duizeligheid tijdens het sporten

Je hebt je tijdens of na het sporten vast wel eens een keer duizelig gevoeld. Dit is een veelvoorkomend verschijnsel en kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zomaar zijn dat je te weinig hebt gegeten of gedronken. Maar ook een onjuiste ademhaling tijdens het trainen of het plotseling stoppen met bewegen zonder cooling down kunnen duizeligheid veroorzaken.

2. Misselijkheid tijdens het sporten

Duizeligheid kan gepaard gaan met een golf van misselijkheid tijdens of na het sporten. Maag- en darmklachten komen relatief veel bij sporters voor. Denk ook aan braken, zijsteken, (aandrang tot) ontlasting en diarree. Een verstoord maag-darmstelsel en zuurstoftekort tijdens het sporten zijn vaak de boosdoeners. Een goede oplossing is letten op wat je voor het sporten eet. Eet maximaal twee uur van tevoren en vermijd producten die je tijdens het sporten eerder misselijk hebben gemaakt.

3. Trillende spieren tijdens het sporten

Last van trillende beentjes tijdens je workout? Dat is het teken van een spier die voor je aan het werk is. Op zo’n moment ontstaan er scheurtjes, je vraagt namelijk meer dan de spier aan kan. Helemaal niet verkeerd, want de spier wordt hierdoor juist sterker! Een andere mogelijkheid is een veranderende samenstelling van onopgeloste zouten die elektrische signalen van een zenuw naar je spier sturen. Los dit op door voldoende water te drinken. Tot slot kunnen je spieren beginnen te trillen door een gebrek aan glycogeenvoorraad in de spier. Dat verhelp je door snelle suikers tot je te nemen en na het trainen te rekken en te rusten.

4. Refluxklachten tijdens het sporten

Voel je tijdens oefeningen als opdrukken wel eens een boer of brandend maagzuur opkomen, of ervaar je pijn achter het borstbeen? Dan heb je te maken met refluxklachten. Deze kunnen voorkomen als je tijdens het sporten gaat liggen of bukt. Andere risicofactoren zijn overgewicht en een te strakke sportoutfit. Voorkom refluxklachten door na het eten een paar uur te wachten met trainen en in losse kleding te bewegen.

5. Loopneus tijdens het sporten

Een onschuldige maar vervelende sportklacht is het hebben van een loopneus. Word je tijdens het sporten omringd door stofdeeltjes, pollen of een droge lucht, dan zorgt dit voor een overproductie aan slijm. Met een neusspray ben je op korte termijn van deze irritatie af. Op lange termijn is een sportzonnebril voor buiten of kiezen voor binnensporten het advies.

Goede begeleiding bij klachten tijdens het sporten

Onze ervaren personal trainers hebben veel ervaring met sporters die klachten hebben tijdens het sporten. Ze bieden de juiste hulp en weten goed met deze situaties om te gaan. Maar nog belangrijker ze helpen je om deze klachten in de toekomst te voorkomen.

Heb jij op dit moment vaak last van deze klachten? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op, dan bekijken we samen hoe we dit kunnen verhelpen! Wij kunnen je gegarandeerd helpen door middel van ons Fit for Life programma, met bijzondere aandacht voor voeding en mental coaching.

Gratis intakegesprek!

Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voornaam en achternaam

Gerelateerde artikelen

oefeningen op heupklachten te verminderen
Fysieke klachten en pijn

Last van heupklachten? Deze oefeningen verminderen je pijn

Pijnlijke klachten die zich in en rondom de heup vinden. Hoewel veel mensen vermoeden dat deze pas op latere leeftijd voorkomen, is dat niet altijd het geval. Ook jongere lichamen kunnen ermee te kampen krijgen. Sommige heupklachten zijn zelfs aangeboren. Om de pijn die bij heupklachten komt kijken te verhelpen, zetten wij de meest effectieve oefeningen voor je op een rij.

Bekijk dit advies

van stijve nek afkomen
Fysieke klachten en pijn

Hoe kom je van een stijve nek af?

Een stijve nek kan heel vervelend zijn. Je kunt bepaalde bewegingen niet maken, of ervaart veel last of pijn van je spieren. Maar hoe ontstaan deze nekklachten? En hoe kom je van een stijve nek af? Wij leggen het je uit en zetten de beste tips voor je op een rij.

Bekijk dit advies

zwanger rugpijn
Fysieke klachten en pijn

Zo verlicht je rugpijn tijdens de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap maakt het lichaam een heleboel veranderingen door. Helaas gaan deze veranderingen vaak gepaard met zeurende pijn en vervelende klachten. Een veelvoorkomend fenomeen bij zwangere vrouwen is rugpijn. En daarbij vaak in de onderug. In deze blog leggen we je uit hoe het komt dat je tijdens een zwangerschap vaak juist dit soort rugklachten ervaart. En we geven je tips waarmee je het kunt verlichten. Waardoor je wat meer kunt genieten van die speciale negen maanden.

Bekijk dit advies

Sporten met spierpijn
Fysieke klachten en pijn

Is sporten met spierpijn wel gezond?

In hoofdlijnen zijn er drie verschillende soorten spierpijn, allen met verschillende oorzaken. We geven je in dit artikel meer uitleg.

Bekijk dit advies