Thuis sporten en afvallen Effectief afvallen met thuis sporten
21 juni 2024 Geschreven door: Harry RaaijmakersGezond afvallen

Bewegen kan vrijwel altijd en overal. Zeker als je ervoor kiest om thuis te sporten. Je bent niet afhankelijk van openingstijden of het weer. Ook je budget speelt geen rol, want thuis trainen hoeft geen cent te kosten. Toch kent in of rond het huis sporten ook nadelen. We zetten alles op een rijtje en delen een aantal oefeningen waarmee je ook met beperkte middelen thuis kunt sporten en afvallen.

Nadelen van thuis sporten en afvallen

Thuis sporten betekent makkelijk en goedkoop afvallen. Toch kleven er ook minpunten aan, namelijk:

Je bent volledig aangewezen op jezelf

Jij moet de materialen en ruimte regelen. Jij moet uit alle oefeningen een training samenstellen. En jij moet ze op de juiste manier uitvoeren. Ben je al moe wanneer je dit leest? Wanneer je thuis wil sporten en afvallen komt alles aan op jou. Dit vraagt tijd en energie. Zonder begeleiding is de kans bovendien een stuk groter dat je een verkeerde houding aanneemt en daardoor blessures oploopt. Ook kan het zijn dat je oefeningen doet die je niet dichterbij je droomlichaam brengen. Zonde van alle moeite toch?

De opties thuis zijn beperkt

Tenzij je een complete home gym inricht, moet je het doen met de beperkte mogelijkheden die thuis sporten biedt. Want waar je in de sportschool alle materialen tot je beschikking hebt, kun je thuis vaak niet anders dan trainen met je eigen lichaamsgewicht of geïmproviseerde sportattributen. Of je moet bereid zijn (flink) in de buidel te tasten.

Thuis sporten en vereist veel doorzettingsvermogen

Er is nogal wat afleiding in huis. Het liefst plof je lekker onderuitgezakt op de bank om een uur te Netflixen. Krijg je jezelf ertoe gezet toch te sporten? Dan train je waarschijnlijk niet zo fanatiek als in de sportschool. Het meten van bijvoorbeeld je hartslag, de tijdsduur en je vooruitgang is daar een stuk makkelijker. Dat motiveert! Ook kan het hogere tempo van de groep waarin je traint stimuleren net dat stapje verder te gaan. Thuis kijkt er niemand mee. Opgeven is dan een stuk makkelijker.

Thuis sporten en afvallen met deze effectieve work-out

Om je toch een eindje op weg te helpen vind je hieronder een door ons samengestelde work-out om thuis te doen. Het enige dat je nodig hebt is een springtouw, muur, trap en eventueel een matje. Succes met thuis sporten en afvallen!

Touwtjespringen

Pak een springtouw en spring 30 seconden achter elkaar. Neem hierna 30 seconden rust. Doe dit 5 rondjes.

Squats

Plaats je voeten op schouderbreedte recht naar voren en kantel je bekken voor een holle rug. Strek je armen naar voren uit en kijk recht vooruit. Zak nu door je knieën. Let hierbij op dat je knieën niet voorbij je tenen komen. Ook moet je bovenlichaam rechtop blijven. Duw jezelf nu vanuit de hakken van je voeten (niet vanuit je tenen dus) weer omhoog. Herhaal deze beweging 15 keer.

Lunges

Ga rechtop staan. Ontspan hierbij je schouders, maar span je core aan. Stap nu met één been uit en zak door je knieën, totdat ze een hoek van ongeveer 90 graden maken. Let op dat je voorste knie niet voorbij je tenen komt. Is dat wel het geval? Stap dan iets verder uit. Je achterste knie mag de vloer net niet raken. Zet jezelf vervolgens met je voorste been af om weer langzaam omhoog te komen. Wissel je linker- en rechterbeen af tot ze allebei 15 keer aan de beurt geweest zijn.

Jumping jacks

Ga rechtop staan met je benen tegen elkaar en je armen langs je lichaam. Zwaai nu terwijl je springt je armen en benen naar buiten. Je lichaam vormt met je voeten op schouderbreedte en armen boven je hoofd nu een X. Bij de volgende sprong eindig je weer in de startpositie. Dit herhaal je snel achter elkaar tot er 30 seconden voorbij zijn. Neem 30 seconden rust en begin weer opnieuw.

Traplopen

Simpel maar effectief. Met traplopen train je zowel je conditie als je kuit- en bilspieren. Begin rustig door een paar keer de trap op en af te lopen. Toe aan wat meer uitdaging? Probeer het tempo steeds een beetje op te voeren. Hou dit zo lang mogelijk vol.

Plank

Voor een plank ga je op je knieën zitten. Buig dan voorover om op je ellebogen te leunen. Strek je benen uit, zodat je lichaam een rechte lijn vormt. Span je buikspieren goed aan en hou deze positie 30 seconden vast.

Wall sit

Ga met je rug tegen de muur staan. Plaats je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Zak vervolgens met je billen naar beneden, totdat je knieën een hoek van 90 graden vormen. Probeer dit 30 seconden vol te houden voor je weer omhoogkomt.

Thuis afvallen of toch sporten in de sportschool?

Merk je dat je het lastig vindt om jezelf te motiveren om thuis te sporten? Komen de oefeningen je neus uit? Of lukt het simpelweg niet om af te vallen? Dan is in de sportschool trainen geen gek idee. Vooral met professionele begeleiding kun je flinke stappen zetten. Zo krijg je bij Personal Fitness Nederland personal training, voedingsadvies en mental coaching. Allemaal op maat, want iedereen is anders. We hebben vestigingen door heel Nederland. Daarom kun je altijd terecht bij een locatie bij jou in de buurt. Een weekje gratis en vrijblijvend uitproberen? Meld je nu aan voor ons Fit for Life-programma.

Gratis intakegesprek!

Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voornaam en achternaam

Gerelateerde artikelen

afvallen tijdens zwangerschap
Gezond afvallen

Afvallen tijdens zwangerschap

Als jij wilt afvallen tijdens je zwangerschap dan is het belangrijk dat je dat met begeleiding doet. Jij en je ontwikkelende baby hebben been bepaald aantal calorieën nodig zodat jullie beide de stoffen krijgen die jullie nodig hebben. Je baby moet groeien en de best mogelijke start krijgen in het leven. Gewicht verliezen tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk als je het onder begeleiding doet van een specialist. En bij Personal Fitness Nederland bieden we je dan alle hulp om dit veilig te doen.

Bekijk dit advies

afvallen onder begeleiding
Gezond afvallen

Afvallen onder begeleiding

Als jij gewicht wilt verliezen is afvallen onder begeleiding het beste wat je kunt doen. En dat is precies wat wij bieden bij Personal Fitness Nederland. Bij ons krijg je een persoonlijke coach die fungeert als een trainer, een voedingsdeskundige en een mindset coach. Je krijgt dus een totaaloplossing aangeleverd waarmee jij het gewicht bereikt waar je je goed bij voelt.

Bekijk dit advies

personal trainer voor mensen obesitas
Gezond afvallen

Personal trainer voor mensen met obesitas

Ben je op zoek naar een personal trainer gericht op mensen met obesitas? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze personal trainers helpen jou om je doelen te bereiken; tegelijkertijd bestrijd je ook veel ziektes die met zwaarlijvigheid gepaard gaan – lichaamsbeweging kan helpen bij diabetes-gerelateerde problemen en verlaagt ook je bloeddruk. Personal Fitness Nederland kan jou hierbij helpen.

Bekijk dit advies

afvallen met wielrennen
Gezond afvallen

Afvallen met wielrennen

Wielrennen is in korte tijd enorm in populariteit gestegen. Het is de perfecte hobby voor in de buitenlucht: ontspannend én gezond! Je verbrandt met het fietsen namelijk enorm veel calorieën. Wielrennen is dan ook een van de beste manieren om snel gewicht te verliezen. Maar hoe en waarom werkt afvallen door te wielrennen? Het antwoord lees je in dit blog.

Bekijk dit advies