Overweeg jij om een suikervrij dieet te gaan volgen? We vertellen je er graag wat meer over.
Wat is suiker?
Suikers vind je overal. Bijna ieder voedingsmiddel bevat wel suikers. In melk zit lactose, ook wel melksuiker. In fruit vind je fructose, fruitsuiker. Zelfs zetmeel is een suiker. Wanneer mensen het over een suikervrij dieet hebben, bedoelen ze meestal een dieet zonder sacharose. Dit is een zoetstof die van nature voorkomt in bijvoorbeeld fruit, mais, suikerriet en suikerbiet. Helemaal suikervrij eten kan dus eigenlijk niet. Als mensen zeggen dat ze suikervrij eten, bedoelen ze dat ze geen toegevoegde suikers eten.
Wat is toegevoegd suiker?
Toegevoegde suikers zijn suikers die fabrikanten aan voeding toevoegen. Dat doen ze om de smaak te verbeteren of om ervoor te zorgen dat producten langer houdbaar blijven. Toegevoegde of geraffineerde suiker komt uit mais, suikerriet of suikerbiet. Alle vezels, vitaminen en mineralen worden tijdens het raffinageproces verwijderd. Alleen de sacharose blijft over, dat gebruikt je lichaam als brandstof. Brandstof voor je lichaam drukken we uit in calorieën. Je krijg dus wel de calorieën, maar niet de voedingswaarde uit alle vezels van het product binnen. Daarom worden calorieën uit sacharose ook wel lege calorieën genoemd. Dit geldt niet alleen voor suiker, het geldt ook voor honing, siropen en stropen.
Waar zit toegevoegd suiker in?
In zo’n driekwart van bewerkte producten in de supermarkt zit suiker. In snoep, koek en frisdrank verwacht je het misschien wel, maar het zit ook in producten die helemaal niet zoet zijn en die zelfs als gezond bestempeld worden. Het zit bijvoorbeeld in sommige crackers, in soep en in yoghurt of kwark met een smaakje.
Hoe herken je toegevoegd suiker op het etiket?
Suiker staat niet altijd als suiker of als sacharose op het etiket en dat maakt het soms best lastig om suikervrij te eten. In het lijstje hieronder vind je de schuilnamen van suiker.
- Sacharose
- Lactose
- Fructose
- Dextrose
- Maltose
- Trehalose
- Sucrose
- Galactose
- Glucose-fructosestroopIsoglucose
- Maltodextrine
- Melasse
- Aspartaam
- Stevia zonder maltodextrine
- Xylitol
- SorbitolIsomalt
- Sacharine
Hulp nodig?
Wil jij graag minder suiker eten? Wij helpen je graag op weg met een op maat gemaakt uitgebalanceerd voedingsschema.
Vul ons intakeformulier in en wij bellen jou binnen 1 werkdag op. Ook kan de coach van de dichtstbijzijnde vestiging een afspraak met je inplannen en je alles vertellen over ons Fit for Life programma.
Gratis intakegesprek!
Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.
Gerelateerde artikelen
Voedingsschema afvallen en sporten
Bewegen en een gezond voedingsschema gaan hand in hand samen bij afvallen. Regelmatig hoor je dat mensen moeilijk kunnen afvallen, ondanks dat ze veel sporten. Echter is sporten alleen niet belangrijk. Net zo belangrijk, en misschien wel belangrijker, is jouw voedingspatroon. Eet je meer calorieën dan dat je dagelijks verbrand? Dan val je niet af. Want maar liefst 75 procent van je gewichtsverlies wordt bepaald door wat je eet. Slechts 25 procent door beweging. Daarom is een goed en gezond voedingsschema in combinatie met voldoende bewegen belangrijk als je wilt afvallen.
5 tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Suikerpieken; je hebt er vast weleens over gehoord. Het principe werkt heel simpel: als je iets eet stijgt je bloedsuikerspiegel, doordat de suikers uit je voeding in je bloedbaan terechtkomen. En hoe meer suikers je eet, hoe hoger de piek is. Het klinkt in eerst instantie misschien wat onschuldig, maar dat is het niet. Want als je bloedsuikerspiegel veel pieken en dalen kent, kan dit vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Dat moeten we dus voorkomen! Gelukkig zijn er veel goede tips om die genoemde schommelingen tegen te gaan. Deze delen we hieronder met je.
Voedingsschema om spiermassa te kweken
Veel mensen denken aan bodybuilders als ze het woord ‘spiermassa’ horen. Maar niet alleen bodybuilders zijn gebaat bij een goede partij spieren in hun lijf; ook voor de doorsnee persoon heeft het opbouwen of onderhouden ervan vele voordelen. Om maar wat voorbeelden te noemen: het ontlast botten en gewrichten, het verbetert je stofwisseling en het maakt dat je er fitter uitziet. Maar spiermassa opbouwen gebeurt niet in één dag; het heeft tijd nodig. En het is niet enkel een kwestie van trainen; ook voedingsschema’s kunnen jou helpen jouw doel te bereiken. Wij voorzien je van de nodige tips.