Sporten met hoofdpijn of migraine Beweging kan uitkomst bieden
6 juni 2024 Geschreven door: Jos VermeerFysieke klachten en pijn

Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn. Mensen kunnen last hebben van misselijkheid en kunnen erg gevoelig zijn voor licht en/of geluid. Een kleinere groep mensen kan ook last hebben van uitvalsverschijnselen.

Sporten kan de hevigheid verminderen

Als je regelmatig last hebt van hoofdpijn of migraine stem je daar waarschijnlijk je dagelijkse bezigheden al op af. Het kan zijn dat je het sporten daarom vermijdt, maar wist je dat sporten je ook kan helpen bij hoofdpijn of migraine? Sporten kan ervoor zorgen dat de hevigheid van een aanval vermindert, maar het kan er ook voor zorgen dat je minder vaak een aanval krijgt.

Welke sporten zijn het meest geschikt bij hoofdpijn of migraine?

In principe zijn de meeste vormen van sport geschikt voor mensen met hoofdpijn of migraine. Maar er zijn een aantal sporten die je beter kunt vermijden, omdat ze een aanval kunnen uitlokken of verergeren.

Geschikte sporten zijn

  • Wandelen
  • Hardlopen
  • Fietsen
  • Zwemmen

Sporten die je beter kunt vermijden zijn

  • Sprinten
  • Gewichtheffen
  • Sporten op grote diepten zoals duiken
  • Sporten op grote hoogte zoals wintersport

Als je begint met sporten zal je nog niet direct weten hoe je lichaam reageert op bepaalde sportoefeningen. Luister daarom altijd naar je lichaam en kies die oefeningen waar je je het beste bij voelt.

Tips voor het sporten met hoofdpijn of migraine

Populair!

Een aantal zaken kunnen aanvallen uitlokken of verergeren. Zorg daarom altijd voor een goede voorbereiding.

  • Luister goed naar je lichaam. Bouw de duur en de intensiteit van het sporten op een verantwoorde manier op. Sommige mensen die last hebben van hoofdpijn of migraine voelen zich het beste als ze wat korter sporten. Je kunt dan dus beter elke dag een half uurtje trainen dan een paar keer per week een uur of langer.
  • Als je gevoelig bent voor de invloed van zonlicht, kun je het beste kiezen voor binnen sporten. Dus sporten in een sportschool is dan een goede optie.
  • Drink voldoende. Drinken is altijd belangrijk tijdens het sporten, maar als je last hebt van hoofdpijn of migraine is het nog belangrijker om voldoende gehydrateerd te blijven. Denk hierbij met name aan water drinken. Het drinken van sportdrankjes met cafeïne kan een negatief effect hebben en wordt daarom ook afgeraden.
  • Zorg dat je bloedsuiker op peil blijft, zorg er daarom altijd voor dat je iets voedzaams bij je hebt.

Als je ervoor kiest om te sporten bij Personal Fitness Nederland is het verstandig om je personal trainer op de hoogte stellen van hoofdpijn of migraine. Onze ervaren trainers kunnen je dan op een goede manier adviseren over de juiste oefeningen voor jou.

Maak kennis met Personal Fitness Nederland

Uiteraard zijn we ons ervan bewust dat je misschien eerst wilt kijken of het bevalt. Vandaar dat wij een gratis intakegesprek aanbieden. Je maakt in deze week o.a. kennis met jouw personal trainer en krijgt uitleg over ons Fit for Life programma. Op deze manier kun je ongedwongen en vrijblijvend kennis maken met de personal trainer van de dichtstbijzijnde vestiging.

Gratis intakegesprek!

Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voornaam en achternaam

Gerelateerde artikelen

oefeningen op heupklachten te verminderen
Fysieke klachten en pijn

Last van heupklachten? Deze oefeningen verminderen je pijn

Pijnlijke klachten die zich in en rondom de heup vinden. Hoewel veel mensen vermoeden dat deze pas op latere leeftijd voorkomen, is dat niet altijd het geval. Ook jongere lichamen kunnen ermee te kampen krijgen. Sommige heupklachten zijn zelfs aangeboren. Om de pijn die bij heupklachten komt kijken te verhelpen, zetten wij de meest effectieve oefeningen voor je op een rij.

Bekijk dit advies

van stijve nek afkomen
Fysieke klachten en pijn

Hoe kom je van een stijve nek af?

Een stijve nek kan heel vervelend zijn. Je kunt bepaalde bewegingen niet maken, of ervaart veel last of pijn van je spieren. Maar hoe ontstaan deze nekklachten? En hoe kom je van een stijve nek af? Wij leggen het je uit en zetten de beste tips voor je op een rij.

Bekijk dit advies

zwanger rugpijn
Fysieke klachten en pijn

Zo verlicht je rugpijn tijdens de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap maakt het lichaam een heleboel veranderingen door. Helaas gaan deze veranderingen vaak gepaard met zeurende pijn en vervelende klachten. Een veelvoorkomend fenomeen bij zwangere vrouwen is rugpijn. En daarbij vaak in de onderug. In deze blog leggen we je uit hoe het komt dat je tijdens een zwangerschap vaak juist dit soort rugklachten ervaart. En we geven je tips waarmee je het kunt verlichten. Waardoor je wat meer kunt genieten van die speciale negen maanden.

Bekijk dit advies

Sporten met spierpijn
Fysieke klachten en pijn

Is sporten met spierpijn wel gezond?

In hoofdlijnen zijn er drie verschillende soorten spierpijn, allen met verschillende oorzaken. We geven je in dit artikel meer uitleg.

Bekijk dit advies