Het kan zijn dat je na je bevalling last houdt van aanhoudende rugpijn. Normaal gesproken zou de rugpijn na een aantal dagen na de bevalling moeten afnemen. Het is ook niet raar dat je rugpijn klachten kunt hebben, aangezien een bevalling nogal wat vergt van je lichaam. Maar het is uiteraard niet de bedoeling erg lang last te hebben van rugklachten.
Verdwijnen de rugpijn klachten niet?
Personal Fitness Nederland kan jou helpen met rugproblemen na de bevalling. Vaak zijn rugklachten na de zwangerschap een gevolg van bewegingsangst of een te laag activiteitenniveau. Wil jij:
- Van je rugklachten na de bevalling af?
- Een paar kilo afvallen met blijvend resultaat
- Fitter, strakker en sterker worden
- Voedingsschema op maat
- Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
- Tegen het scherpste tarief uit de regio
Meld je dan aan voor een gratis intakegesprek.
Wil je meer lezen over rugklachten na je bevalling? Lees dan verder op de afbeelding.
Hoe komt het dat je rugpijn kunt hebben na de bevalling?
Er zijn een aantal factoren waardoor je rugpijn kunt krijgen na je bevalling. We zullen deze toelichten voor je.
1. Verandering van basishouding
Een van de belangrijkste redenen is dat je lichaam verandert tijdens de zwangerschap van je kind. Je lichaam moet namelijk het groeiende kindje ondersteunen. Hierdoor ga je een andere basishouding aannemen, wat kan betekenen dat je rug in een andere stand komt te staan dan voorheen. De drukverdeling op je ruggengraat veranderd hierdoor.
2. Spier- en gewrichtspijn
Tijdens de bevalling worden de spieren en gewrichten in het bekkengebied en de onderrug zwaar belast. Dit kan leiden tot spierpijn en ongemak in de dagen en weken na de bevalling.
3. Verslapte buikspieren
Doordat de buikspieren hun werk na de bevalling nog niet goed kunnen doen, omdat deze langdurig op spanning hebben gestaan, moeten je rugspieren extra werk verrichten. Er is nog geen goede samenwerking tussen de core-spieren: de buik- en rugspieren, de bekkenbodem en ademhalingsspier. Deze spieren zorgen voor de stabiliteit die je nodig hebt bij alle bewegingen. Doordat deze samenwerking mist, kan er rugpijn na je bevalling ontstaan.
4. Verhoogde productie van het hormoon relaxine
Een andere reden is dat je lichaam het hormoon relaxine in verhoogde productie aanmaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat gewrichten / bekken uitrekbaar en soepeler worden tijdens de bevalling. Dit kan zorgen voor instabiliteit.
5. Overige complicaties
Een urineweginfectie of epidurale complicaties kunnen ervoor zorgen dat de pijn uitstraalt naar de rug.
Hoe merk je dat je ernstige rugklachten hebt?
Symptomen die aangeven dat je rugklachten hebt over gehouden na de bevalling zijn:
- Pijn die niet verdwijnt na een paar dagen of weken
- Zwelling en ontsteking
- Moeite met bewegen of lopen
- Krachtverlies in de benen
- Pijn in de rug en het bekken
- Snelle vermoeidheid
Wat kun je doen om de rugklachten na je bevalling te verminderen?
Er zijn een aantal praktische tips waar je rekenen mee kunt houden om de rugpijn te verminderen na de zwangerschap:
- Let op je houding tijdens het voeden van je kind. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je houding tijdens het voeden van je kind, of je nu fles- of borstvoeding geeft. Zorg ervoor dat je altijd plaatsneemt op een comfortabele stoel en gebruik kussens om je onderrug en armen te ondersteunen, wat kan helpen om extra ongemak te voorkomen. Bovendien kan het aangenaam zijn om je benen iets omhoog te leggen terwijl je je kind voedt. Erg belangrijk hierbij is dat je het kind naar de borst brengt en niet de borst naar je kind. Hierdoor ontlast je je rug meer vanzelf.
- Verdeel je lichaamsgewicht goed. Vermijd het plaatsen van je volledige gewicht op één been en probeer in plaats daarvan je gewicht gelijkmatig te verdelen over beide voeten. Dit kan de rugpijn verlichten na je bevalling.
- Til vanuit je benen. Moet je je baby of iets anders van de grond oppakken? Til dan vanuit je benen en niet vanuit je rug.
- Zorg voor warmte voor je rug. Warmte kan de bloedcirculatie verbeteren en daardoor de pijnlijke en stijve rugspieren helpen ontspannen. Er bestaan verschillende methoden om warmte op je rug toe te passen. Neem bijvoorbeeld een ontspannend warm bad, gebruik een verwarmde kersenpitkussen op je rug, of breng een warmtepleister direct op je huid aan.
- Neem een goede massage. Tijdens de zwangerschap en bevalling heeft je lichaam ongelooflijke prestaties geleverd. Het is daarom van groot belang om jezelf wat extra aandacht en zorg te geven. Er zijn masseurs die gespecialiseerd zijn in vrouwen die net bevallen zijn.
Oefeningen om te doen na de bevalling die goed zijn tegen rugpijn
Rugpijn na de bevalling is een veelvoorkomend probleem, en het kan nuttig zijn om specifieke oefeningen te doen om de pijn te verlichten en de rugspieren te versterken. Hier zijn enkele oefeningen die je kunt proberen.
Diepe buikademhaling:
- Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond.
- Adem diep in door je neus en laat je buik uitzetten.
- Adem langzaam uit door je mond terwijl je je buikspieren aanspant.
Bekkenkanteling:
- Lig op je rug met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond.
- Span je buikspieren aan en duw je onderrug in de grond, houd dit een paar seconden vast en ontspan.
- Herhaal dit 10-15 keer.
Knie-naar-borst stretch:
- Lig op je rug met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond.
- Trek een knie naar je borst en houd dit 15-20 seconden vast.
- Wissel van been en herhaal.
Cat-Cow stretch:
- Ga op handen en knieën zitten, met je handen onder je schouders en je knieën onder je heupen.
- Buig je rug naar boven (Cat) en trek je kin naar je borst.
- Buig je rug naar beneden (Cow) en kijk omhoog.
- Herhaal deze beweging langzaam 10-15 keer.
Lage rug- en bilspieroefening tegen rugpijn na je bevalling:
- Lig op je rug met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond.
- Til je billen op van de grond, houd dit een paar seconden vast en laat ze weer zakken.
- Herhaal dit 10-15 keer.
Zijwaartse heuprek:
- Sta rechtop en leun met je rechterhand tegen een muur of een stevige ondergrond.
- Steek je linkerbeen over je rechterbeen en buig naar rechts.
- Houd deze positie 15-20 seconden vast en wissel van kant.
Zorg ervoor dat je deze oefeningen langzaam en gecontroleerd uitvoert. Indien je hier graag hulp bij wilt hebben, dan kunnen wij je daarbij helpen! Ben je eenmaal van je rugpijn af? Dan kun je weer gaan sporten na je zwangerschap.
De juiste hulp voor rugpijn na je bevalling
Twijfel je of je de oefeningen goed doet, wordt de pijn niet minder of vind je het fijn om de juiste begeleiding te hebben? Personal Fitness Nederland staat klaar om je te ondersteunen bij rugproblemen na de bevalling. Vaak worden rugklachten na de zwangerschap veroorzaakt door angst om te bewegen of een te laag activiteitenniveau. Wil je:
- Van je rugklachten na de bevalling af?
- Een paar kilo afvallen met blijvend resultaat
- Fitter, strakker en sterker worden
- Voedingsschema op maat
- Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
- Tegen het scherpste tarief uit de regio
Meld je dan aan voor een gratis intakegesprek via onderstaand formulier.
Gratis intakegesprek!
Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.
Gerelateerde artikelen
Last van heupklachten? Deze oefeningen verminderen je pijn
Pijnlijke klachten die zich in en rondom de heup vinden. Hoewel veel mensen vermoeden dat deze pas op latere leeftijd voorkomen, is dat niet altijd het geval. Ook jongere lichamen kunnen ermee te kampen krijgen. Sommige heupklachten zijn zelfs aangeboren. Om de pijn die bij heupklachten komt kijken te verhelpen, zetten wij de meest effectieve oefeningen voor je op een rij.
Hoe kom je van een stijve nek af?
Een stijve nek kan heel vervelend zijn. Je kunt bepaalde bewegingen niet maken, of ervaart veel last of pijn van je spieren. Maar hoe ontstaan deze nekklachten? En hoe kom je van een stijve nek af? Wij leggen het je uit en zetten de beste tips voor je op een rij.
Zo verlicht je rugpijn tijdens de zwangerschap
Tijdens een zwangerschap maakt het lichaam een heleboel veranderingen door. Helaas gaan deze veranderingen vaak gepaard met zeurende pijn en vervelende klachten. Een veelvoorkomend fenomeen bij zwangere vrouwen is rugpijn. En daarbij vaak in de onderug. In deze blog leggen we je uit hoe het komt dat je tijdens een zwangerschap vaak juist dit soort rugklachten ervaart. En we geven je tips waarmee je het kunt verlichten. Waardoor je wat meer kunt genieten van die speciale negen maanden.