Veel topsporters of sporters die op hoog amateurniveau spelen of trainen hebben tegenwoordig naast hun sportcoach of trainer een mental coach. Hij of zij begeleidt de sporter op mentaal vlak. Maar wist je dat een mental coach ook fijn kan zijn als je niet op hoog niveau sport? We vertellen je er graag wat meer over.
Leren omgaan met prestatiedruk
De druk om te presteren is vaak heel hoog voor sporters die op hoog niveau trainen of wedstrijden doen. De buitenwereld verwacht veel van de sporters, maar ze leggen de lat voor zichzelf ook steeds hoger. Deze mentale druk en de fysieke belasting van het sporten kunnen er dan voor zorgen dat de sporter overtraind raakt. De symptomen van overtraining lijken veel op die van een burn-out: vermoeidheid, slaapproblemen, problemen met eten, slechter humeur of zelfs depressiviteit, rusteloosheid, hoge bloeddruk, gewichtsverlies en prestaties die achteruitgaan. Een mental coach helpt de sporter om te gaan met prestatiedruk, zodat hij gezond kan blijven trainen. Maar een mental coach doet nog veel meer.
Karakter en topsport
Een mental coach gaat in gesprekken op zoek naar de sterke en zwakke karaktereigenschappen van de sporter. Dat doet hij ook door tijdens wedstrijden en trainingen te kijken hoe de sporter zich gedraagt. Door de specifieke karaktereigenschappen van de sporter slim in te zetten tijdens trainingen of wedstrijden, kan een sporter beter presteren. En natuurlijk is de mental coach er op momenten dat de sporter even niet zulke goede resultaten behaalt. Hij helpt de sporter met deze moeilijke momenten om te gaan en de coach motiveert de sporter om ondanks de tegenslag toch door te gaan.
Wat doet een mental coach voor sporters?
Niet alleen topsporters hebben baat bij begeleiding van een mental coach. Ook als je op lager niveau sport, kan een mental coach je heel goed helpen. Hij kijkt naar je instelling en je karakter en hoe die je tegenhouden of juist kunnen helpen om je doelen te behalen. In gesprekken met jou gaat hij op zoek naar je sterke en zwakke kanten. Vervolgens leert je coach je hoe je daar het beste mee om kunt gaan tijdens het sporten. En ben je je motivatie even helemaal kwijt? Dan is je mental coach er ook voor je.
Inzichten geven over gedragspatronen
Een mental coach is geen psycholoog, maar hij kan je wel inzicht geven in jouw karakter en gedragspatronen. Hij helpt je uit te zoeken wat wel en wat juist niet werkt. Hij helpt je gemotiveerd te blijven en focus te houden, zodat je uiteindelijk jouw sportieve doel kunt behalen.
Benieuwd wat onze coaches kunnen betekenen?
Benieuwd wat een personal coach als jouw mental coach voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak met de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging. We vertellen je er graag meer over.
Gratis intakegesprek!
Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.
Gerelateerde artikelen
Personal trainer voor vrouwen met obesitas
Ben je op zoek naar een personal trainer voor vrouwen met obesitas? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben verschillende behandelingen voor vrouwen met obesitas. Onze personal trainers zullen je ondersteunen bij het opbouwen van een gezond eetpatroon in combinatie met oefeningen op maat. Dit programma is speciaal samengesteld voor vrouwen met obesitas. Afhankelijk van de persoonlijke situatie en de gewenste doelen gaan we samen met jou aan de slag naar een gezondere levensstijl zonder obesitas.
Personal trainer voor mannen met obesitas
Ben je op zoek naar een personal trainer voor mannen met obesitas? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben verschillende behandelingen voor mannen met obesitas. Onze personal trainers zullen je ondersteunen bij het opbouwen van een gezond eetpatroon in combinatie met oefeningen op maat. Dit programma is speciaal samengesteld voor mannen met obesitas. Afhankelijk van de persoonlijke situatie en de gewenste doelen gaan we samen met jou aan de slag naar een gezondere levensstijl zonder obesitas.
Zo word jij weer fit na een coronabesmetting
Ondanks dat de grote piek al een tijdje achter de rug is, heerst corona nog steeds. Heb je last van een hoestje of een zere keel? Je neemt het zekere voor het onzekere en brengt een bezoek aan de GGD of tovert de zoveelste zelftest uit de kast. En ja hoor: geveld door corona. De meesten zijn hier na maximaal 2 weken weer helemaal van hersteld. Maar sommigen kampen langdurig met klachten. We spreken in dat geval van long-covid. Je bent dan volledig hersteld van het virus, maar ervaart een flinke nasleep. Lees in dit artikel hoe je weer conditie kunt opbouwen na corona.
Aan de slag met een gezondheidscoach, iets voor jou?
Wil jij ook graag een gezonde geest en een vitaal lichaam? Maar weet je niet goed hoe je dat zelfstandig aan moet pakken? Dan is samenwerken met een gezondheids-coach misschien wel iets voor jou. Wat een gezondheidscoach precies doet? En hoe deze jou kan helpen? Wij leggen het je uit.