Mediteren kun je leren: maak er je dagelijkse gewoonte van Dagelijks mediteren: leer het jezelf aan!
14 juni 2024 Geschreven door: Petra VermeerMentale gezondheid

Iedereen kan het, je hebt er niks voor nodig en het kan overal: mediteren leren. Het is goed om er een dagelijkse gewoonte van te maken. Met een paar simpele stappen kun je dagelijks van een paar minuten ultieme ontspanning ervaren.

Wat is mediteren?

Meditatie draait er in wezen om je (volle) hoofd en lichaam even tot rust te brengen. Dit kan op allerlei manieren, maar de kern ligt in focus en aandacht. Gedachten, over dat gesprek van vanochtend, of de boodschappen die nog moeten worden gedaan, evenals geluiden, zoals een passerende auto, en gevoelens van bijvoorbeeld onrust of ongeduld, blijven gewoon opkomen.

Ze hoeven ook niet te verdwijnen; het verschil is dat je niet meegaat in die stroom. Je neemt wat afstand en observeert meer. Zodra je merkt dat je bent afgedwaald, breng je je aandacht rustig terug naar het huidige moment – desnoods honderd keer opnieuw.

Bedenk waarom jij van meditatie een gewoonte wilt maken

Het is lastig om een nieuwe gewoonte aan te leren en al helemaal als je niet helemaal weet wat deze nieuwe gewoonte je gaat opleveren.

Het is goed om voor jezelf uit te zoeken wat meditatie je kan brengen, voordat je eraan begint.

Zo overtuig je jezelf van de waarde van het mediteren en dit maakt het gemakkelijker om het ook in de praktijk toe te passen.

Vind jij het bijvoorbeeld lastig om efficiënt met je tijd om te gaan? Of ervaar je veel stress en ben je alleen maar met je gedachten in de toekomst bezig?

Dit zijn goede redenen om te starten met dagelijks mediteren.

Kies een vast moment

Wanneer je wilt starten met een nieuwe gewoonte is het slim om hier een vast moment voor te kiezen, zeker in als je nog beginnend bent met het leren van mediteren. Ben jij een ochtendmens en wil je de dag goed starten, wellicht is de ochtend dan een goed moment om je dagelijkse meditatie te plannen.

Heb je ’s avonds weinig op de planning en wil je ontspannen naar bed? Dan is de avond een goed moment om jouw meditatie te plannen. Kies voor een moment waarvan jij vertrouwen hebt dat het je ook gaat lukken om er dagelijks tijd voor te maken.

Begin klein

De valkuil waarmee veel goede voornemens snel weer in de prullenbak belanden: te grote doelen. Wanneer je iets te groot maakt is het erg lastig om je er meteen aan te houden. Mediteren leren kan in het begin erg wennen zijn. Je bent plotseling alleen, zonder prikkels.

Zodra je jezelf voorneemt om direct te starten met een meditatie van een half uur, kan dat best confronterend zijn. De tijd gaat niet snel genoeg voorbij en je gedachten dwalen constant af. Je maakt het voor jezelf al een stuk gemakkelijker wanneer je begint met een meditatie van enkele minuten. Wanneer dat goed voelt, kun je langzaam uitbreiden.

Richt je aandacht op je ademhaling

Wanneer je start met mediteren kan het lastig zijn om alle prikkels en gedachtes direct uit te schakelen. Focus je in dit geval op je ademhaling. Je ademhaling is een natuurlijk ritme dat je in het hier en nu houdt.

Als je merkt dat je tijdens je meditatie wordt afgeleid, laat dan deze afleiding los en focus je weer op je adem. Zodra je dit onder de knie hebt, kun je uitbreiden naar belevingen die je nu ervaart, zoals zien, horen, voelen, ruiken en denken.

Met een paar simpele stappen wordt mediteren uiteindelijk net zo vanzelfsprekend als tandenpoetsen of je schoenen aandoen als je naar buiten gaat. Je denkt er niet eens meer bij na.

Kies een houding die voor jou prettig is

Wat is een goede houding om te beginnen met het leren van meditatie? De klassieke meditatiehouding is de lotushouding: je legt je linkervoet op je rechterbeen en je rechtervoet op je linkerbeen. Deze houding zorgt voor een rechte, stabiele zitpositie. Echter, als je niet erg lenig bent, kan dit lastig of oncomfortabel zijn. De lotushouding is een optie, maar zeker niet verplicht.

Kies een houding die voor jou prettig aanvoelt en vrij is van lichamelijke ongemakken. Dit kan zittend op een stoel zijn of op de grond.

Ontspan je lichaam, houd je rug recht, laat je schouders ontspannen hangen (vermijd spanning in je nek) en laat je handen lichtjes rusten, bijvoorbeeld op je schoot.

Meditatie voor beginners

  1. Schakel je telefoon of andere afleidingen uit.
  2. Kies een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Je hoeft niet per se op een meditatiekussen of bankje op de grond te zitten; een stoel of de bank is ook prima. Zorg wel dat je zo recht mogelijk zit, met je voeten op de grond, om minder snel af te dwalen.
  3. Stel een timer of kookwekker in, bijvoorbeeld op vijf minuten.
  4. Sluit je ogen of richt je blik op een punt voor je op de grond; je kunt hier ook in afwisselen.
  5. Breng je aandacht naar je ademhaling en merk op waar in je lichaam je deze het duidelijkst voelt, zoals in je buik, borst, of neus. Volg het ritme van je ademhaling: voel hoe de lucht door je neus stroomt of hoe je borst en buik uitzetten bij het inademen en weer dalen bij het uitademen. Laat je adem vanzelf gaan; je hoeft niets te sturen of te veranderen.
  6. Een handig hulpmiddel, vooral in het begin, is het tellen van elke uitademing. Word je afgeleid? Begin dan opnieuw met tellen.
  7. Wanneer de timer afgaat, blijf nog even zitten. Voelt je lichaam of hoofd anders dan toen je begon? Waar merk je dat aan?

Neem vaker een pauze

Als je eenmaal het mediteren leren onder de knie hebt, dan kun je de vaste momenten wat meer loslaten en het ook gaan toepassen tijdens andere bezigheden. Zo kun je tijdens je werk even afschakelen door de meditatie technieken toe te passen na bijvoorbeeld een drukke vergadering.

Een ander voorbeeld is wanneer je naar de supermarkt loopt. Je kunt dan even bij jezelf nagaan wat je voelt, denkt en hoe je ademhaling op dat moment is. Je gaat merken dat je hierdoor vaker op de dag even tot rust kan komen. Er zijn dan ook meerdere meditatiemanieren mogelijk!

Populair!

Verschillende meditatie manieren leren

Mediteren leren kan op veel manieren, en afwisselen kan natuurlijk ook.

  • Zitten: bijvoorbeeld binnen op een kussentje of op een stoel, ergens buiten of in de trein met je oortjes in.
  • Liggen: kan fijn zijn als je net begint met mediteren of als het heel druk is in je hoofd, omdat je in deze houding je lichaam helemaal laat rusten zonder zelf iets te hoeven doen. Een bekende mindfulnessoefening is de bodyscan, waarbij je je hele lichaam ‘scant’ door steeds je aandacht te richten op een lichaamsdeel.
  • Lopen: richt je aandacht op je voeten, vanaf het moment dat je je hak op de grond zet tot en met de afwikkeling van je voet. Merk op hoe je andere voet automatisch in beweging wordt gezet. Ook een fijne oefening als je even moet wachten.
  • Tekenen: hierbij gaat het niet om het resultaat, maar om het tekenen zelf. Je potlood dat over het papier glijdt, de lijnen die je neerzet.
  • Zintuigen: maak een wandeling in de natuur en knip ’m op in stukjes, waarbij je je aandacht steeds op één zintuig richt. Kijk om je heen naar de bomen, voel de wind op je wangen of een stukje boomschors, luister naar de vogels.
  • Yoga: in de mindfulness gaat het niet om allerlei ingewikkelde houdingen waar je heel lenig voor moet zijn, maar om een aantal simpele (liggende en staande) oefeningen, waarbij je opmerkt wat er in je lichaam verandert en waarbij je niet te streng bent voor jezelf.

Leren mediteren met Personal Fitness Nederland

Wil jij een gezondere leefstijl, waarbij meditatie, mentale welzijn, voeding en beweging gecombineerd worden? Kom dan eens langs bij Personal Fitness Nederland en maak kennis met ons Fit for Life programma.

 

Het Fit for Life programma

Bij het Fit for Life programma vinden wij dat ieder mens uniek is. Ook jij. Dat wil zeggen dat ieder mens op zijn of haar eigen manier fitter, gezonder en gelukkiger kan en wil worden. Daarom luisteren we echt naar wat jij wilt bereiken met personal training.

De combinatie van beweging, voeding en mental coaching is de beste garantie voor succes op de korte én lange termijn. Dat hebben duizenden mensen zoals jij al ervaren. Samen met je gecertificeerde personal coach ga je aan de slag om al je persoonlijke doelstellingen te bereiken: van afvallen en je conditie verbeteren tot en met fysiek en mentaal sterker worden.

Gratis intakegesprek!

Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voornaam en achternaam

Gerelateerde artikelen

burnout herstellen
Mentale gezondheid

Burnout herstellen

Je bent erg moe, onderneemt weinig en neemt daarbij slechte gewoonten aan die je gezondheid niet ten goede komen. De burnout heeft je een klap gegeven en nu is het zaak om daar weer bovenop te komen. Dat kun je niet altijd alleen en Personal Fitness Nederland biedt specialistische hulp aan voor iedereen die een zetje in de rug nodig heeft. Met een persoonlijk fitness plan en je eigen doelstellingen krijg je steun exact waar dat nodig is.

Bekijk dit advies

burn out coach
Mentale gezondheid

Burnout coach

Tijdens een burnout verlies je de controle over je leven volledig en onze burnout coach is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen in die situatie. Of je nu beginnende symptomen van een burnout vertoont of je wilt van een burnout herstellen, Personal Fitness Nederland helpt je daarbij. Mentale gezondheid is net zo belangrijk als fysieke gezondheid als je een gezond en fit leven wilt leiden. Ons Fit for Life programma richt zich op alle aspecten van een gezond leven. Daarom vind je bij ons een totaaloplossing waarmee een groot aantal gezondheidsklachten kunnen worden opgelost.

Bekijk dit advies

burnout kenmerken
Mentale gezondheid

Burnout kenmerken

Bekende burnout kenmerken zijn vermoeidheid, weinig geduld, geen levenslust en gezondheidsklachten zoals een hoge bloeddruk, misselijkheid, hartkloppingen, hoofdpijn en benauwdheid. Heb jij het gevoel dat je een burnout nadert of heb je een burnout ervaren dan heb je persoonlijke begeleiding nodig om daar weer bovenop te komen.

Bekijk dit advies

herstellen burnout
Mentale gezondheid

Herstellen van een burnout

Herstellen van een burn out is bijzonder lastig als je dat alleen moet doen. En je bent niet alleen, want je persoonlijke coach van Personal Fitness Nederland staat voor je klaar om jou weer gelukkig en gezond te maken. Bij ons draait alles om het creëren van een gezond en fit lichaam en om dat te doen pakken we de oorzaken van de klachten aan. Weinig beweging, ongezond eten, een negatieve mindset; het komt allemaal het herstel van je burnout niet ten goede. Dat is exact waar wij ons op richten.

Bekijk dit advies