Lopersknie verhelpen met personal coach Voorkom een chronische blessure
6 juni 2024 Geschreven door: Jos VermeerFysieke klachten en pijn

Een runners knee komt bij ongeveer 1 op de tien mensen voor. Blijf hier niet te lang meelopen, omdat de kans bestaat dat het anders chronisch wordt.

Blijf niet te lang rennen met een lopersknie

Heb je last van (stekende) pijn in de buitenkant van je knie tijdens het sporten, maar niet tijdens rustig wandelen? Dan kan het zijn dat je een lopersknie hebt, ook wel runners knee genoemd. Wij raden het sterk af om met een runners knee door te blijven rennen, omdat de kans groot is dat het chronisch wordt. Een runners knee komt bij ongeveer 1 op de tien mensen voor. Ook kan het zijn dat je een scheurtje hebt in je buitenste knieband als gevolg van een ongeval of sportletsel. Bij Personal Fitness Nederland kunnen wij oordelen wat de oorzaak is en je helpen bij herstel.

Professionele hulp

Personal Fitness Nederland biedt een uitgebreid trainingstraject, waarbij je persoonlijk wordt uitgedaagd om het beste uit jezelf te halen. Zeker bij kniepijn aan de buitenkant kun je wel de nodige aanmoediging gebruiken, aangezien dit je in het dagelijks leven kan belemmeren. Als het te lang aanhoudt, kan het je bovendien behoorlijk somber maken. Wil jij:

  • Herstellen van je kniepijn
  • Weer fit worden en blijvend kunnen sporten
  • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
  • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis intakegesprek.

Indien je meer wilt lezen over pijn aan je knie door overbelasting, lees dan verder onder de afbeelding.

Lopersknie

Kniepijn bij hardlopen

Het kan iedereen overkomen, zelfs ervaren renners: plotseling ervaar je kniepijn bij het hardlopen. Mogelijk heb je net een verkeerde beweging gemaakt, is je loophouding niet optimaal of heb je een overbelaste knie. Dan kan het voorkomen dat je kniepijn tijdens het hardlopen ervaart. Kniepijn na het hardlopen is ook een mogelijkheid, aangezien je dan meer in ruststand komt. Indien het te maken heeft met overbelasting, dan kan het zijn dat je een lopersknie hebt.

Hoe ontstaat een lopersknie

Een lopersknie (runners knee) onstaat door overbelasting. Deze overbelasting onstaat meestal bij onderstaande situaties:

  • De trainingsintensiteit wordt niet op de juiste manier opgebouwd. Vaak zie je dat mensen, die beginnen met hardlopen, teveel hooi op hun vork nemen en daardoor een overbelaste knie krijgen. Een goed hardloopschema is cruciaal bij het beginnen met hardlopen.
  • Ook bij ervaren sporters is dit een gevaar. Onvoldoende rust met een te snel stijgende intensiteit in de training.

Wat voel je aan de zijkant van je knie bij kniepijn?

Een runners knee (lopersknie) herken je aan een stekende pijn in de buitenkant van de knee. Deze pijn wordt veroorzaakt doordat de pees die je bovenbeen verbindt met je onderbeen, en langs je knie loopt, overbelast is geraakt. Deze pees is actief bij wandelen, hardlopen en fietsen. De pijn wordt voornamelijk gevoeld bij hardlopen en fietsen. Ook na de training voel je de pijn nog regelmatig opzetten. Naast de stekende pijn ervaar je nog de volgende symptomen:

  • Bij start van de training voel je vaak nog geen pijn, dit sluipt erin naar mate je training vordert
  • Na de training verdwijnt de pijn / wordt minder hevig
  • Bij strekken of buigen van je knie voel je de stekende pijn

Adviezen bij een runnersknee

Populair!

Verlaag de intensiteit

  • Ga bijvoorbeeld minder lang hardlopen of fietsen en verlaag de intensiteit
  • Neem vaker rust
  • Doe dit in ieder geval 1 tot 2 maanden, zodat de pees tot rust kan komen
  • Is de pijn te intens, stop dan een aantal weken helemaal met deze sport en ga tijdelijk een andere vorm van bewegen doen om fit te blijven. Denk aan wandelen of zwemmen.

Nadat de klachten minder zijn

  • Je kunt weer rustig beginnen met sporten. Begin echter rustig
  • Ga niet te snel en probeer eerst korte stukjes
  • Indien je weer pijn voelt en het idee hebt dat je lopersknie terugkomt, neem dan gas terug. Vooral belangrijk om niet door de pijn heen te gaan lopen
  • Zorg voor goed schoensel

De juiste begeleiding voor oefeningen tegen kniepijn

Blijft de pijn terugkomen en heb je graag hulp? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je helpen met de juiste oefeningen bij kniepijn. Het is verstandig om dit onder goede begeleiding te doen, anders kan het zijn dat je kniepijn terug blijft komen.

Hulp nodig met je lopersknie?

Blijf je toch klachten houden? Heb je net dat zetje in de rug nodig om kniepijn aan de buitenkant te verhelpen? Maak direct een afspraak met jouw persoonlijke coach en bespreek de mogelijkheden. Als je aan de buitenkant kniepijn ervaart, kun je dit verzachten met gerichte oefeningen en de juiste mentale begeleiding en aanmoediging. De gouden formule van onze Fit for Life methode hanteert de volgende drie pijlers voor fitness support. Wij kunnen je helpen om:

  • Herstellen van je kniepijn
  • Weer fit worden en blijvend kunnen sporten
  • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
  • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis intakegesprek via onderstaand formulier.

Gratis intakegesprek!

Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voornaam en achternaam

Gerelateerde artikelen

oefeningen op heupklachten te verminderen
Fysieke klachten en pijn

Last van heupklachten? Deze oefeningen verminderen je pijn

Pijnlijke klachten die zich in en rondom de heup vinden. Hoewel veel mensen vermoeden dat deze pas op latere leeftijd voorkomen, is dat niet altijd het geval. Ook jongere lichamen kunnen ermee te kampen krijgen. Sommige heupklachten zijn zelfs aangeboren. Om de pijn die bij heupklachten komt kijken te verhelpen, zetten wij de meest effectieve oefeningen voor je op een rij.

Bekijk dit advies

van stijve nek afkomen
Fysieke klachten en pijn

Hoe kom je van een stijve nek af?

Een stijve nek kan heel vervelend zijn. Je kunt bepaalde bewegingen niet maken, of ervaart veel last of pijn van je spieren. Maar hoe ontstaan deze nekklachten? En hoe kom je van een stijve nek af? Wij leggen het je uit en zetten de beste tips voor je op een rij.

Bekijk dit advies

zwanger rugpijn
Fysieke klachten en pijn

Zo verlicht je rugpijn tijdens de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap maakt het lichaam een heleboel veranderingen door. Helaas gaan deze veranderingen vaak gepaard met zeurende pijn en vervelende klachten. Een veelvoorkomend fenomeen bij zwangere vrouwen is rugpijn. En daarbij vaak in de onderug. In deze blog leggen we je uit hoe het komt dat je tijdens een zwangerschap vaak juist dit soort rugklachten ervaart. En we geven je tips waarmee je het kunt verlichten. Waardoor je wat meer kunt genieten van die speciale negen maanden.

Bekijk dit advies

Sporten met spierpijn
Fysieke klachten en pijn

Is sporten met spierpijn wel gezond?

In hoofdlijnen zijn er drie verschillende soorten spierpijn, allen met verschillende oorzaken. We geven je in dit artikel meer uitleg.

Bekijk dit advies