Krachttraining Hoe werkt dat?
12 juni 2024 Geschreven door: Jos VermeerKrachttraining en spiergroei

Het is misschien wel één van de hardnekkigste fabels in fitnessland. Want nee: krachttraining maakt je niet meteen een spierbundel of bodybuilder. In een gedoseerde vorm zorgt het voor vetverbranding, een juiste lichaamshouding en meer energie. En voor spieropbouw. Maar een beetje spiermassa, daar word je echt niet meteen de nieuwe Rocky van. Wij leggen je uit hoe het werkt.

Hoe werkt spieropbouw?

Squats, lunges, chest flyes, leg presses of de bent over rows; welke oefeningen op het gebied van krachttraining je ook doet, tijdens het uitvoeren ervan maak je microscopisch kleine scheurtjes in je spierweefsel. Die scheurtjes herstellen door middel van onder meer eiwitten, rust en slaap. Herstel zorgt voor sterkere, maar ook voor gegroeide spieren. En zo neemt je totale spiermassa dus toe.

Dat groeien van spieren is wenselijk. Want naarmate we ouder worden worden, hebben onze spieren steeds meer de neiging om qua omvang en kracht af te nemen. Zonder training kan het snel gaan; bij inactiviteit kunnen je spieren qua gewicht tot wel een pond per jaar verliezen. Met regelmatig trainen kun je het proces tegengaan en juist extra spieren opbouwen.

Het nut van spiermassa

Krachttraining zorgt niet alleen voor spierbehoud. Ga je actief trainen, dan zal het ook voor een betere houding zorgen. En je verbrandt meer calorieën naarmate je spiermassa toeneemt. Je lijf heeft immers meer energie nodig om spieren op gang te houden, dan slap vet. Krachttraining is dan ook een ontzettend effectief hulpmiddel om beter, fitter en strakker in je vel te komen zitten.

Het middel wordt echter nog vaak onderschat. Of het effect ervan overschat. Daarom herhalen we het nog maar een keertje; verwerk jij krachttraining in jouw sportroutine, dan moet je het wel érg bont maken wil je het postuur van een bodybuilder krijgen. Geen zorgen dus en gáán! Het zal je lichaam helpen vormen.

Vormen van krachttraining

Er zijn vele manieren om thuis of in één van onze studio’s met krachttraining aan de slag te gaan. Zo kun je ervoor kiezen functioneel te trainen; met krachtoefeningen die jouw dagelijkse activiteiten gemakkelijker of veiliger maken. Het gaat dan om bewegingen die ook in het dagelijks leven voorkomen. Squatten, bijvoorbeeld, doe je eigenlijk ook als je een krat met boodschappen optilt.

Maar ook trainen met machines is een mogelijkheid. Bij een goede uitvoering is dat veilig, doordat je lichaam gestabiliseerd wordt in het toestel. Of je kiest voor losse gewichten, die naast spierkracht ook het nodige van je coördinatievermogen vragen. Mogelijkheden te over, dus!

Je core beschermen door krachttraining

Bij krachttraining wordt vaak eerst aan het trainen van armen en benen gedacht. Want wie wil er nou geen strakke, gespierde bovenarmen? Of goed getrainde bovenbeenspieren, die voor een snellere vetverbranding zorgen? Maar niet alleen spieropbouw in armen en benen is van belang. Ook de buik- en lage rugspieren mogen niet vergeten worden, temeer omdat ze de kern van het lichaam vormen en aangesproken worden bij bijna iedere beweging die je maakt.

Ga jij met het kweken van spiermassa in jouw core aan de slag, dan ontwikkel je als het ware een korset van spieren en wordt je lichaam beschermd tijdens dagelijkse manoeuvres. Zo maakt spieropbouw in je romp je minder vatbaar voor blessures en pijnklachten. Rugpijn bijvoorbeeld. Of klachten aan je heup of bekken.

Wil jij meer weten over krachttraining en de spiermassa die je daarmee op kunt bouwen? Vraag dan een gratis intakegesprek aan onderaan de pagina. Zij kunnen je ook helpen met het samenstellen van een voor jou effectief trainingsprogramma.

plank rug oefeningen

Gratis intakegesprek!

Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voornaam en achternaam

Gerelateerde artikelen

sportoefeningen met elastieken
Krachttraining en spiergroei

Sporten met elastiek: 10 efficiënte oefeningen

De zomer is in aantocht. Lekker zonnen aan het zwembad met een cocktail in je hand. Een heerlijk vooruitzicht. Ben jij er klaar voor je badkleding weer uit de kast te treken? Of heb je hier en daar nog wat lichamelijke onzekerheden? Wij hebben een laagdrempelige oplossing voor je: probeer eens te sporten met een elastiek. Effectief tijdens je workout in de sportstudio of lekker thuis voor de televisie. Want je raadt het waarschijnlijk al; het enige wat je nodig hebt is een weerstandselastiek. Wij zetten 5 oefeningen voor het sporten met een elastiek voor je onder elkaar. Zodat jij kan toewerken naar jouw ideale summer body!

Bekijk dit advies

spiermassa opbouwen
Krachttraining en spiergroei

Spiermassa opbouwen

Vaak denken mensen bij krachttrainingen aan gespierde lichamen, opgepompte bodybuilders en gewichten die je niet eens kunt tillen al had je het graag. Maar krachttraining is meer dan alleen een gespierd lijf. Krachttraining is een middel om bepaalde spiergroepen sterker te maken zodat je een fitter en sterker lichaam krijgt.

Bekijk dit advies

thuis armen trainen
Krachttraining en spiergroei

Hoe kan ik thuis mijn armen trainen?

Er zijn een aantal oefeningen waarmee je thuis je armen kunt trainen. Doordat het een kleine spiergroep is kun je met een paar simpele hulpmiddelen al redelijk goed een armen training doen. Je hebt eigenlijk niet meer nodig dan een paar gewichten bijvoorbeeld in de vorm van flesjes gevuld met water of bijvoorbeeld een fitness elastiek. Wij geven je vijf oefeningen waarmee je op een prima manier thuis je armen kunt trainen.

Bekijk dit advies

krachttraining voor spiermassa
Krachttraining en spiergroei

Hoe vaak per week moet je aan krachttraining doen om meer spiermassa te krijgen?

Bij krachttraining denk je al snel aan krachtpatsers in de sportschool of aan beroemdheden zoals Arnold Schwarzenegger. Daarom denk je misschien dat je meteen voor maximale spiergroei moet gaan, maar dat is natuurlijk niet waar. Krachttraining is voor iedereen goed om te doen. Daarom leggen wij je in dit artikel uit hoe vaak per week je aan krachttraining moet doen om meer spiermassa op te bouwen.

Bekijk dit advies