Welkom bij het kerstdiner van Personal Fitness Nederland! In dit artikel delen wij drie feestelijke voorgerechten voor jouw kerstdiner in 2023. Overheerlijke, en vooral gezonde soepen als starter vooraf het hoofddiner. Eenvoudig te maken en vol gezonde ingrediënten.
1. Uienbouillon
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen:
- 1,5 liter bouillon gemaakt van 3 groentebouillonblokjes
- 1 prei, in ringen gesneden
- 1 wortel, in plakjes gesneden
- 1 grote ui, in dunne ringen gesneden
- 3 bosuitjes, fijngesneden
- 1 teentje knoflook
- 50 gram geraspte kaas
- 2 eetlepels olijfolie traditioneel
- 12 sneetjes stokbrood naar keuze
- peterselie, vers
- peper
Bereidingswijze
- Breng een soeppan met water en de bouillonblokjes aan de kook. Voeg de prei, wortel, ui en peper toe. Voeg tevens een handje fijngesneden peterselie en peper naar keuze toe.
- Laat de bouillon 20 minuten koken op een lage warmtebron. Giet de bouillon af boven een zeef en bewaar deze in een kom.
- Verwarm de oven alvast voor op 150 graden.
- Fruit de in dunne ringen gesneden lente-ui in een soeppan met olie en bak deze langzaam in 10 tot 15 minuten goudbruin.
- Voeg hierna de bouillon toe en kook nog 25 tot 30 minuten op een lage warmtebron.
- Pers het teentje knoflook uit en verdeel over de sneetjes brood. Strooi tevens de kaas over de sneetjes brood en verwarm deze 5 minuten in de oven.
- Verdeel de sneetjes brood over de kommen soep, garneer met wat peterselie en serveer direct.
2. Tomatenbouillon
Wat heb je nodig?
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 750 gram tomaten, in stukjes
- 250 gram kerstomaatjes
- 1 eetlepel olijfolie traditioneel
- 750 ml bouillon gemaakt van 1 groentebouillonblokje
- 2 laurierblaadjes
- peper
- (verse) basilicum
Bereidingswijze
- Verhit de olie in een soeppan en fruit de gesnipperde sjalotjes 5 minuten op een lage warmtebron. Voeg de knoflook toe en fruit 1 minuut mee.
- Voeg de tomaten en de laurierblaadjes toe en verwarm alles 10 minuten (tevens op een lage warmtebron).
- Voeg hierna de bouillon toe en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat alles op een lage warmtebron 10 minuten licht koken.
- Pureer de bouillon met een staafmixer glad en schenk door een zeef. Breng op smaak met peper en basilicum.
- Snijd de kerstomaatjes in vieren en verwijder de zaadlijsten.
5 minuten voordat het diner begint
Verwarm de bouillon. Voeg de kerstomaatjes toe aan de hete bouillon en laat deze op een lage warmtebron nog 2 minuten licht doorkoken totdat de tomaatjes warm zijn.
3. Pompoensoep met groene pesto
Wat heb je nodig?
Benodigdheden voor 4 grote of 6 kleine borden:
- 1 flespompoen
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 groentebouillontabletten
Voor de pesto:
- 30 gram rucola, boerenkool of basilicum
- 1 handje noten
- 1 teentje knoflook
- olijfolie extra vierge
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Halveer de pompoen in de lengte. Verwijder de binnenkant van de pompoen met een lepel en/of een scherp mes. Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Pel de uien en snijd deze in reepjes. Snijd de knoflook in plakjes. Verdeel alles over een ovenplaat bedekt met bakpapier.
- Rooster de groenten ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.
- Maak ondertussen de pesto door alle ingredienten, behalve de olie, te malen in een keukenmachine.
- Voeg dan zoveel olijfolie toe dat er een gladde massa ontstaat. Schep de pesto in een schaaltje.
- Schep het mengsel in een soeppan en voeg 1 liter water en de bouillontabletten toe. Breng het daarna aan de kook.
- Voeg peper toe naar smaak.
- Neem de pan van de warmtebron en pureer de soep met een staafmixer.
- Garneer de soep met de pesto.
Gratis intakegesprek!
Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.
Gerelateerde artikelen
Voedingsschema afvallen en sporten
Bewegen en een gezond voedingsschema gaan hand in hand samen bij afvallen. Regelmatig hoor je dat mensen moeilijk kunnen afvallen, ondanks dat ze veel sporten. Echter is sporten alleen niet belangrijk. Net zo belangrijk, en misschien wel belangrijker, is jouw voedingspatroon. Eet je meer calorieën dan dat je dagelijks verbrand? Dan val je niet af. Want maar liefst 75 procent van je gewichtsverlies wordt bepaald door wat je eet. Slechts 25 procent door beweging. Daarom is een goed en gezond voedingsschema in combinatie met voldoende bewegen belangrijk als je wilt afvallen.
5 tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Suikerpieken; je hebt er vast weleens over gehoord. Het principe werkt heel simpel: als je iets eet stijgt je bloedsuikerspiegel, doordat de suikers uit je voeding in je bloedbaan terechtkomen. En hoe meer suikers je eet, hoe hoger de piek is. Het klinkt in eerst instantie misschien wat onschuldig, maar dat is het niet. Want als je bloedsuikerspiegel veel pieken en dalen kent, kan dit vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Dat moeten we dus voorkomen! Gelukkig zijn er veel goede tips om die genoemde schommelingen tegen te gaan. Deze delen we hieronder met je.
Voedingsschema om spiermassa te kweken
Veel mensen denken aan bodybuilders als ze het woord ‘spiermassa’ horen. Maar niet alleen bodybuilders zijn gebaat bij een goede partij spieren in hun lijf; ook voor de doorsnee persoon heeft het opbouwen of onderhouden ervan vele voordelen. Om maar wat voorbeelden te noemen: het ontlast botten en gewrichten, het verbetert je stofwisseling en het maakt dat je er fitter uitziet. Maar spiermassa opbouwen gebeurt niet in één dag; het heeft tijd nodig. En het is niet enkel een kwestie van trainen; ook voedingsschema’s kunnen jou helpen jouw doel te bereiken. Wij voorzien je van de nodige tips.