Welkom bij het kerstdiner van Personal Fitness Nederland! In dit artikel delen wij vier feestelijke hoofdgerechten voor jouw kerstdiner in 2023. Overheerlijke gerechten voor het hoofddiner. Deze blog bevat de volgende recepten: kalkoenfilet gevuld met spinazie en feta, zalmpakketjes uit de oven, kippendijen met olijven en krieltjes en het laatste recept is kabeljauw met asperges uit de oven! Eenvoudig te maken en vol gezonde ingrediënten.
1. Kalkoenfilet gevuld met spinazie en feta
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen:
- 500 gram kalkoenfilet (4 stuks)
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel uienpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 1/4 theelepel peper
- 2 eetlepels olijfolie traditioneel
- cocktailprikkers
Voor de vulling:
- 100 gram spinazie, fijngesneden
- 90 gram feta, verkruimeld
- 60 gram cottage cheese
- 2 theelepels fijngesneden rode ui
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1/2 theelepel dille
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Dep de kalkoenfilets droog met wat keukenpapier. Maak een horizontale snede (zo groot mogelijk) in het dikste gedeelte van de filets.
- Meng in een kommetje het paprikapoeder, de oregano, het knoflookpoeder, het uienpoeder en peper en zout. Wrijf de kalkoenfilets aan beide kanten in met het mengsel.
- Neem een kom en doe hierin de spinazie, de feta, cottage cheese, rode ui, knoflook en dille. Meng alle ingrediënten door elkaar.
- Vul de kalkoenfilets met het spinaziemengsel en sluit de filets met één of meerdere cocktailprikkers.
- Verwarm de olijfolie in een koekenpan en verwarm de kalkoenfilets 3-4 minuten per kant. Verwarm ze hierna nog 15-18 minuten in de oven. Haal de prikkers uit de filets voordat je ze serveert.
2. Zalmpakketjes uit de oven
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen:
- 500 gram zalmfilet (4 stuks)
- blikje ansjovisfilet
- 300 gram verse bladspinazie
- 1 citroen
- 4 eetlepels olijfolie traditioneel
- 10 gram platte peterselie, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 30 gram walnoten, fijngesneden
- (verse) basilicum
- peper
- zout
- 4 kopjes rijst naar keuze
Bereidingswijze zalm
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin de knoflook en ansjovis 1 minuut.
- Voeg de spinazie in delen toe en laat dit al omscheppend slinken.
- Laat de spinazie uitlekken in een vergiet.
- Druk met de bolle kant van een lepel het laatste restje vocht eruit.
- Snijd de spinazie kleiner en voeg peper toe naar keuze. Strooi hierna peper en wat zout over de zalm.
- Rasp de schil van de citroen en pers de vrucht uit. Meng de peterselie met de walnoten en het citroenrasp. Verdeel het mengsel over de zalm.
- Neem 4 vellen aluminiumfolie. Besprenkel ieder vel met wat olijfolie, schep op ieder vel een kwart van de spinazie, leg de zalm erop en sprenkel er nog wat olie over.
- Vouw de folies dicht. Bak de zalm 15 minuten in de oven en maak de pakketjes aan tafel open.
- Serveer samen met het bakje citroensap. Dit kan over de zalm gesprenkeld worden.
Bereidingswijze rijst
- Kook terwijl de zalm in de oven ligt, de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Schep de gekookte rijst in een koffiekopje en zet deze op zijn kop op een bord.
- Verwijder nu rustig het kopje, zodat er een mooi bolletje rijst overblijft.
3. Kabeljauw met asperges uit de oven
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen:
- 4 kabeljauwfilets
- 1 bosje groene asperges
- rasp en sap van een halve citroen
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 4 takjes rozemarijn
- 2 eetlepels olijfolie traditioneel
- snufje kurkuma
- dille
- peper en zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rasp de (halve) citroen en pers deze uit. Meng de citroenrasp en het citroensap met de boter en voeg de kurkuma en knoflook toe.
- Voeg wat peper en zout naar smaak toe.
- Zet de boter afgedekt in de koelkast.
- Snijd het onderste stukje van de asperges en grill ze een paar minuten in een ingevette grillpan.
- Leg 4 vellen bakpapier klaar. Verdeel de asperges over de vellen en leg er hierna een kabeljauwfilet op.
- Strooi er wat peper en dille over. Verdeel hierna de boter erover en leg er een takje rozemarijn op.
- Vouw de vellen dicht en maak ze dicht als een soort toffee door de zijkanten te draaien.
- Leg de pakketjes in een ovenschaal en verwarm deze in ongeveer 20 minuten in de oven.
- Serveer de pakketjes op een bord en vouw het papier mooi open.
4. Kippendijen met olijven en krieljes
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen:
- 4 kippendijen
- 1 witte ui, in stukken gesneden
- 1 blikje groene olijven zonder pit
- 3 eetlepels olijfolie traditioneel
- 5 teentjes knoflook, kleingesneden
- 500 gram krielaardappelen met schil
- 1 grote citroen of 2 kleine citroenen
- 175 ml witte wijn
- 175 ml kippenbouillon
- 2 eetlepels dille, gedroogd
- 2 eetlepels peterselie, gedroogd
- peper en zout
Bereidingswijze
- Verwarm de olijfolie in een braadpan op een middelhoge warmtebron. Voeg de ui toe. Voeg wanneer de ui glazig is tevens de knoflook toe en verwarm deze kort mee.
- Strooi er peper over.
- Voeg de wijn toe en roer alles goed door. Zorg ervoor dat alles onderin de pan ligt.
- Wrijf de kippendijen in met peper, zout en peterselie. Leg de kippendijen ondersteboven in de pan.
- Laat alles even pruttelen terwijl je de krieltjes afspoelt en eventueel halveert wanneer er een grotere tussen zit.
- Snijd tevens de citroen(en) in plakken en verwijder de pitten. Voeg de olijven en de krieltjes toe.
- Voeg de bouillon toe en leg de citroenpartjes erop. Strooi de dille erover en eventueel nog wat peper.
- Doe de deksel op de pan. Je gerecht is na ongeveer 30 minuten klaar.
Bijgerecht: Gebakken courgette, ui en kastanjechampignons
Wat heb je nodig voor het bijgerecht?
- 1 eetlepel olijfolie traditioneel
- 1 courgette
- 300 gram kastanjechampignons
- 1 ui
Bereidingswijze
Snijd de courgette, champignons en ui in stukken en bak deze in ongeveer 10 minuten gaar in een koekenpan.
Gratis intakegesprek!
Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.
Gerelateerde artikelen
Voedingsschema afvallen en sporten
Bewegen en een gezond voedingsschema gaan hand in hand samen bij afvallen. Regelmatig hoor je dat mensen moeilijk kunnen afvallen, ondanks dat ze veel sporten. Echter is sporten alleen niet belangrijk. Net zo belangrijk, en misschien wel belangrijker, is jouw voedingspatroon. Eet je meer calorieën dan dat je dagelijks verbrand? Dan val je niet af. Want maar liefst 75 procent van je gewichtsverlies wordt bepaald door wat je eet. Slechts 25 procent door beweging. Daarom is een goed en gezond voedingsschema in combinatie met voldoende bewegen belangrijk als je wilt afvallen.
5 tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Suikerpieken; je hebt er vast weleens over gehoord. Het principe werkt heel simpel: als je iets eet stijgt je bloedsuikerspiegel, doordat de suikers uit je voeding in je bloedbaan terechtkomen. En hoe meer suikers je eet, hoe hoger de piek is. Het klinkt in eerst instantie misschien wat onschuldig, maar dat is het niet. Want als je bloedsuikerspiegel veel pieken en dalen kent, kan dit vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Dat moeten we dus voorkomen! Gelukkig zijn er veel goede tips om die genoemde schommelingen tegen te gaan. Deze delen we hieronder met je.
Voedingsschema om spiermassa te kweken
Veel mensen denken aan bodybuilders als ze het woord ‘spiermassa’ horen. Maar niet alleen bodybuilders zijn gebaat bij een goede partij spieren in hun lijf; ook voor de doorsnee persoon heeft het opbouwen of onderhouden ervan vele voordelen. Om maar wat voorbeelden te noemen: het ontlast botten en gewrichten, het verbetert je stofwisseling en het maakt dat je er fitter uitziet. Maar spiermassa opbouwen gebeurt niet in één dag; het heeft tijd nodig. En het is niet enkel een kwestie van trainen; ook voedingsschema’s kunnen jou helpen jouw doel te bereiken. Wij voorzien je van de nodige tips.