Hoe stel je een gezonde maaltijd samen? Ontdek de mogelijkheden!
12 juni 2024 Geschreven door: Petra VermeerVoedingsadvies

Wil jij gezonder eten? Of twijfel je of je wel de juiste keuzes maakt met jouw maaltijden? Het samenstellen van een gezonde maaltijd kan soms best een uitdaging zijn. Er valt zoveel te kiezen en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Met deze basisprincipes in je achterhoofd, weet jij voortaan hoe je gezonde keuzes kunt maken.

Groenten in de hoofdrol

Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groenten te eten. Niet gek dat groenten dan ook de hoofdrol zouden moeten spelen binnen je maaltijden. Zorg ervoor dat de helft van je bord uit groenten bestaat. Een makkelijke manier om meer groentes binnen te krijgen is door het te verwerken in een saus of door gebruik te maken van bijvoorbeeld bloemkoolrijst, courgette spaghetti of pompoenlasagne.

Kies voor volkoren

Witte granen bevatten vaak maar weinig goede voedingsstoffen en geven maar voor een korte tijd een verzadigd gevoel. Volkoren producten daarentegen leveren veel voedingsvezels, vitaminen, mineralen en verzadigen voor een langere tijd. Dit betekent dat je met een kleinere portie vaak al voldoende hebt. Tegenwoordig zijn steeds meer producten als volkoren variant verkrijgbaar. Let hierbij wel goed op het etiket, want er zitten ook producten tussen die alsnog voor minder dan de helft uit volkorenmeel bestaan.

Natuurlijke smaakmakers

Gebruik verse of gedroogde kruiden om eten meer smaak te geven en voeg zo min mogelijk zout toe. Op deze manier weet je ook precies wat je toevoegt aan je maaltijd. Kruidenmixen kun je natuurlijk zelf maken, vaak al met de kruiden die je in huis hebt, maar er zijn ook steeds meer kruidenmixen zonder zout te koop.

Varieer!

Vaak heb je een aantal gerechten waar je snel op terugvalt. Varieer echter zoveel mogelijk. Door gevarieerd te eten haal je voedingsstoffen uit veel verschillende bronnen en vergroot je de kans dat je alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnen krijgt. Daarnaast heeft een gevarieerd voedingspatroon ook een positief effect op de darmbacteriën en darmgezondheid.

Wil jij hier meer over weten? Meld je dan nu gratis aan voor een intakegesprek bij de dichtstbijzijnde studio. Onze experts staan persoonlijk voor je klaar! 

Gratis intakegesprek!

Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voornaam en achternaam

Gerelateerde artikelen

voedingsschema sporten
Voedingsadvies

Voedingsschema afvallen en sporten

Bewegen en een gezond voedingsschema gaan hand in hand samen bij afvallen. Regelmatig hoor je dat mensen moeilijk kunnen afvallen, ondanks dat ze veel sporten. Echter is sporten alleen niet belangrijk. Net zo belangrijk, en misschien wel belangrijker, is jouw voedingspatroon. Eet je meer calorieën dan dat je dagelijks verbrand? Dan val je niet af. Want maar liefst 75 procent van je gewichtsverlies wordt bepaald door wat je eet. Slechts 25 procent door beweging. Daarom is een goed en gezond voedingsschema in combinatie met voldoende bewegen belangrijk als je wilt afvallen.

Bekijk dit advies

stabiele bloedsuikerspiegel
Voedingsadvies

5 tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Suikerpieken; je hebt er vast weleens over gehoord. Het principe werkt heel simpel: als je iets eet stijgt je bloedsuikerspiegel, doordat de suikers uit je voeding in je bloedbaan terechtkomen. En hoe meer suikers je eet, hoe hoger de piek is. Het klinkt in eerst instantie misschien wat onschuldig, maar dat is het niet. Want als je bloedsuikerspiegel veel pieken en dalen kent, kan dit vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Dat moeten we dus voorkomen! Gelukkig zijn er veel goede tips om die genoemde schommelingen tegen te gaan. Deze delen we hieronder met je.

Bekijk dit advies

voedingsschema voor spiermassa
Voedingsadvies

Voedingsschema om spiermassa te kweken

Veel mensen denken aan bodybuilders als ze het woord ‘spiermassa’ horen. Maar niet alleen bodybuilders zijn gebaat bij een goede partij spieren in hun lijf; ook voor de doorsnee persoon heeft het opbouwen of onderhouden ervan vele voordelen. Om maar wat voorbeelden te noemen: het ontlast botten en gewrichten, het verbetert je stofwisseling en het maakt dat je er fitter uitziet. Maar spiermassa opbouwen gebeurt niet in één dag; het heeft tijd nodig. En het is niet enkel een kwestie van trainen; ook voedingsschema’s kunnen jou helpen jouw doel te bereiken. Wij voorzien je van de nodige tips.

Bekijk dit advies

linzen salade met avocado
Voedingsadvies

Top 3 gezonde recepten

Een gezond en gevarieerd eetpatroon draagt bij aan een goede gezondheid. Om je te helpen hebben we daarom een top 3 van gezonde recepten voor je op een rijtje gezet.

Bekijk dit advies