Hoe kom je van een stijve nek af? Effectieve tips en oefeningen voor een soepele nek
21 juni 2024 Geschreven door: Jos VermeerFysieke klachten en pijn

Een stijve nek kan heel vervelend zijn. Je kunt bepaalde bewegingen niet maken, of ervaart veel last of pijn van je spieren. Maar hoe ontstaan deze nekklachten? En hoe kom je van een stijve nek af? Wij leggen het je uit en zetten de beste tips voor je op een rij.

De oorzaken van een stijve nek

Een stijve nek ontstaat in de meeste gevallen door vastzittende spieren. Deze spieren kunnen door de verkeerde belasting, zoals een onjuiste werk- of slaaphouding, verkrampen. Daarnaast kent een stijve nek meer oorzaken. Een paar voorbeelden daarvan zijn kou op je spieren, langdurige stress, het maken van een onverwachte beweging, spierverrekking of griep.

Ook de afvalstoffen in je spieren spelen bij een stijve nek een grote rol. Afvalstoffen zoals melkzuur hopen zich namelijk op in het spierweefsel, waardoor je spieren verstijven en je nekklachten krijgt, die zo kenmerkend zijn voor een stijve nek.

Hoe kom je sportend van een stijve nek af?

Een stijve nek is vervelend en zorgt ervoor dat het pijnlijk is om je hoofd te draaien of te buigen. Daarnaast kun je ook hoofdpijn of duizeligheid ervaren en zorgen de klachten ervoor dat je bepaalde bewegingen liever vermijdt. Maar het vermijden ervan heeft nog meer spierpijn en stijfheid tot gevolg. Daarom zijn oefeningen voor je nek belangrijk. Deze zorgen voor verlichting van je nekklachten. Maar hoe kom je ‘sportend’ van een stijve nek af? Wij zetten de 5 meest effectieve oefeningen voor je op een rij.

1. Schouders ophalen

Ga zitten met een rechte rug, of zorg dat je stevig staat. Adem in en haal daarbij je schouders zover als je kan op. Adem vervolgens uit en laat je schouders weer zakken. Deze oefeningen vermoeit je spieren, waardoor de spanning op je nek afneemt. Herhaal 10 tot 15 keer.

2. Nek rekken

Ga rechtop op een stoel zitten en zet je voeten plat neer op de grond. Strek je rechterarm uit, zodat deze parallel is aan de grond. Kantel je hoofd naar je linkerschouder en plaats daarbij je linkerhand op je rechteroor, waarna je zachtjes druk uitoefent op je hoofd en nek. Houd dit 3 seconden vast en herhaal de oefening nu andersom, zodat je je nekspieren aan beide kanten rekt. Herhaal 5 tot 10 keer per kant.

3. Massage met bal

Pak een tennisbal ga met je rug tegen de muur staan. Plaats de tennisbal nu tussen je rug en de muur en zet een kleine stap naar voren, zodat je lichaam de muur niet meer raakt. Houd je rug recht en buig door je knieën, zodat de bal je rug en schouders masseert. Kom omhoog en herhaal terwijl je de bal langs verschillende plekken laat rollen. Houd 1 minuut vol en herhaal wanneer gewenst.

4. Opdrukken tegen muur

Ga iets verder dan een armlengte voor een muur staan en plaats je handen tegen ertegen, zodat je iets voorover leunt. Druk jezelf vervolgens tegen de muur op door je armen te buigen, je schouders naar elkaar toe te drukken en met je lichaam naar voren te bewegen. Druk jezelf daarna weer naar achteren door je armen te strekken. Herhaal 15 keer.

5. Nek rol

Ga op je buik liggen en plaats je handen onder je schouders. Kom omhoog met je borst en hoofd en kijk vervolgens over je linkerschouder. Draai daarna je hoofd door naar je rechterschouder, terwijl je je kin zo ver mogelijk op je borst legt. Eenmaal bij je rechterschouder aangekomen, beweeg je weer naar links. Herhaal 10 keer per kant.

Onder begeleiding van je stijve nek afkomen: hoe dan?

Heb je last van een stijve nek, maar lukt het je niet om hier met bovenstaande oefeningen vanaf te komen? Kies dan voor professionele begeleiding van de experts van Personal Fitness Nederland. Onze personal trainers bieden je een sportschema op maat en begeleiden je, zodat jij eindelijk afscheid kunt nemen van die vervelende, stijve nek. Daarnaast krijg je een gepersonaliseerd voedingsplan. Ook staan onze mental coaches voor je klaar om iedere mentale uitdaging te overwinnen. Heb je interesse? Meld je dan nu aan voor een intakegesprek. Geheel gratis en vrijblijvend.

Gratis intakegesprek!

Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voornaam en achternaam

Gerelateerde artikelen

oefeningen op heupklachten te verminderen
Fysieke klachten en pijn

Last van heupklachten? Deze oefeningen verminderen je pijn

Pijnlijke klachten die zich in en rondom de heup vinden. Hoewel veel mensen vermoeden dat deze pas op latere leeftijd voorkomen, is dat niet altijd het geval. Ook jongere lichamen kunnen ermee te kampen krijgen. Sommige heupklachten zijn zelfs aangeboren. Om de pijn die bij heupklachten komt kijken te verhelpen, zetten wij de meest effectieve oefeningen voor je op een rij.

Bekijk dit advies

zwanger rugpijn
Fysieke klachten en pijn

Zo verlicht je rugpijn tijdens de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap maakt het lichaam een heleboel veranderingen door. Helaas gaan deze veranderingen vaak gepaard met zeurende pijn en vervelende klachten. Een veelvoorkomend fenomeen bij zwangere vrouwen is rugpijn. En daarbij vaak in de onderug. In deze blog leggen we je uit hoe het komt dat je tijdens een zwangerschap vaak juist dit soort rugklachten ervaart. En we geven je tips waarmee je het kunt verlichten. Waardoor je wat meer kunt genieten van die speciale negen maanden.

Bekijk dit advies

Sporten met spierpijn
Fysieke klachten en pijn

Is sporten met spierpijn wel gezond?

In hoofdlijnen zijn er drie verschillende soorten spierpijn, allen met verschillende oorzaken. We geven je in dit artikel meer uitleg.

Bekijk dit advies

Nekklachten door stress
Fysieke klachten en pijn

Nekklachten door stress: hoe komt het en hoe kom je er vanaf?

Pijn in de nek is helaas een welbekend fenomeen. Het is een zeurende pijn die plots komt opzetten en niet zomaar vertrekt. De nekpijn straalt soms zelfs uit naar de schouders, rug en armen. Het kan je erg belemmeren in je bewegingen en je nachtrust flink verstoren. Nekpijn kent verschillende aanleidingen. Maar wist je dat nekklachten in veel gevallen veroorzaakt worden door stress? In dit blog leggen we je uit hoe dit komt. Ook delen we onze kennis over hoe je deze klachten verhelpt. Zodat jij weer vrij kunt bewegen en ’s nachts weer lekker slaapt.

Bekijk dit advies