Hart- en vaatziektes; de term valt vaak, maar weet jij ook welke aandoeningen allemaal binnen die categorie vallen? Want die behelst veel meer dan enkel hartaanvallen en beroertes. Wij praten je bij. En we leggen natuurlijk uit hoe je hart- en vaatziektes zo veel mogelijk kunt voorkomen.
Wat zijn hart- en vaatziektes
Hebben we het over hart- en vaatziektes, dan hebben we het over ziekten van het hart en/of de bloedvaten. Er zijn grofweg 4 verschillende soorten:
1. Aangeboren hartziektes
Ze ontstaan al tijdens de zwangerschap door een onjuist aanleg. Vaak worden ze door een kinderarts vastgesteld. Maar bij wat minder uitgesproken afwijkingen kunnen ze pas op volwassen leeftijd geconstateerd worden.
2. Ziektes door een slechte bloedtoevoer naar de hersenen of het hart
Trombose en slagaderverkalking zijn hier voorbeelden van. Waar vernauwingen van de aders ‘slechts’ tot pijn op de borst leiden, hebben plotselinge afsluitingen van de kransslagaderen over het algemeen beschadigingen van het hart tot gevolg.
3. Vaatziektes
Vaatziektes in de grote bloedvaten tussen benen het het hoofd kunnen tot onder meer etalagebenen en spataderen leiden.
4. De ‘restgroep’
Hartritmestoornissen, ontstekingen en reumatische hartziektes vallen binnen deze categorie.
De grootste doodsoorzaak in Nederland
Hart- en vaatziektes staan al jarenlang in de top van doodsoorzaken in Nederland. In bijna 30% van alle gevallen zijn ziektes uit die specifieke groep de oorzaak, zo blijkt uit cijfers. Zo’n 40.000 keer per jaar dus. Meestal is de vernauwing van afzettingen een de vaatwand de oorzaak van hart- en vaatproblemen. Dat ‘dichtslibben’ kan al op jonge leeftijd beginnen en bouwt zich vaak ongemerkt op. Het probleem komt soms pas jaren later aan het licht, wanneer de situatie al vergevorderd is.
Sommige mensen hebben ontzettende pech; die zijn ermee geboren of komen uit een familie waarin hart- en vaatziektes vaak voorkomen. Maar over het algemeen kan gesteld worden dat ongezond leven het ontstaan en de verdere ontwikkeling ervan bevordert. Laten we het trouwens omdraaien en van de positieve kant bekijken; gezond leven kan hart- en vaatziektes voorkomen!
Symptomen herkennen en risicofactoren mijden
Soms zijn er duidelijke tekenen dat iemand aan een hart- of vaatziekte lijdt. Aanhoudende pijn op de borst is er zo een. Maar ook moeheid, misselijkheid en overmatig zweten zijn aanwijzingen. Twijfel je? Of maak jij je zorgen? Raadpleeg dan altijd je huisarts.
Heb jij nog nergens last van, maar wil de de kans op hart- en vaatziektes zo veel mogelijk verkleinen? Dan is het allereerst van belang om te weten wat de risicofactoren zijn. Hieronder een aantal factoren op een rijtje:
- een hoog cholesterol
- een hoge bloeddruk
- diabetes
- overgewicht
- ongezonde voeding
- weinig beweging
- roken
- stress
Actief hart- en vaatziektes voorkomen?
Leef jij niet al te gezond? Of ben je nogal inactief? Je las het al: dat zijn 2 dingen die je eenvoudig kunt veranderen om jouw kans op hart- en vaatziekten in te perken. Wij van Personal Fitness Nederland helpen je daar maar al te graag bij! Wij helpen je jouw hart te trainen en een voedingspatroon te vinden dat bij jou, jouw levensstijl en jouw lichaam past. Zo word je binnen no-time de gezondste versie van jezelf! Sta je open voor onze hulp? Vul dan onderstaand inschrijfformulier in.
Gratis intakegesprek!
Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.
Gerelateerde artikelen
Personal trainer voor vrouwen met obesitas
Ben je op zoek naar een personal trainer voor vrouwen met obesitas? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben verschillende behandelingen voor vrouwen met obesitas. Onze personal trainers zullen je ondersteunen bij het opbouwen van een gezond eetpatroon in combinatie met oefeningen op maat. Dit programma is speciaal samengesteld voor vrouwen met obesitas. Afhankelijk van de persoonlijke situatie en de gewenste doelen gaan we samen met jou aan de slag naar een gezondere levensstijl zonder obesitas.
Personal trainer voor mannen met obesitas
Ben je op zoek naar een personal trainer voor mannen met obesitas? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben verschillende behandelingen voor mannen met obesitas. Onze personal trainers zullen je ondersteunen bij het opbouwen van een gezond eetpatroon in combinatie met oefeningen op maat. Dit programma is speciaal samengesteld voor mannen met obesitas. Afhankelijk van de persoonlijke situatie en de gewenste doelen gaan we samen met jou aan de slag naar een gezondere levensstijl zonder obesitas.
Zo word jij weer fit na een coronabesmetting
Ondanks dat de grote piek al een tijdje achter de rug is, heerst corona nog steeds. Heb je last van een hoestje of een zere keel? Je neemt het zekere voor het onzekere en brengt een bezoek aan de GGD of tovert de zoveelste zelftest uit de kast. En ja hoor: geveld door corona. De meesten zijn hier na maximaal 2 weken weer helemaal van hersteld. Maar sommigen kampen langdurig met klachten. We spreken in dat geval van long-covid. Je bent dan volledig hersteld van het virus, maar ervaart een flinke nasleep. Lees in dit artikel hoe je weer conditie kunt opbouwen na corona.
Aan de slag met een gezondheidscoach, iets voor jou?
Wil jij ook graag een gezonde geest en een vitaal lichaam? Maar weet je niet goed hoe je dat zelfstandig aan moet pakken? Dan is samenwerken met een gezondheids-coach misschien wel iets voor jou. Wat een gezondheidscoach precies doet? En hoe deze jou kan helpen? Wij leggen het je uit.