Glutenvrij dieet Wat houdt dat in?
7 juni 2024 Geschreven door: Petra VermeerVoedingsadvies

De afgelopen jaren kiezen steeds meer mensen voor een glutenvrij dieet. Wat dat inhoudt en waar zo’n dieet goed voor is, vertellen we je graag in deze tekst.

Wat is gluten?

Gluten is een groep eiwitten die van nature voorkomt in sommige granen. Producten die van die granen gemaakt worden, bevatten dus ook gluten. Brood bijvoorbeeld, en koek, gebak, crackers en pasta. In bindmiddelen zit ook vaak gluten en dat wordt dan weer gebruikt in soep, sauzen en bewerkte vleeswaren, zoals gehakt.

Coeliakie of glutensensitiviteit?

Mensen met de auto-immuunziekte coeliakie verdragen echt geen gluten. Als je coeliakie hebt en je eet gluten, dan ontstaan er ontstekingen in je dunne darm. Daardoor kun je last krijgen van hun maag en darmen, maar depressie, bloedarmoede en botontkalking zijn ook symptomen van coeliakie. Om vast te kunnen stellen of je coeliakie hebt, moet een arts een stukje weefsel uit je darmen afnemen, een biopt. Blijkt uit het biopt niet dat je coeliakie hebt, maar heb je wel dezelfde verschijnselen en voel je je beter als je gluten laat staan? Dan heb je waarschijnlijk glutensensitiviteit.

Is een glutenvrij dieet gezond?

Heb je coeliakie, dan kun je heel heftig reageren op gluten. Daarom is het beter om gluten zo veel mogelijk te vermijden. Ook met glutensensitiviteit kun je beter niet te veel gluten eten. Heb je geen coeliakie of glutensensitiviteit? Dan is een glutenvrij dieet niet per se gezond. In granen zitten namelijk heel belangrijke bouwstoffen die je lichaam nodig heeft om normaal te functioneren. Laat je granen zomaar staan, dan kun je een tekort aan vitamine B en E en aan ijzer krijgen. En hoewel je tegenwoordig veel glutenvrije producten in de supermarkten kunt vinden, zijn deze niet allemaal even gezond. Ze bevatten vaak meer vet, suiker en zout dan normale producten. Stap dus niet zomaar over op een glutenvrij dieet.

Glutenvrij en verpakkingen

Omdat gluten een allergeen is, een stof waar je allergisch op kunt reageren, staat op de meeste voorverpakte producten of er gluten in zit of niet. Als een product geen gluten bevat, dan staat er glutenvrij op of een graantekentje met een schuine streep erdoor. Als er minder dan 20 milligram gluten in een product zit, mag het glutenvrij heten. Zulke kleine hoeveelheden zijn ook voor mensen met coeliakie of glutensensitiviteit veilig.

Hoe kun je zien of iets gluten bevat?

Producenten hoeven niet specifiek te vermelden dat een product gluten bevat. Ze moeten wel de granen die gluten bevatten vermelden. Deze ingrediënten moeten in hoofdletters of dikgedrukt in de ingrediëntenlijst staan. De volgende glutenbevattende granen moeten op die manier op de verpakking vermeld worden:

  • Tarwe
  • Spelt
  • Khorasantarwe of kamut
  • Rogge
  • Gerst
  • Haver
  • Alle niet bewerkte vleessoorten
  • Alle niet bewerkte vissen en schaaldieren
  • Eieren
  • Zuivel
  • Groenten
  • Fruit
  • Peulvruchten zoals linzen, bonen en pinda’s
  • Noten
  • Knolgewassen, zoals aardappelen en zoete aardappel
  • Vetten, zoals olijfolie, avocado-olie, roomboter en kokosolie
  • Kruiden en specerijen, wees wel voorzichtig met kruidenmixen
  • Glutenvrije granen, zoals quinoa, rijst, mais, lijnzaad, gierst, sorghum, tapioca, boekweit, teff, amarant en haver. Let er bij haver, quinoa en boekweit op of er op het etiket staat of het glutenvrij is.

Hulp nodig?

Moet jij een glutenvrij dieet volgen en wil je daar graag wat hulp bij? Onze voedingsdeskundigen helpen je graag. Maak dan een afspraak met de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging. Ook kan de coach je alles vertellen over ons Fit for Life programma.

Gratis intakegesprek!

Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voornaam en achternaam

Gerelateerde artikelen

voedingsschema sporten
Voedingsadvies

Voedingsschema afvallen en sporten

Bewegen en een gezond voedingsschema gaan hand in hand samen bij afvallen. Regelmatig hoor je dat mensen moeilijk kunnen afvallen, ondanks dat ze veel sporten. Echter is sporten alleen niet belangrijk. Net zo belangrijk, en misschien wel belangrijker, is jouw voedingspatroon. Eet je meer calorieën dan dat je dagelijks verbrand? Dan val je niet af. Want maar liefst 75 procent van je gewichtsverlies wordt bepaald door wat je eet. Slechts 25 procent door beweging. Daarom is een goed en gezond voedingsschema in combinatie met voldoende bewegen belangrijk als je wilt afvallen.

Bekijk dit advies

stabiele bloedsuikerspiegel
Voedingsadvies

5 tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Suikerpieken; je hebt er vast weleens over gehoord. Het principe werkt heel simpel: als je iets eet stijgt je bloedsuikerspiegel, doordat de suikers uit je voeding in je bloedbaan terechtkomen. En hoe meer suikers je eet, hoe hoger de piek is. Het klinkt in eerst instantie misschien wat onschuldig, maar dat is het niet. Want als je bloedsuikerspiegel veel pieken en dalen kent, kan dit vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Dat moeten we dus voorkomen! Gelukkig zijn er veel goede tips om die genoemde schommelingen tegen te gaan. Deze delen we hieronder met je.

Bekijk dit advies

voedingsschema voor spiermassa
Voedingsadvies

Voedingsschema om spiermassa te kweken

Veel mensen denken aan bodybuilders als ze het woord ‘spiermassa’ horen. Maar niet alleen bodybuilders zijn gebaat bij een goede partij spieren in hun lijf; ook voor de doorsnee persoon heeft het opbouwen of onderhouden ervan vele voordelen. Om maar wat voorbeelden te noemen: het ontlast botten en gewrichten, het verbetert je stofwisseling en het maakt dat je er fitter uitziet. Maar spiermassa opbouwen gebeurt niet in één dag; het heeft tijd nodig. En het is niet enkel een kwestie van trainen; ook voedingsschema’s kunnen jou helpen jouw doel te bereiken. Wij voorzien je van de nodige tips.

Bekijk dit advies

linzen salade met avocado
Voedingsadvies

Top 3 gezonde recepten

Een gezond en gevarieerd eetpatroon draagt bij aan een goede gezondheid. Om je te helpen hebben we daarom een top 3 van gezonde recepten voor je op een rijtje gezet.

Bekijk dit advies