Gezonde voeding Ga voor een vitaal leven
10 juni 2024 Geschreven door: Petra VermeerVoedingsadvies

Gezond leven kent vele facetten. Zo kun je denken aan voldoende beweging, persoonlijke hygiëne en aandacht voor je geestelijk welbevinden. Maar ook gezonde voeding hoort in dat rijtje thuis. Ze zeggen niet voor niets dat je bent wat je eet. Wij geven je de nodige tips en voedingsadviezen.

Voldoende energie voor de dag

Gezonde voeding geeft je voldoende energie om de dag door te komen en kent een juiste balans tussen koolhydraten, vetten, eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en vocht. Met gezond eten verklein je de kans op allerlei ziektes, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Ook voel je je fitter en kan het bijdragen aan gewichtsverlies en de opbouw van spiermassa. Met goede voeding doelen wij op onder meer:

  • groenten en fruit;
  • voldoende eiwitten;
  • voldoende vezels;
  • volkorenproducten (geen producten van witte tarwebloem);
  • peulvruchten;
  • (ongezouten) noten, zaten en pitten;
  • vette vis, zoals zalm, haring en makreel (wel altijd met mate);
  • weinig rood vlees (van koeien, schapen, geiten en varkens) of bewerkte varianten, zoals broodbeleg en worst;
  • weinig sappen en dranken waar suiker in zit;
  • zuinig zijn met zout.

Maaltijden en voedingsstoffen

Jezelf op een gezonde manier voeden? Eet 3 hoofdmaaltijden per dag en vul eventueel aan met gezonde tussendoortjes. Het is belangrijk om je aan die 3 keer per dag te houden en geen maaltijden over te slaan. Zo krijgt je lichaam voldoende voedingsstoffen en energie binnen en wordt de zin in (ongezonde) tussendoortjes minder; je zorgt immers dat je minder snel honger krijgt.

Vergeet overigens ook niet voldoende water te drinken; je lichaam heeft vocht nodig om goed te kunnen functioneren en vrijgekomen afvalstoffen je lichaam te laten verlaten. Drink nog vóórdat je dorst krijgt; dorst is al een teken van uitdroging. Dat wil je eigenlijk voor zijn.

Voedingsstoffen

Om een gezond leven te kunnen leiden, moeten de voedingsstoffen die je dagelijks binnenkrijgt in balans zijn. Zo heeft een mens eiwitten, koolhydraten en vetten nodig, maar te veel ervan of een disbalans kan tot problemen leiden. Ook is het van belang om verzadigde van onverzadigde vetten te onderscheiden; waar onverzadigde vetten in onder meer noten, zaden en vis en positieve invloed hebben op je gezondheid, is de verzadigde variant er eentje die je beter kunt mijden. Die zet immers enkel aan tot vetopslag in je lijf; geen gezonde keuze dus.

Wil jij gezonde voeding binnenkrijgen, eet dan vooral verse producten en weinig pakjes en zakjes met allerlei onnodige toevoegingen. Probeer jezelf aan te leren in de supermarkt de etiketten te lezen voordat je iets in je winkelmandje legt. Een hele waslijst aan onbekende ingrediënten? Dan is er vast en zeker een gezondere variant te vinden.

Beginnen met gezonde voeding

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je in de afgelopen jaren niet al te gezond hebt geleefd en gewend bent geraakt aan suikerrijke, ongezonde voeding. Wees dan niet te hard voor jezelf en werk eventueel in stapjes naar een goed eetpatroon toe. Want het kan lastig zijn om het roer in één keer om te gooien. Het gaat er vooral om dat de veranderingen die je doorvoert duurzaam zijn. Dat is op de lange termijn het gezondst.

Wees overigens ook niet bang dat je nooit meer iets ongezonds mag eten. Houd jij er een evenwichtige levensstijl op na, dan kan je lichaam wel een keer tegen een stootje. Houd maat, geniet er even met volle teugen van en pak daarna de gezonde draad weer op. Dan komt het allemaal echt wel goed.

Gezond eten en afvallen

Wanneer niet alleen gezond eten maar ook afvallen jouw streven is, is het van belang de juiste balans te vinden tussen dat wat je eet en wat je verbrandt. Sporten is dan ook een belangrijke factor in het proces. Wil jij weten wat een gezond eetpatroon is als je ook fanatiek aan het sporten slaat? Vraag dan een van onze trainers om advies. Zij helpen je graag op weg!

JA! Ik wil graag meer informatie ontvangen!

Wil je graag iets doen aan het overgewicht? Vul dan het gratis intakeformulier in en de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging belt jou binnen 1 werkdag op om jouw vragen te beantwoorden. Ook kan de coach een afspraak met je inplannen en je alles vertellen over ons Fit for Life programma.

Gratis intakegesprek!

Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voornaam en achternaam

Gerelateerde artikelen

voedingsschema sporten
Voedingsadvies

Voedingsschema afvallen en sporten

Bewegen en een gezond voedingsschema gaan hand in hand samen bij afvallen. Regelmatig hoor je dat mensen moeilijk kunnen afvallen, ondanks dat ze veel sporten. Echter is sporten alleen niet belangrijk. Net zo belangrijk, en misschien wel belangrijker, is jouw voedingspatroon. Eet je meer calorieën dan dat je dagelijks verbrand? Dan val je niet af. Want maar liefst 75 procent van je gewichtsverlies wordt bepaald door wat je eet. Slechts 25 procent door beweging. Daarom is een goed en gezond voedingsschema in combinatie met voldoende bewegen belangrijk als je wilt afvallen.

Bekijk dit advies

stabiele bloedsuikerspiegel
Voedingsadvies

5 tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Suikerpieken; je hebt er vast weleens over gehoord. Het principe werkt heel simpel: als je iets eet stijgt je bloedsuikerspiegel, doordat de suikers uit je voeding in je bloedbaan terechtkomen. En hoe meer suikers je eet, hoe hoger de piek is. Het klinkt in eerst instantie misschien wat onschuldig, maar dat is het niet. Want als je bloedsuikerspiegel veel pieken en dalen kent, kan dit vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Dat moeten we dus voorkomen! Gelukkig zijn er veel goede tips om die genoemde schommelingen tegen te gaan. Deze delen we hieronder met je.

Bekijk dit advies

voedingsschema voor spiermassa
Voedingsadvies

Voedingsschema om spiermassa te kweken

Veel mensen denken aan bodybuilders als ze het woord ‘spiermassa’ horen. Maar niet alleen bodybuilders zijn gebaat bij een goede partij spieren in hun lijf; ook voor de doorsnee persoon heeft het opbouwen of onderhouden ervan vele voordelen. Om maar wat voorbeelden te noemen: het ontlast botten en gewrichten, het verbetert je stofwisseling en het maakt dat je er fitter uitziet. Maar spiermassa opbouwen gebeurt niet in één dag; het heeft tijd nodig. En het is niet enkel een kwestie van trainen; ook voedingsschema’s kunnen jou helpen jouw doel te bereiken. Wij voorzien je van de nodige tips.

Bekijk dit advies

linzen salade met avocado
Voedingsadvies

Top 3 gezonde recepten

Een gezond en gevarieerd eetpatroon draagt bij aan een goede gezondheid. Om je te helpen hebben we daarom een top 3 van gezonde recepten voor je op een rijtje gezet.

Bekijk dit advies