Mensen met suikerziekte of diabetes type 2 hebben veel baat bij een gezond voedingspatroon. We vertellen je graag waar je op moet letten als je diabetes type 2 hebt.
Wat is diabetes of suikerziekte?
Je lichaam zet glucose uit je voeding om in energie waarop je je dagelijkse dingen kunt doen. Denken, bewegen, sporten, fietsen, ademen, alles. Om glucose om te zetten in energie heeft je lichaam het hormoon insuline nodig. Dit wordt aangemaakt in je alvleesklier. Als je diabetes of suikerziekte hebt, dan gaat hier iets mis. Je lijf maakt te weinig of helemaal geen insuline aan. Daarnaast reageert je lichaam vaak ook niet meer zo goed op insuline. Het gevolg is dat je bloedsuikerspiegel te hoog wordt.
Complicaties diabetes
Als je bloedsuiker lang te hoog blijft, gaat uiteindelijk de werking van kleine slagadertjes achteruit. Delen van je lichaam raken daardoor minder doorbloed, wat er uiteindelijk voor zorgt dat ze beschadigt raken. Dit kan ervoor zorgen dat je slechtziend of helemaal blind wordt en dat je nieren niet meer goed werken. Daarnaast raken je zenuwen beschadigt, wat ervoor zorgt dat je niet altijd alles even goed voelt. Kleine wondjes aan je voeten merk je bijvoorbeeld niet meer op. Wondjes genezen bovendien niet zo goed meer, omdat de bloedtoevoer niet optimaal meer is. Wondjes kunnen daardoor steeds verder gaan ontsteken. Dit kan er uiteindelijk zelfs toe leiden dat je een teen, voet of zelfs een onderbeen moet missen.
Wat is diabetes type 2?
Bij diabetes type 2 reageert je lichaam van het een op het andere moment niet goed meer op insuline. Daarom gaat je lichaam in eerste instantie meer insuline aanmaken, maar uiteindelijk maakt je lichaam steeds minder insuline aan. Je moet dan insuline spuiten om ervoor te zorgen dat je lichaam goed blijft functioneren.
Ouderdomsdiabetes
Diabetes type 2 werd vroeger ook wel ouderdomssuiker genoemd, omdat blanke mensen het vaak pas na hun veertigste ontwikkelen. Inmiddels is duidelijk dat je het ook op veel jongere leeftijd kunt krijgen, dus de naam ouderdomssuiker wordt niet meer gebruikt.
Hoe krijg je diabetes type 2?
Hoe je diabetes type 2 ontwikkelt, is nog niet helemaal bekend. Wel laat onderzoek zien dat er een aantal risicofactoren is:
- weinig lichaamsbeweging
- overgewicht
- ongezond eten
- roken
- ouder worden
- erfelijkheid
Behandeling diabetes type 2
Als je diabetes type 2 hebt, dan krijg je vaak bloeddruk- en cholesterolverlagers en soms moet je insuline bij jezelf spuiten. Daarnaast maakt ook een gezonde leefstijl met voldoende beweging en verantwoorde voeding een belangrijk deel uit van de behandeling van diabetes type 2.
Gezonde voeding bij diabetes type 2
Als je diabetes type 2 hebt, dan kan je lichaam je bloedsuikerspiegel niet zo goed in evenwicht houden. Het is daarom belangrijk dat je voorzichtig bent met voedingsmiddelen die voor sterke pieken en dalen in bloedsuikerspiegel zorgen. Dat zijn vooral producten waar suiker aan toegevoegd is en producten die vooral uit snelle koolhydraten bestaan.
Koolhydratenbeperking
Koolhydraten zijn suikers, vezels en zetmeel. Je darmen zetten koolhydraten om in glucose. Bij een normaal gezond voedingspatroon komt zo’n 40 tot 70 procent van alle energie van koolhydraten. Als je in verband met je diabetes het aantal koolhydraten dat je binnenkrijgt moet of wilt beperken, zorg er dan voor dat je minder dan 40 procent van je energie uit koolhydraten haalt. Bij een matige beperking mag je tot 150 gram koolhydraten per dag eten. Bij een strenge beperking mag je maar zo’n 40 tot 70 gram koolhydraten per dag eten.
Tips om je bloedsuikerspiegel in balans te houden
Als je wilt voorkomen dat je bloedsuikerspiegel te veel gaat schommelen, dan kun je de volgende tips opvolgen:
1. Kies voor langzame koolhydraten
Je hebt zogenaamde snelle koolhydraten en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten vind je bijvoorbeeld in witbrood, pasta, witte rijst, koek en gebak. Deze producten bevatten niet heel veel vezels, waardoor ze snel verteerd worden en de koolhydraten snel als glucose in je bloed terechtkomen. Dat zorgt voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel.
Langzame koolhydraten vind je in bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, peulvruchten en fruit. Naast koolhydraten bevatten deze producten ook veel vezels. Die vertragen het spijsverteringsproces. De glucose uit de koolhydraten wordt daardoor veel geleidelijker afgegeven. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder schommelt.
2. Eet koolhydraten verspreid over de dag
Je lichaam kan koolhydraten beter verwerken als ze gelijkmatig binnenkomen. Verspreid je eetmomenten daarom gelijkmatig over de dag en zorg ervoor dat je bij ieder eetmoment ongeveer eenzelfde hoeveelheid koolhydraten binnenkrijgt. Het meest ideaal is om 3 hoofdmaaltijden op een dag te eten en maximaal 4 keer iets tussendoor.
3. Eet niet te veel toegevoegde suikers
Toegevoegde suikers laten je bloedsuikerspiegel onnodig schommelen. Ze leveren namelijk niet zo heel veel meer dan puur glucose. Er zitten geen extra essentiële voedingsstoffen in. Toegevoegd suiker vind je in frisdranken, vruchtensappen, snoep, koek, taart en zoete toetjes. Vervang deze dus zo veel mogelijk voor alternatieven zonder toegevoegde suikers.
4. Eet producten met een lage glycemische index
Sommige mensen met diabetes type 2 kunnen er baat bij hebben om producten met een lage glycemische index te eten. De glycemische index geeft aan hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt van een voedingsmiddel. Voedingsmiddelen met een lage glycemische index zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder schommelt. Wil je eens testen of dit voor jou goed werkt? Vraag dan hulp aan een diëtist of voedingsdeskundige. Hij of zij kan je helpen om een goed dieet samen te stellen.
5. Diabetes type 2 en afvallen
Veel mensen met diabetes type 2 zijn te zwaar. Sowieso is het risico op hart- en vaatziekten groter als je overgewicht hebt. Veel buikvet kan er bovendien voor zorgen dat je lichaamscellen minder gevoelig worden voor insuline. Als je diabetes 2 en overgewicht hebt, zal de arts je altijd aanraden om af te vallen. Soms kan het dan zelfs zo zijn dat je lichaam de insulineafgifte weer helemaal zelf kan regelen en je dus niet meer bij hoeft te spuiten. Als je voldoende afvalt, zorgt dat er in ieder geval voor dat je bloedsuikerwaarden en de insulinegevoeligheid van je cellen verbetert waardoor je wellicht minder insuline nodig hebt en je je overall beter voelt.
Hulp nodig?
Heb jij diabetes type 2 en wil je graag afvallen? Maak dan een afspraak voor een gratis intakegesprek met de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging. Ons team van personal trainers, voedingsdeskundigen en mental coaches helpt je graag met een op maat gemaakt trainings- en voedingsschema.
Gratis intakegesprek!
Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.
Gerelateerde artikelen
Voedingsschema afvallen en sporten
Bewegen en een gezond voedingsschema gaan hand in hand samen bij afvallen. Regelmatig hoor je dat mensen moeilijk kunnen afvallen, ondanks dat ze veel sporten. Echter is sporten alleen niet belangrijk. Net zo belangrijk, en misschien wel belangrijker, is jouw voedingspatroon. Eet je meer calorieën dan dat je dagelijks verbrand? Dan val je niet af. Want maar liefst 75 procent van je gewichtsverlies wordt bepaald door wat je eet. Slechts 25 procent door beweging. Daarom is een goed en gezond voedingsschema in combinatie met voldoende bewegen belangrijk als je wilt afvallen.
5 tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Suikerpieken; je hebt er vast weleens over gehoord. Het principe werkt heel simpel: als je iets eet stijgt je bloedsuikerspiegel, doordat de suikers uit je voeding in je bloedbaan terechtkomen. En hoe meer suikers je eet, hoe hoger de piek is. Het klinkt in eerst instantie misschien wat onschuldig, maar dat is het niet. Want als je bloedsuikerspiegel veel pieken en dalen kent, kan dit vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Dat moeten we dus voorkomen! Gelukkig zijn er veel goede tips om die genoemde schommelingen tegen te gaan. Deze delen we hieronder met je.
Voedingsschema om spiermassa te kweken
Veel mensen denken aan bodybuilders als ze het woord ‘spiermassa’ horen. Maar niet alleen bodybuilders zijn gebaat bij een goede partij spieren in hun lijf; ook voor de doorsnee persoon heeft het opbouwen of onderhouden ervan vele voordelen. Om maar wat voorbeelden te noemen: het ontlast botten en gewrichten, het verbetert je stofwisseling en het maakt dat je er fitter uitziet. Maar spiermassa opbouwen gebeurt niet in één dag; het heeft tijd nodig. En het is niet enkel een kwestie van trainen; ook voedingsschema’s kunnen jou helpen jouw doel te bereiken. Wij voorzien je van de nodige tips.