5 tips voor bloeddruk verhogende voeding Normaliseer jouw bloeddruk!
10 juni 2024 Geschreven door: Petra VermeerVoedingsadvies

Een te lage bloeddruk (hypotensie) is weliswaar niet zo ongezond als een te hoge bloeddruk, maar je kunt er wel last van hebben. We vertellen je wat meer over een lage bloeddruk en waar je met je voeding op kunt letten om je bloeddruk wat omhoog te krijgen. Heb jij last van een lage bloeddruk en wil je graag hulp ontvangen om deze te normaliseren? Meld je dan aan voor een gratis intakegesprek via het formulier onderaan de pagina.

Bloeddruk: bovendruk en onderdruk

Je bloeddruk bestaat uit twee waarden, de bovendruk en de onderdruk. De bovendruk is de hoogste waarde die de bloeddrukmeter aangeeft. Dit is de druk in je vaten op het moment dat je hart samentrekt. Je hart perst dan het bloed door je slagaders heen. De onderdruk is de druk in je vaten op het moment dat je hart ontspant.

Hartslag waardes

Als je bovendruk 120 is en je onderdruk 80, dan heb je een bloeddruk van 120 over 80. Je bloeddruk schommelt door de dag heen. ’s Nachts is hij meestal lager, ’s ochtends wat hoger. Je bloeddruk stijgt ook als je sport, als je pijn hebt, als je een wat hevigere emotie ervaart, maar bijvoorbeeld ook als je praat. Je organen en spieren hebben op die momenten wat meer zuurstof nodig, daardoor gaat je hart je bloed harder rondpompen en dan wordt je bloeddruk dus hoger.

Wat is een lage bloeddruk?

Als je een te lage bloeddruk of hypotensie hebt, dan is de druk in je bloedvaten en slagaders lager dan de optimale druk. Er is geen vaste waarde om aan te geven dat je bloeddruk te laag is. Je bloeddruk is officieel te laag als je er echt last van hebt.

Oorzaken van een lage bloeddruk

Bij de meeste mensen wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden voor een lage bloeddruk. Dit kan veroorzaakt worden door genetische aanleg en komt dit van nature voor. In andere gevallen kan hypotensie veroorzaakt worden door een verzwakt hart, verwijde bloedvaten of bloedverlies. Een aantal onderliggende oorzaken kunnen zijn:

  • hart- en vaatziekten
  • hartinfarct
  • hartritmestoornis
  • alcoholgebruik
  • medicatiegebruik
  • emotie
  • stress

Gevolgen van een te lage bloeddruk

Een te lage bloeddruk is op zich niet gevaarlijk, je hebt geen grotere kans op hart- en vaatziekten. Maar dat het niet gevaarlijk is, wil niet zeggen dat je er geen last van kunt hebben. Als je bloeddruk te laag is, heb je vaak last van de volgende symptomen:

  • duizeligheid
  • licht gevoel in je hoofd
  • flauwvallen
  • Span je spieren aan
  • Als je het idee hebt dat je gaat flauwvallen

Ook al is hypotensie op zich niet gevaarlijk, als je veel last hebt van duizeligheid en regelmatig flauwvalt, is het wel aan te raden om even naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan nagaan of je klachten echt door een lage bloeddruk komen of dat er misschien iets anders aan de hand is.

Tips bij een lage bloeddruk

Heb je last van hypotensie? Dan heb je misschien iets aan onderstaande tips.

  1. Span je spieren aan
    Als je het idee hebt dat je gaat flauwvallen, kan het helpen om je buik-, been- en bilspieren aan te spannen. Door de spierspanning hebben je spieren meer zuurstof nodig en je hart reageert daarop door het bloed harder rond te gaan pompen. Je bloeddruk wordt dus hoger.
  2. Loop een stukje of zet passen op de plaats
    Als je voelt dat je gaat flauwvallen, kun je ook een stukje gaan lopen of wat passen op de plaats maken. Ook hier hebben je spieren meer zuurstof voor nodig, waardoor je hart het bloed harder gaat rondpompen.
  3. Leg je hoofd tussen je knieën
    Een laatste tip voor als je denkt dat je gaat flauwvallen, is je hoofd tussen je benen laten hangen. Door met je hoofd naar beneden te gaan hangen, stroomt er meer bloed naar je hoofd. Je hersenen krijgen dan meer zuurstof en dat kan voorkomen dat je flauwvalt.
  4. Sta rustig op
    Als je een lage bloeddruk hebt, kun je licht in je hoofd worden als je snel opstaat. Sta dus vooral rustig op.
  5. Drink voldoende
    Als je veel vocht verliest, bijvoorbeeld omdat je heel veel zweet tijdens het sporten of als het heel warm is, dan wordt je bloeddruk ook lager. Zorg dan dus dat je veel drinkt, zodat je bloeddruk op peil blijft. Blijf ook veel drinken als je veel overgeeft of als je diarree hebt. Ook dan verlies je namelijk veel vocht.
  6. Eet geen extra zout
    Hoewel zout je bloeddruk verhoogt, is het geen goed idee om heel veel zout te gaan eten als je je licht in je hoofd of duizelig voelt. Dit is namelijk niet goed voor je nieren. Gebruik een normale hoeveelheid zout. Dat is voor een volwassene zo’n 6 gram per dag.

Bloeddruk verhogende voeding tips

Als je last hebt van hypotensie, dan kun je onderstaande voedingstips eens proberen. Als het ware zijn het huismiddeltjes tegen een lage bloeddruk.

  1. Drink elke dag een kopje zoethout thee
    In zoethout zit glycyrhizine. Dit verhoogt je bloeddruk. Iedere dag een kopje zoethout thee kan je bloeddruk dus verhogen. Overdrijf het niet: van te veel zoethout krijg je snel een te hoge bloeddruk.
  2. Drink veel water
    Als je lichaam vocht tekort komt, dan daalt je bloeddruk. Zorg er dus voor dat je voldoende drinkt.
  3. Eet kipfilet
    Kipfilet bevat veel vitamine B12 en dat is goed tegen hypotensie. Ben je vegetariër? Neem dan een vitamine B12-supplement. Of eet kelp of zeewier, dat bevat ook vaal vitamine B.
  4. Drink een kopje koffie
    Voel je je een beetje licht in je hoofd door hypotensie? Dan kan een kopje koffie helpen. Door de cafeïne trekken je bloedvaten iets samen, waardoor je bloeddruk wat hoger wordt. Zorg ook wel dat je genoeg water blijft drinken, koffie werkt namelijk vochtafdrijvend.
  5. Eet kikkererwten of asperges
    Kikkererwten en asperges bevatten veel foliumzuur. Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede veroorzaken en bloedarmoede kan weer de oorzaak zijn van een lage bloeddruk. Als je makkelijk last hebt van hypotensie, kan het dus helpen om producten met veel foliumzuur te eten, zoals kikkererwten en asperges.

Advies nodig?

Heb je juist last van een hoge bloeddruk? Lees dan ons artikel over bloeddruk verlagende voeding. Wil je advies over een te hoge bloeddruk of begeleiding hebben om je bloeddruk te normaliseren? Onze gezondheidscoaches kunnen jou helpen door middel van:

  • Een gezondheidscheck van je gehele lichaam af te nemen
  • Analyseren van je leefstijl en voedingspatroon
  • Een voedingsadvies op maat op te stellen
  • Op jouw afgestemde beweegtips te geven

Vul dan nu het formulier onderaan deze pagina in en wij nemen binnen één werkdag contact met je op om een gratis intakegesprek met je te plannen.

Gratis intakegesprek!

Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voornaam en achternaam

Gerelateerde artikelen

voedingsschema sporten
Voedingsadvies

Voedingsschema afvallen en sporten

Bewegen en een gezond voedingsschema gaan hand in hand samen bij afvallen. Regelmatig hoor je dat mensen moeilijk kunnen afvallen, ondanks dat ze veel sporten. Echter is sporten alleen niet belangrijk. Net zo belangrijk, en misschien wel belangrijker, is jouw voedingspatroon. Eet je meer calorieën dan dat je dagelijks verbrand? Dan val je niet af. Want maar liefst 75 procent van je gewichtsverlies wordt bepaald door wat je eet. Slechts 25 procent door beweging. Daarom is een goed en gezond voedingsschema in combinatie met voldoende bewegen belangrijk als je wilt afvallen.

Bekijk dit advies

stabiele bloedsuikerspiegel
Voedingsadvies

5 tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Suikerpieken; je hebt er vast weleens over gehoord. Het principe werkt heel simpel: als je iets eet stijgt je bloedsuikerspiegel, doordat de suikers uit je voeding in je bloedbaan terechtkomen. En hoe meer suikers je eet, hoe hoger de piek is. Het klinkt in eerst instantie misschien wat onschuldig, maar dat is het niet. Want als je bloedsuikerspiegel veel pieken en dalen kent, kan dit vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Dat moeten we dus voorkomen! Gelukkig zijn er veel goede tips om die genoemde schommelingen tegen te gaan. Deze delen we hieronder met je.

Bekijk dit advies

voedingsschema voor spiermassa
Voedingsadvies

Voedingsschema om spiermassa te kweken

Veel mensen denken aan bodybuilders als ze het woord ‘spiermassa’ horen. Maar niet alleen bodybuilders zijn gebaat bij een goede partij spieren in hun lijf; ook voor de doorsnee persoon heeft het opbouwen of onderhouden ervan vele voordelen. Om maar wat voorbeelden te noemen: het ontlast botten en gewrichten, het verbetert je stofwisseling en het maakt dat je er fitter uitziet. Maar spiermassa opbouwen gebeurt niet in één dag; het heeft tijd nodig. En het is niet enkel een kwestie van trainen; ook voedingsschema’s kunnen jou helpen jouw doel te bereiken. Wij voorzien je van de nodige tips.

Bekijk dit advies

linzen salade met avocado
Voedingsadvies

Top 3 gezonde recepten

Een gezond en gevarieerd eetpatroon draagt bij aan een goede gezondheid. Om je te helpen hebben we daarom een top 3 van gezonde recepten voor je op een rijtje gezet.

Bekijk dit advies