Afvallen lukt niet ondanks dieet: 5 mogelijke oorzaken Fitter, strakker en sterker worden
10 juni 2024 Geschreven door: Harry RaaijmakersGezond afvallen

Afvallen is keihard werken. Niet alleen in de sportschool, maar ook zeker daarbuiten. Zo bepaalt je voeding grotendeels of je erin slaagt die overtollige kilo’s te verliezen. Maar volg jij al een tijdje een bepaald eetregime en wil het nog steeds niet lukken om af te vallen, ondanks je strenge dieet? We noemen 5 mogelijke oorzaken. En vertellen je hoe het dan wél lukt.

Afvallen lukt niet ondanks je dieet, omdat…

1. … je dieet niet werkt (voor jou)

Misschien heb je zelf een crashdieet bedacht. Of volg je de adviezen van een super strenge afvalgoeroe. Maar mag je maar een ei, een boterham met avocado en een appel per dag? Dan is het knap lastig dit eetpatroon vol te houden. Het gevolg is dat je dit op andere momenten met eetbuien gaat compenseren. Hierbij werk je alles naar binnen wat je in de voorraadkast tegenkomt. En daarmee volg je een crashdieet dus voor niets. Gelukkig zijn er genoeg voedingsadviezen waarbij je niet al dat lekkers hoeft te laten staan. Door niet té streng te zijn, kun je jezelf een nieuwe, blijvende leefstijl aanwennen.

2. … je te weinig beweegt

Om af te vallen, moet je meer calorieën verbruiken dan je binnenkrijgt. Als het afvallen niet lukt ondanks je strenge dieet, kan dat komen door te weinig beweging. Sport je niet? Dan kun je diëten tot je een ons weegt, zonder effect. Zorg daarom dat je genoeg beweegt door cardiotraining, krachttraining, of een combinatie daarvan. Doordat je je spieren traint, verbrand je meer calorieën. Vooral met oefeningen zoals squats, deadlifts en lunges. Door het trainen van grotere of meerdere spiergroepen verbrand je veel vet.

3. … je meting geen goed beeld geeft van de werkelijkheid

Meet je jouw succes met afvallen alleen met een weegschaal? Dat kan nog wel eens verraderlijk zijn. Wanneer je naast je dieet ook aan krachttraining doet, bouw je spiermassa op. En spierweefsel weegt meer dan vetweefsel. Dat afvallen mislukt ondanks je dieet, lijkt dus misschien alleen maar zo. Omdat je gewicht nauwelijks verandert, terwijl je in werkelijkheid écht wel vet verliest. Onze tip? Meet (ook) je buikomvang om te zien of je dieet succes heeft. Of maak voor- en na foto’s. Deze zullen namelijk niet liegen.

4. … je veel stress hebt

Afvallen lukt niet ondanks je dieet wanneer je een teveel aan stress hebt voor langere tijd. Je lichaam maakt dan extra cortisol aan. Dit stresshormoon zorgt ervoor dat je schildklier minder goed werkt. Hierdoor vertraagt je stofwisseling en slaat je lichaam sneller vet op. Ook zorgt een hoog cortisolgehalte voor meer trek in voeding met vet en suiker. Niet handig als je een dieet volgt. Jouw kans van slagen is dus groter zonder stress!

5. … je te weinig slaap krijgt

Ook de vijfde mogelijke oorzaak heeft te maken met je hormoonhuishouding. Net als stress, vertraagt langdurig slaapgebrek je stofwisseling. Bovendien produceer je met een tekort aan slaap minder hormonen die je na het eten een vol gevoel geven. Je hongergevoel blijft dan, terwijl je al genoeg binnen hebt gekregen. Hormonen die trek in eten stimuleren maak je juist extra veel aan. De kans dat je meer eet dan je nodig hebt is daardoor dus behoorlijk groot. Succesvol afvallen? Slaap dan minimaal 8 uur per nacht.

Hulp nodig met afvallen?

Wil je nooit meer hoeven zeggen: ‘het afvallen lukt me niet ondanks mijn dieet’? Schakel dan hulp in van professionals! Bij Personal Fitness Nederland stellen we met ons succesvolle Fit for Life-programma een dieet samen, speciaal voor jou. Elke week ontvang je van ons een voedingsschema op maat. Deze schema’s zijn erop gericht dat je leert zelfstandig gezonde keuzes te maken, die jij je hele leven volhoudt. Met personal training zorgen we ook voor de juiste (hoeveelheid) beweging. Onze mental coach helpt fysieke en mentale uitdagingen te overkomen. Lijkt je dit wel iets? Kom kennismaken met onze coaches tijdens een gratis intakegesprek. Vul hier je contactgegevens in, en we nemen zo snel mogelijk contact met je op voor het inplannen van een intakegesprek.

Gratis intakegesprek!

Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voornaam en achternaam

Gerelateerde artikelen

afvallen tijdens zwangerschap
Gezond afvallen

Afvallen tijdens zwangerschap

Als jij wilt afvallen tijdens je zwangerschap dan is het belangrijk dat je dat met begeleiding doet. Jij en je ontwikkelende baby hebben been bepaald aantal calorieën nodig zodat jullie beide de stoffen krijgen die jullie nodig hebben. Je baby moet groeien en de best mogelijke start krijgen in het leven. Gewicht verliezen tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk als je het onder begeleiding doet van een specialist. En bij Personal Fitness Nederland bieden we je dan alle hulp om dit veilig te doen.

Bekijk dit advies

afvallen onder begeleiding
Gezond afvallen

Afvallen onder begeleiding

Als jij gewicht wilt verliezen is afvallen onder begeleiding het beste wat je kunt doen. En dat is precies wat wij bieden bij Personal Fitness Nederland. Bij ons krijg je een persoonlijke coach die fungeert als een trainer, een voedingsdeskundige en een mindset coach. Je krijgt dus een totaaloplossing aangeleverd waarmee jij het gewicht bereikt waar je je goed bij voelt.

Bekijk dit advies

personal trainer voor mensen obesitas
Gezond afvallen

Personal trainer voor mensen met obesitas

Ben je op zoek naar een personal trainer gericht op mensen met obesitas? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze personal trainers helpen jou om je doelen te bereiken; tegelijkertijd bestrijd je ook veel ziektes die met zwaarlijvigheid gepaard gaan – lichaamsbeweging kan helpen bij diabetes-gerelateerde problemen en verlaagt ook je bloeddruk. Personal Fitness Nederland kan jou hierbij helpen.

Bekijk dit advies

afvallen met wielrennen
Gezond afvallen

Afvallen met wielrennen

Wielrennen is in korte tijd enorm in populariteit gestegen. Het is de perfecte hobby voor in de buitenlucht: ontspannend én gezond! Je verbrandt met het fietsen namelijk enorm veel calorieën. Wielrennen is dan ook een van de beste manieren om snel gewicht te verliezen. Maar hoe en waarom werkt afvallen door te wielrennen? Het antwoord lees je in dit blog.

Bekijk dit advies