Afvallen door te wandelen met een schema: hoe werkt het? De beste tips!
14 juni 2024 Geschreven door: Harry RaaijmakersGezond afvallen

Ben jij het zat om iedere ochtend wanneer je in de spiegel kijkt geconfronteerd te worden met overtollige kilo’s? Wil je graag afvallen, maar doe je dat liever niet met allerlei apparaten in de sportschool? Dan is afvallen door te wandelen met een schema de perfecte oplossing! Wij geven je de beste tips om af te vallen met een wandel-schema.

Negatieve energie balans

Om gewicht te verliezen, is het belangrijk dat je meer energie verbruikt dan dat je inneemt. Dat kun je doen door minder calorieën in te nemen, of door meer te bewegen. Maar de beste combinatie is een combinatie van beiden. Dus pas niet alleen je voedingspatroon aan, maar ga vooral ook meer bewegen.

Voordelen van wandelen met een schema om af te vallen

Wandelen is een goede manier om meer lichaamsbeweging te krijgen. En veel is er ook niet voor nodig. Je hoeft alleen maar een paar schoenen aan te trekken die fijn zitten en je kunt zo je voordeur uitstappen. Daarnaast ben je lekker buiten waardoor je ook nog eens kunt genieten van de omgeving. Wandelen is ook lang vol te houden, waardoor je uiteindelijk ook meer energie verbrandt.

afvallen door wandelen

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?

Hoeveel calorieën je verbrandt met wandelen is afhankelijk van je tempo, de duur van je wandeling en je lichaamsgewicht. Gemiddeld verbrand je met een uur wandelen, bij een snelheid van 5 kilometer per uur, zo’n 300 calorieën. Wil je meer afvallen door te wandelen met een schema? Maak dan gebruik van deze tips.

1. Wandel meerdere keren in de week

Wil je afvallen door te wandelen? Ga dan meerdere keren per week naar buiten! Met één wandeling per week, zul je namelijk weinig resultaat boeken. Wanneer je vaker naar buiten gaat om een frisse neus te halen, zul je sneller merken dat jij afvalt.

2. Bouw je wandeltempo en afstand langzaam op met een schema

Wil je de kans op blessures zo klein mogelijk houden? Bouw je wandeltempo en afstand dan langzaam op. Dit kun je doen met behulp van een wandelschema. Bouw in de eer-ste week wandeltijd op. Verander in de tweede week het tempo. Varieer daarbij tussen rustig, gemiddeld en snel. Wil je, ondanks dat je nu meer en sneller wandelt, nog meer afvallen? Voeg dan in de derde of vierde week krachttraining toe. Denk daarbij aan traplopen of stop tussendoor eens om wat squats of lunches te doen.

3. Combineer je wandelingen met andere plannen

Vind je het lastig om jouw wandelingen in te plannen in je nu al drukke schema? Probeer dit dan te combineren met dagelijkse activiteiten. Stap bijvoorbeeld een halte eerder uit de bus en loop iets langer naar je werk of naar huis. Heb je lunchpauze? Ga dan ook een blokje om. Dit is niet alleen goed voor je lijf, het laadt je ook weer op voor de rest van je werkdag.

4. Drink en eet voldoende

Tijdens het wandelen verbrand je niet alleen energie, je verliest ook vocht. Vul dit daarom op tijd aan door wat te drinken. Neem bijvoorbeeld een flesje water mee tijdens je wandeling. Kies niet voor calorierijke dranken, want dit doet je inspanning weer teniet. Naast dorst, kun je ook last krijgen van de zogenaamde ‘man met de hamer’. Dit ga je tegen door iets van fruit of een bruine boterham met appelstroop mee te nemen.

5. Pas je voedingspatroon aan

Wanneer je wilt afvallen door te wandelen met een schema, is het ook van groot belang dat je je voedingspatroon aanpast. Zorg ervoor dat je minder calorieën binnenkrijgt, dan dat je inneemt. Maar pas op! Overdrijf hier niet in. Volg bijvoorbeeld geen crashdieet, maar eet kleinere, gevarieerde porties. Zo krijg je alsnog alle voedingsstoffen binnen.

6. Zoek een wandelmaatje

Vind je het lastig om je aan je schema te houden? Zoek dan een wandelmaatje. Dit maatje kun je zien als jouw stok achter de deur om te gaan bewegen. Samen sta je immers sterker dan alleen.

Alles al uit de kast gehaald? En hulp nodig?

Heb je alles uit de kast gehaald om af te vallen met wandelen door het gebruik van een schema, maar wil dit toch niet lukken? Dan helpen onze experts van Personal Fitness Nederland je graag. Met ons Fit for Life-programma krijg je personal training, persoonlijke voedingsschema’s en mental coaching om jouw reis naar een gezonder leven makkelijker te maken. Samen gaan we aan de slag om afscheid te nemen van jouw overtollige kilo’s. Met het Fit for Life-programma neem je een nieuwe, gezonde leefstijl aan die je dankzij de opgezette samenwerking ook echt volhoudt. Met een gratis intakegesprek ontdek je al snel of dit wél iets voor jou is. Kom je kennismaken? Laat hier je gegevens achter en we nemen snel contact met je op voor een gesprek!

Gratis intakegesprek!

Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voornaam en achternaam

Gerelateerde artikelen

afvallen tijdens zwangerschap
Gezond afvallen

Afvallen tijdens zwangerschap

Als jij wilt afvallen tijdens je zwangerschap dan is het belangrijk dat je dat met begeleiding doet. Jij en je ontwikkelende baby hebben been bepaald aantal calorieën nodig zodat jullie beide de stoffen krijgen die jullie nodig hebben. Je baby moet groeien en de best mogelijke start krijgen in het leven. Gewicht verliezen tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk als je het onder begeleiding doet van een specialist. En bij Personal Fitness Nederland bieden we je dan alle hulp om dit veilig te doen.

Bekijk dit advies

afvallen onder begeleiding
Gezond afvallen

Afvallen onder begeleiding

Als jij gewicht wilt verliezen is afvallen onder begeleiding het beste wat je kunt doen. En dat is precies wat wij bieden bij Personal Fitness Nederland. Bij ons krijg je een persoonlijke coach die fungeert als een trainer, een voedingsdeskundige en een mindset coach. Je krijgt dus een totaaloplossing aangeleverd waarmee jij het gewicht bereikt waar je je goed bij voelt.

Bekijk dit advies

personal trainer voor mensen obesitas
Gezond afvallen

Personal trainer voor mensen met obesitas

Ben je op zoek naar een personal trainer gericht op mensen met obesitas? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze personal trainers helpen jou om je doelen te bereiken; tegelijkertijd bestrijd je ook veel ziektes die met zwaarlijvigheid gepaard gaan – lichaamsbeweging kan helpen bij diabetes-gerelateerde problemen en verlaagt ook je bloeddruk. Personal Fitness Nederland kan jou hierbij helpen.

Bekijk dit advies

afvallen met wielrennen
Gezond afvallen

Afvallen met wielrennen

Wielrennen is in korte tijd enorm in populariteit gestegen. Het is de perfecte hobby voor in de buitenlucht: ontspannend én gezond! Je verbrandt met het fietsen namelijk enorm veel calorieën. Wielrennen is dan ook een van de beste manieren om snel gewicht te verliezen. Maar hoe en waarom werkt afvallen door te wielrennen? Het antwoord lees je in dit blog.

Bekijk dit advies