Afvallen na je 60ste, hoe en waarom Afvallen na je 60ste: Alles wat je moet weten
21 juni 2024 Geschreven door: Harry RaaijmakersGezond afvallen

De afgelopen jaren zijn die extra kilo’s er ongemerkt bijgekomen, maar nu wil je ervan af. Afvallen op 60+ jarige leeftijd blijkt lastig, maar is wel belangrijk om gezondheidsrisico’s te beperken. In deze blog lees je waarom gewicht verliezen op latere leeftijd moeilijker is en welke gezondheidsklachten je voorkomt met een gezonde leefstijl. Ook delen we vijf tips om een begin te maken met het ontwikkelen van nieuwe gewoontes voor een fitter lichaam.

Heb je graag hulp nodig met afvallen na je 60ste om gezondheidsrisico’s te beperken?

Personal Fitness Nederland kan jou helpen met:

  • 5, 10, 15 of 20+ kg afvallen met blijvend resultaat
  • Conditie opbouwen
  • Vit, vitaal en sterk blijven
  • Trainen met behulp van een gecertificeerde coach
  • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
  • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis intakgesprek.

Afvallen met 60+ door hoger gewicht op latere leeftijd

Veranderingen in je lijf en het aanwennen van andere gewoonten, beïnvloeden je gewicht naarmate je ouder wordt. Zo produceert je lichaam vanzelf minder oestrogeen, wat je stofwisseling vertraagt. Hierdoor verbrand je tot wel 20% minder calorieën. Ook voel je je sneller hongerig en ga je meer eten dan nodig. Daarnaast neemt je spiermassa af. Omdat je spieren grote energieverbruikers zijn, moet je lichaam dus harder werken om evenveel calorieën te verbranden. Afvallen met 60+ is hierdoor wat lastiger. Helemaal omdat je ook wat minder beweegt dan jaren geleden.

Belangrijk voor de gezondheid

Overgewicht is ongezond. Als je veel kilo’s met je meedraagt ben je sneller moe bij lichamelijke inspanningen. De kans op rug- en knieklachten is groter door zware belasting van je gewrichten. Spataderen, suikerziekte en trombose komen vaker voor bij mensen met overgewicht. En een ongezond gewicht vergroot ook de kans op botbreuken en hart- en vaatziekten. Afvallen en een gezond gewicht behouden als je 60+ bent is dus super belangrijk.

5 tips voor het afvallen met 60 plus

Omdat afvallen met 60+ niet geheel zonder risico’s is, delen we een aantal belangrijke tips met je. Zo werk je op een veilige manier naar een gezond gewicht. De focus ligt hierbij op de juiste voeding met genoeg vitaminen en mineralen en voldoende beweging voor een sterk lichaam.

1. Drink minder suiker en meer water

Grotere veranderingen zijn vaak lastig. Gelukkig kun je met kleine aanpassingen een groot verschil maken. Drink je thee en koffie bijvoorbeeld zonder suiker en haal geen frisdrank meer in huis. Drink in plaats daarvan liever wat meer water. Op deze manier kun je verantwoord afvallen als je 60 plus bent.

2. Ga over op volkoren

Door volkorenbrood en -pasta en zilvervliesrijst te eten krijg je belangrijke voedingsstoffen en vitaminen binnen. Ze geven je niet alleen langer een voldaan gevoel, maar bevorderen ook je stoelgang.

3. Eet meer eiwitten, gezonde vetten en groenten

De cellen, botten en spieren in je lichaam hebben eiwitten nodig. Je vindt eiwitten vooral in eieren, kip, vis en zuivel. In avocado, zalm, zaden, noten en pitten zitten weer veel gezonde vetten. Deze verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. En denk bij groenten vooral aan groene bladgroenten, zoals broccoli, spruitjes, spinazie en boerenkool. Ze zorgen voor meer energie en een kleiner risico op chronische ziekten.

4. Wandel elke dag een half uur tot een uur

Probeer elke dag minstens een half uur intensief te bewegen. Stevig wandelen is daarvoor enorm geschikt. Langer of intensiever bewegen? Dat mag altijd en helpt je nog sneller met afvallen als je 60+ bent. Extra leuk wordt het met een wandelmaatje. Dat betekent bijkletsen en bewegen tegelijk.

5. Begin met krachttraining

Krachttraining klinkt misschien spannend of zelfs eng. Toch is het versterken van je spieren enorm belangrijk op latere leeftijd. Gelukkig hoeft het niet zwaar of moeilijk te zijn. Zo zorg je met traplopen al voor sterkere spieren en botten. Een sterk lichaam verkleint de kans op valpartijen. En, meer spiermassa betekent meer calorieverbranding! Op deze manier kun je verantwoord afvallen als je 60 plus bent.

Onder begeleiding afvallen boven de 60 jaar

Met 60+ afvallen is mogelijk en kan wanneer je het samen doet zelfs leuk zijn. We kijken graag met je mee welke manier van bewegen bij jou past. Tijdens het sporten hebben we alle aandacht voor je. Zo begeleiden we je naar een gezond lichaam met onze persoonlijke begeleiding. Omdat ook voeding van grote invloed is op weg naar een fit lijf vertellen we je ook wat je elke dag het beste zou kunnen eten, en hoe je lekkere gerechten klaarmaakt met deze ingrediënten. Samen zorgen we ervoor dat jij (weer) lekker in je vel zit. Kom je kennismaken? Dan vertellen we je alles over ons Fit for Life-programma.

Wil jij:

  • 5, 10, 15 of 20+ kg afvallen met blijvend resultaat
  • Conditie opbouwen
  • Vit, vitaal en sterk blijven
  • Trainen met behulp van een gecertificeerde coach
  • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
  • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis intakegesprek.

Gratis intakegesprek!

Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voornaam en achternaam

Gerelateerde artikelen

afvallen tijdens zwangerschap
Gezond afvallen

Afvallen tijdens zwangerschap

Als jij wilt afvallen tijdens je zwangerschap dan is het belangrijk dat je dat met begeleiding doet. Jij en je ontwikkelende baby hebben been bepaald aantal calorieën nodig zodat jullie beide de stoffen krijgen die jullie nodig hebben. Je baby moet groeien en de best mogelijke start krijgen in het leven. Gewicht verliezen tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk als je het onder begeleiding doet van een specialist. En bij Personal Fitness Nederland bieden we je dan alle hulp om dit veilig te doen.

Bekijk dit advies

afvallen onder begeleiding
Gezond afvallen

Afvallen onder begeleiding

Als jij gewicht wilt verliezen is afvallen onder begeleiding het beste wat je kunt doen. En dat is precies wat wij bieden bij Personal Fitness Nederland. Bij ons krijg je een persoonlijke coach die fungeert als een trainer, een voedingsdeskundige en een mindset coach. Je krijgt dus een totaaloplossing aangeleverd waarmee jij het gewicht bereikt waar je je goed bij voelt.

Bekijk dit advies

personal trainer voor mensen obesitas
Gezond afvallen

Personal trainer voor mensen met obesitas

Ben je op zoek naar een personal trainer gericht op mensen met obesitas? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze personal trainers helpen jou om je doelen te bereiken; tegelijkertijd bestrijd je ook veel ziektes die met zwaarlijvigheid gepaard gaan – lichaamsbeweging kan helpen bij diabetes-gerelateerde problemen en verlaagt ook je bloeddruk. Personal Fitness Nederland kan jou hierbij helpen.

Bekijk dit advies

afvallen met wielrennen
Gezond afvallen

Afvallen met wielrennen

Wielrennen is in korte tijd enorm in populariteit gestegen. Het is de perfecte hobby voor in de buitenlucht: ontspannend én gezond! Je verbrandt met het fietsen namelijk enorm veel calorieën. Wielrennen is dan ook een van de beste manieren om snel gewicht te verliezen. Maar hoe en waarom werkt afvallen door te wielrennen? Het antwoord lees je in dit blog.

Bekijk dit advies