Afvallen met 55 plus Ongeacht je leeftijd is het mogelijk
13 juni 2024 Geschreven door: Harry RaaijmakersGezond afvallen

Ouder worden brengt een aantal nieuwe uitdagingen met zich mee, zowel mentaal als fysiek. Zo krijg je meer rimpels. Heb je minder energie. Én neemt je gewicht toe. Bovendien geldt: hoe ouder je wordt, hoe sneller je aankomt. Ook lijkt het een stuk lastiger om die kilo’s te verliezen. Hoe komt dat? En hoe kun je toch afvallen met 55 plus?

Waarom is afvallen met 55 plus moeilijker?

Populair!

Voordat we uitleggen hoe je kunt afvallen met 55 plus, moet je eerst begrijpen hoe je lichaam werkt, welke veranderingen er optreden wanneer je ouder wordt en hoe deze je gewicht beïnvloeden. Er vinden nogal wat wijzigingen plaats in je lichaam naarmate je ouder wordt. Ook neem je vaak andere gewoonten aan die invloed hebben op je gewicht. Zo krijg je te maken met de volgende veranderingen:

1. Je produceert minder oestrogeen

De hormoonhuishouding verandert bij zowel bij oudere mannen als vrouwen. Beide geslachten produceren oestrogeen. Op latere leeftijd is minder van dit geslachtshormoon nodig. De hoeveelheid oestrogeen in het lichaam neemt dan ook af. Hierdoor vertraagt de stofwisseling. Je verbrandt hierdoor tot wel 20 procent minder calorieën. Ook bepaalt oestrogeen waar jouw lichaam vet opslaat. Op latere leeftijd verplaatst dat zich vooral naar je buik. Tenslotte zorgt een lagere oestrogeenspiegel ook voor meer honger. Geen handige combinatie wanneer je minder calorieën verbrandt. Minder oestrogeen maakt afvallen met 55 plus dan ook een stuk lastiger.

2. Je spiermassa neemt af

Als je ouder wordt, neemt je spiermassa af. Dat is vervelend. Want heb je veel spiermassa? Dan verbrand je meer calorieën (in rust). Vetverbranding gaat nu dus een stuk moeilijker en langzamer. En dikker worden helaas wat gemakkelijker.

3. Je beweegt minder

Dat je minder energie verbruikt als je ouder bent, heeft niet alleen te maken met je stofwisseling. Je beweegt namelijk ook een stuk minder dan vroeger. Maar deze beweging is wél heel belangrijk om gezond en op gewicht te blijven.

4. Je slaap- en eetpatroon verandert

Hoe ouder je wordt, hoe minder je slaapt. Heb je een slaaptekort? Dat verstoort je hormoonhuishouding, wat weer invloed heeft op je gewicht. Ook is bij oudere mensen de eetlust vaak kleiner. Het is daarom steeds moeilijker om voldoende voedingsstoffen uit eten te halen. Zeker wanneer je het eerst inlevert op groenten en fruit. Terwijl je juist dat lekkere chocolaatje, wijntje en kaasje zelden overslaat. Precies dat snacken maakt het afvallen met 55 plus een uitdaging.

Afvallen met 55 plus: wat kun je doen?

Op gewicht blijven is al knap lastig. Niet alleen later, maar op elke leeftijd. Laat staan afvallen met 55 plus. Wil je jouw figuur behouden of zelfs wat overtollige kilo’s verliezen? Dan is het belangrijk een aantal slimme keuzes te maken:

1. Vermijd snelle koolhydraten

Zoals suikers. Denk aan koek, snoep, taart en chocola. Maar ook wit brood, pasta, rijst en noodles. Deze snelle koolhydraten zorgen voor extra buikvet. Kies daarom liever voor minder suiker en meer volkoren graanproducten. Ook zilvervliesrijst is een gezondere keuze.

2. Meer eiwitten, gezonde vetten en groenten eten

Eet in plaats van (snelle) koolhydraten meer eiwitten, gezonde vetten en groenten. Eiwitten vind je vooral in eieren, kip, vis, vlees en kwark. In avocado, zalm, zaden, noten en pitten zitten veel gezonde vetten. Denk bij groenten vooral aan groene bladgroenten, zoals broccoli, spruitjes, spinazie en boerenkool.

3. Uitgebreidere maaltijden nemen

Ook met een wat uitgebreider ontbijt, lunch en diner val je gemakkelijker af met 55 plus. Niet zodat je meer kunt eten, maar zodat je de ongezondere tussendoortjes wat vaker laat staan. Daar heb je met drie complete maaltijden namelijk minder behoefte aan!

4. Meer bewegen

Tenslotte is meer bewegen een belangrijke manier om te kunnen afvallen met 55 plus. Met elke dag een half uur tot een uur wandelen kom je al een heel eind!

Wil je afvallen en ben je 55 plus?

Met bovenstaande tips weet je waar je op moet letten als je 55 plus bent en wil afvallen. Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Welke gerechten je het beste kunt koken? Of wat je het beste aan beweging kunt doen? Wij helpen je graag. Met ons Fit for Life programma krijg je persoonlijke begeleiding bij het trainen. Ook ontvang je voedingsschema’s toegespitst op jouw leeftijd, lichaam en doelen. Bovendien staat er een mental coach voor je klaar. Ontdekken of het iets voor jou is? Meld je aan voor een vrijblijvende, gratis intakegesprek bij een vestiging bij jou in de buurt. Laat hier je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een intakegesprek.

Gratis intakegesprek!

Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voornaam en achternaam

Gerelateerde artikelen

afvallen tijdens zwangerschap
Gezond afvallen

Afvallen tijdens zwangerschap

Als jij wilt afvallen tijdens je zwangerschap dan is het belangrijk dat je dat met begeleiding doet. Jij en je ontwikkelende baby hebben been bepaald aantal calorieën nodig zodat jullie beide de stoffen krijgen die jullie nodig hebben. Je baby moet groeien en de best mogelijke start krijgen in het leven. Gewicht verliezen tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk als je het onder begeleiding doet van een specialist. En bij Personal Fitness Nederland bieden we je dan alle hulp om dit veilig te doen.

Bekijk dit advies

afvallen onder begeleiding
Gezond afvallen

Afvallen onder begeleiding

Als jij gewicht wilt verliezen is afvallen onder begeleiding het beste wat je kunt doen. En dat is precies wat wij bieden bij Personal Fitness Nederland. Bij ons krijg je een persoonlijke coach die fungeert als een trainer, een voedingsdeskundige en een mindset coach. Je krijgt dus een totaaloplossing aangeleverd waarmee jij het gewicht bereikt waar je je goed bij voelt.

Bekijk dit advies

personal trainer voor mensen obesitas
Gezond afvallen

Personal trainer voor mensen met obesitas

Ben je op zoek naar een personal trainer gericht op mensen met obesitas? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze personal trainers helpen jou om je doelen te bereiken; tegelijkertijd bestrijd je ook veel ziektes die met zwaarlijvigheid gepaard gaan – lichaamsbeweging kan helpen bij diabetes-gerelateerde problemen en verlaagt ook je bloeddruk. Personal Fitness Nederland kan jou hierbij helpen.

Bekijk dit advies

afvallen met wielrennen
Gezond afvallen

Afvallen met wielrennen

Wielrennen is in korte tijd enorm in populariteit gestegen. Het is de perfecte hobby voor in de buitenlucht: ontspannend én gezond! Je verbrandt met het fietsen namelijk enorm veel calorieën. Wielrennen is dan ook een van de beste manieren om snel gewicht te verliezen. Maar hoe en waarom werkt afvallen door te wielrennen? Het antwoord lees je in dit blog.

Bekijk dit advies