Suikerpieken; je hebt er vast weleens over gehoord. Het principe werkt heel simpel: als je iets eet stijgt je bloedsuikerspiegel, doordat de suikers uit je voeding in je bloedbaan terechtkomen. En hoe meer suikers je eet, hoe hoger de piek is. Het klinkt in eerst instantie misschien wat onschuldig, maar dat is het niet. Want als je bloedsuikerspiegel veel pieken en dalen kent, kan dit vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Dat moeten we dus voorkomen! Gelukkig zijn er veel goede tips om die genoemde schommelingen tegen te gaan. Deze delen we hieronder met je.
Effectieve leefregels waarmee je jouw bloedsuiker stabiel houdt
1. Vermijd kunstmatig gezoete drankjes en alle pakjes en zakjes
Eet in plaats daarvan voeding die je bloedsuikerspiegel niet zo laat pieken, zoals groenten, (vezelrijk) fruit, gezonde vetten, eiwitten en tarwevrije granen zoals quinoa.
2. Nuttig langzame koolhydraten
Voor je bloedsuikerspiegel is het belangrijk om de juiste koolhydraten tot je te nemen. Maar wat zijn nou goede koolhydraten? Het gaat ook hier met name om groenten, fruit en tarwevrije granen. In die voeding zitten natuurlijke suikers die langzaam in je bloed opgenomen worden, en daardoor geen pieken veroorzaken.
3. Eet langzaam en neem kleine hapjes
Een andere tip om je bloedsuiker stabiel te houden en suikerpieken te voorkomen, is langzamer te eten én kleinere hapjes te nemen. Dat moet vast lukken, want waar voeding waarop je nauwelijks hoeft te kauwen vaak tot de snelle koolhydraten behoort, is voeding waar je goed op moet kauwen vaak juist op langzame koolhydraten gebaseerd. Flink kauwen dus!
4. Zorg dat je voldoende eet
Een hongergevoel zorgt ervoor dat je jezelf minder goed in bedwang kan houden. Hierdoor werk je vaak gedachteloos te veel en te snel (en vaak ongezonde) voeding naar binnen. En dát leidt tot suikerpieken, extra insuline en de opslag van lichaamsvet. Plan daarom vooruit en zorg dat je meerdere keren per dag een goed samengestelde maaltijd met de juiste koolhydraten, eiwitten en vetten eet. Het is een kwestie van plannen…
5. Beweeg voldoende
Beweging is altijd goed. Vooral nadat je gegeten hebt, want het bevordert je spijsvertering en helpt ook nog eens om je bloedsuiker stabiel te houden. Wát je doet maakt niet uit. Of je nou gaat wandelen, fietsen of dansen, iedere vorm van beweging is er één.
Hulp nodig bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel?
Ons team van voedingsdeskundigen helpt je graag! Ze weten immers als geen ander wat jouw lichaam nodig heeft voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Met een voedingsschema op maat dragen we zorg voor een gezond voedingspatroon, zónder suikerpieken en -dalen.
Waar wacht je nog op? Trek aan de bel door contact met ons op te nemen. Dan helpen wij je vervolgens uit de brand met een telefoontje jouw kant op. Samen plannen we een vrijblijvend en kosteloos intakegesprek in, waarin we kennismaken met elkaar en jouw huidige voedingspatroon.
Gratis intakegesprek!
Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.
Gerelateerde artikelen
Voedingsschema afvallen en sporten
Bewegen en een gezond voedingsschema gaan hand in hand samen bij afvallen. Regelmatig hoor je dat mensen moeilijk kunnen afvallen, ondanks dat ze veel sporten. Echter is sporten alleen niet belangrijk. Net zo belangrijk, en misschien wel belangrijker, is jouw voedingspatroon. Eet je meer calorieën dan dat je dagelijks verbrand? Dan val je niet af. Want maar liefst 75 procent van je gewichtsverlies wordt bepaald door wat je eet. Slechts 25 procent door beweging. Daarom is een goed en gezond voedingsschema in combinatie met voldoende bewegen belangrijk als je wilt afvallen.
Voedingsschema om spiermassa te kweken
Veel mensen denken aan bodybuilders als ze het woord ‘spiermassa’ horen. Maar niet alleen bodybuilders zijn gebaat bij een goede partij spieren in hun lijf; ook voor de doorsnee persoon heeft het opbouwen of onderhouden ervan vele voordelen. Om maar wat voorbeelden te noemen: het ontlast botten en gewrichten, het verbetert je stofwisseling en het maakt dat je er fitter uitziet. Maar spiermassa opbouwen gebeurt niet in één dag; het heeft tijd nodig. En het is niet enkel een kwestie van trainen; ook voedingsschema’s kunnen jou helpen jouw doel te bereiken. Wij voorzien je van de nodige tips.