Blog: Gezonde leefstijl De kennisbank omtrent een vitaal leven
personal trainer vrouwen obesitas

Personal trainer voor vrouwen met obesitas

Ben je op zoek naar een personal trainer voor vrouwen met obesitas? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben verschillende behandelingen voor vrouwen met obesitas. Onze personal trainers zullen je ondersteunen bij het opbouwen van een gezond eetpatroon in combinatie met oefeningen op maat. Dit programma is speciaal samengesteld voor vrouwen met obesitas. Afhankelijk van de persoonlijke situatie en de gewenste doelen gaan we samen met jou aan de slag naar een gezondere levensstijl zonder obesitas.

Bekijk dit advies

personal trainer voor mannen

Personal trainer voor mannen met obesitas

Ben je op zoek naar een personal trainer voor mannen met obesitas? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben verschillende behandelingen voor mannen met obesitas. Onze personal trainers zullen je ondersteunen bij het opbouwen van een gezond eetpatroon in combinatie met oefeningen op maat. Dit programma is speciaal samengesteld voor mannen met obesitas. Afhankelijk van de persoonlijke situatie en de gewenste doelen gaan we samen met jou aan de slag naar een gezondere levensstijl zonder obesitas.

Bekijk dit advies

fit worden na corona besmetting

Zo word jij weer fit na een coronabesmetting

Ondanks dat de grote piek al een tijdje achter de rug is, heerst corona nog steeds. Heb je last van een hoestje of een zere keel? Je neemt het zekere voor het onzekere en brengt een bezoek aan de GGD of tovert de zoveelste zelftest uit de kast. En ja hoor: geveld door corona. De meesten zijn hier na maximaal 2 weken weer helemaal van hersteld. Maar sommigen kampen langdurig met klachten. We spreken in dat geval van long-covid. Je bent dan volledig hersteld van het virus, maar ervaart een flinke nasleep. Lees in dit artikel hoe je weer conditie kunt opbouwen na corona.

Bekijk dit advies

sporten met gezondheidscoach

Aan de slag met een gezondheidscoach, iets voor jou?

Wil jij ook graag een gezonde geest en een vitaal lichaam? Maar weet je niet goed hoe je dat zelfstandig aan moet pakken? Dan is samenwerken met een gezondheids-coach misschien wel iets voor jou. Wat een gezondheidscoach precies doet? En hoe deze jou kan helpen? Wij leggen het je uit.

Bekijk dit advies

Gezondheidscoach

Wat moet je doen om gezond te blijven?

Het is een vraag die we onszelf allemaal wel eens gesteld hebben. Wat moet je doen om gezond te blijven? Gezond eten, voldoende water drinken, bewegen en zeker zijn van genoeg slaap. Het lijkt zo simpel. Toch hebben heel wat mensen moeite met het volhouden van deze goede voornemens. Daarom delen wij verschillende tips zodat jij weet wat je moet doen om gezond te blijven.

Bekijk dit advies

afvallen 65 plus

Een gezonde leefstijl als 65+’er: sporten, voeding en mental coaching

Sport, beweging en een gezonde leefstijl is belangrijk voor jong en oud, dus ook voor een 65+'er; een actief leven heeft een positieve invloed op je fysieke en mentale gezondheid. Maar naarmate de jaren verstrijken wordt het onderhouden van een actieve leefstijl steeds moeilijker. Met alle gevolgen van dien. Onderzoek toont namelijk aan dat maar liefst de helft van de 65+'ers kampt met overgewicht. Tijd voor verandering dus. In deze blog delen we kennis over sporten, voeding en de mentale gesteldheid voor een gezonde leefstijl als 65 plusser. Lees dus snel verder.

Bekijk dit advies

afvallen personal trainer

Afvallen met een eigen coach

Wil je afvallen en die overtollige kilo’s kwijtraken, maar heb je geen idee hoe? Het is niet gek dat je het lastig vindt om te starten met een gezondere levensstijl. Het vereist discipline, motivatie en kennis. En het gaat daarnaast gepaard met heel wat vragen. Want hoe ziet een gezond voedingspatroon eruit? En hoe sport je op een verantwoorde en efficiënte manier? Het zijn vragen waar een coach je goed bij kan helpen. Bij Personal Fitness Nederland bieden we daarom het Fit for Life-programma aan waarin je onder begeleiding van een coach de beste versie van jezelf wordt: gezond en gelukkig.

Bekijk dit advies

Sporten in groepsverband

Het aanbod van sporten in groepsverband

Bij sporten in groepsverband denk je al snel aan de welbekende teamsporten. Neem voetbal, hockey, handbal of rugby. De kans is groot dat je één van deze sporten wel eens hebt beoefend. Misschien ben je gestopt omdat je klaar was met de late trainingen doordeweeks, of juist de vroege wedstrijden in het weekend. Of had je simpelweg geen tijd meer. Maar mis je nu de saamhorigheid, of begint het weer te kriebelen? Dan hebben we goed nieuws! In deze blog bespreken we een aantal vormen van trainen in groepsverband.

Bekijk dit advies

stress klachten

Sporten in de ochtend; zelfs als je geen vroege vogel bent

Begint jouw dag standaard met een kwartiertje snoozen? Of sta jij al voordat de wekker afgaat springend naast je bed? In welke van deze twee categorieën je ook zit, een sportief begin van je dag is altijd een goed idee. In dit blog zetten we de voordelen van sporten in de vroege ochtend voor je op een rij.

Bekijk dit advies

Etiketten lezen doe je zo

Etiketten lezen doe je zo!

Wanneer je gezonde keuzes wilt maken is het belangrijk dat je begrijpt wat er in de producten uit de supermarkt zit. Het etiket van een product bevat veel informatie en als je weet hoe je deze leest, maak je gemakkelijker een gezonde keuze. Verpakkingen kunnen namelijk behoorlijk misleidend zijn!

Bekijk dit advies

5 tips voor een betere nachtrust

5 tips voor een betere nachtrust

Goed en voldoende slapen is belangrijk om je energiek te voelen, maar ook om goed te kunnen herstellen van een training. Wanneer je niet gemakkelijk in slaap komt of kan goed doorslapen, heb je overdag minder energie, voel je je futloos en herstel je slechter. Daarnaast zorgt vermoeidheid er ook voor dat je eerder geneigd bent om minder gezonde keuzes te maken in je voedingspatroon. Dus redenen genoeg om te kijken hoe je je slaappatroon kan verbeteren!

Bekijk dit advies

Verantwoord uit eten

Verantwoord uit eten: zo doe je dat

In deze blog lees je alles over hoe je, terwijl je een gezond voedingspatroon naleeft, kunt genieten tijdens een gezellig avondje uit eten met vrienden of familie.

Bekijk dit advies

Wat is een gezonde leefstijl?

We weten het allemaal: om gezond oud te worden, is het belangrijk dat je een gezonde leefstijl hebt. Maar wat is een gezonde leefstijl nu precies? Dit is lastig in een paar woorden uit te leggen, omdat het een nogal omvattend begrip is. Vandaar dat je op deze pagina allerlei artikelen kunt lezen met verschillende onderwerpen over een gezonde leefstijl. Om je toch al van wat informatie te voorzien, geven we alvast een aantal tips.

 

Meer dan alleen groente en bewegen

Een gezonde leefstijl gaat verder dan groente eten en bewegen. Het houdt ook in dat je op gewicht blijft, dat je niet rookt, dat je voldoende slaapt en dat je te veel stress vermijdt. Maar hoe doe je dat dan? En wat zijn dan de voordelen precies?

Gezond eten: De meningen over wat gezond eten nou precies is, lopen nogal uiteen. Het beste kun je gevarieerd eten en voor gezonde, volwaardige voedingsmiddelen kiezen. De Schijf van Vijf is nog altijd een goede richtlijn. Volgens de Schijf van Vijf kun je het beste veel groente en fruit eten en volkoren producten. Het nieuwste advies is om dierlijke producten wat vaker in te ruilen voor plantaardige. Dat doe je door te variëren met vis, noten, peulvruchten, eieren en vleesvervangers. Daarnaast staan er zuivelproducten in de Schijf van Vijf, ongezouten noten, onverzadigde vetten en ongezoete drankjes.

Als je volgens de Schijf van Vijf eet, krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen en verklein je de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Je blijft bovendien beter op gewicht.

Op gewicht blijven: Met een gezond gewicht is het risico op gezondheidsklachten een stuk kleiner dan wanneer je (zwaar) overgewicht hebt. Je hebt dan minder kan op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en bepaalde vormen van kanker. Bovendien zit je met een gezond gewicht vaak lekkerder in je vel en voel je je fitter.

Of je een gezond gewicht hebt, kun je bepalen aan de hand van je Body Mass Index (BMI). Hiervoor maak je de volgende berekening:

Gewicht / (Lengte X Lengte)

Je hebt een gezond gewicht als je een BMI tussen de 18,5 en 25 hebt. Tussen de 25 en 30 heb je overgewicht en is het aan te raden om af te vallen. Heb je een BMI van meer dan 30, dan heb je officieel obesitas en loop je meer gezondheidsrisico’s.

Let op! Je BMI is een richtlijn; je leeftijd, geslacht en buikomtrek zijn ook belangrijk om te bepalen of je qua gewicht en verdeling van lichaamsvet gezond bent.

Beweeg regelmatig: Regelmatig bewegen is belangrijk als je gezond wilt blijven. De kans dat je overgewicht krijgt of hart- en vaatziekten is kleiner als je veel beweegt. De richtlijn voor volwassenen is om minstens 150 minuten per week matig tot intensief te bewegen. Je kunt natuurlijk gaan wandelen, fietsen of hardlopen, maar zwaardere klussen in en rond je huis tellen ook mee in die 150 minuten.

Krachttraining en cardio: Daarnaast is het aan te raden om minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Krachttraining is natuurlijk heel goed om je spieren en botten te versterken, maar ook sporten waarbij je veel moet rennen en springen zijn goed voor je botten en spieren. Denk bijvoorbeeld aan voetballen, waveboarden, dansen en volleybal. Kies vooral activiteiten die jij heel leuk vindt om te doen, dan kom je ook makkelijker aan die 150 minuten en twee keer per week.

Rook niet: Die hoeven we niet meer uit te leggen. Roken is ongezond en het is beter als je het niet doet.

Zorg dat je goed en genoeg slaapt: Je lijf herstelt als je slaapt. ’s Nachts doe je nieuwe energie op. Slaap je te weinig of te licht, dan heb je overdag andere energiebronnen nodig om de dag door te komen. Je gaat dan sneller snacken en daarmee wordt het weer moeilijker om op gewicht te blijven. Wanneer je niet goed uitgeslapen bent, maak je bovendien makkelijker ongelukken. Hoeveel slaap je precies nodig hebt, is voor iedereen verschillend. Als je uitgerust wakker wordt, kun je ervan uitgaan dat je voldoende hebt geslapen.

Zorg voor voldoende ontspanning: Stress is heel slecht voor je gezondheid. Het verhoogt het risico op hartaandoeningen en het kan ervoor zorgen dat je een hoog cholesterol krijgt. Daarnaast zorgt stress ervoor dat je niet goed ademhaalt. Dit kan hyperventilatie en paniekaanvallen veroorzaken. En omdat je door stress je spieren meer aanspant, kun je last krijgen van chronische schouder- en nekklachten en van hoofdpijn. Stress kan je lichaam aanzetten tot een overproductie van eiwitten en dat kan dan weer tot zware ontstekingen leiden. Daarom is het goed om stress in je leven te verminderen.

 

Kost het of krijg je energie?

Zorg er dus voor dat stress zo min mogelijk kans krijgt. Probeer in drukke perioden vrije dagen in te bouwen en bouw verspreid over de dag micropauzes in waarbij je diep naar je buik ademhaalt. Dat zorgt ervoor dat je de spanning even kunt loslaten. Slaap genoeg, houd desnoods een piekerdagboekje bij waarin je alles opschrijft waar je ’s nachts van wakker ligt. Zo haal je het letterlijk uit je hoofd. En kijk eens goed naar je weekschema. Doe je vooral dingen die je energie kosten of zijn er ook genoeg dingen die je energie geven? Om stress te lijf te gaan, zouden die twee minimaal in balans moeten zijn.

 

Hulp nodig?

Wil jij aan een gezondere leefstijl gaan werken? Maak dan een afspraak voor een gratis intakegesprek. Ons team van mental coaches, personal trainers en voedingsdeskundigen staan voor je klaar om jou met een op maat gemaakt voedings- en trainingsschema op weg te helpen.