Liesbreuk operatie herstel Herstel op een verantwoorde manier!
12 juni 2024 Geschreven door: Jos VermeerFysieke klachten en pijn

Een liesbreuk met bijbehorende operatie en herstel kan je beperken in je dagelijkse bezigheden en bij het sporten. Met een operatie kan zo’n liesbreuk verholpen worden. Daarna wil je natuurlijk graag zo snel mogelijk je normale activiteiten weer oppakken, maar dat wil je wel graag verantwoord doen. Het herstel van een liesbreukoperatie duurt meestal 1 tot 2 weken. De 1e week na een liesbreukoperatie moet u nog wat voorzichtig aan doen. Als u geen pijn meer heeft, kunt u meestal na een week uw dagelijkse activiteiten weer oppakken.

Wat is een liesbreuk operatie en hoe herstel je?

Bij een liesbreuk is er een zwakke plek in de buikwand ontstaan. Door deze zwakke plek puilt het buikvlies uit, wat je ziet als een bult in je lies.

Bij een liesbreukoperatie wordt dat uitpuilende buikvlies terug in de buik gestopt. De zwakke plek wordt gehecht.

Daarna plaatst de chirurg een kunststof matje om de buikwand te verstevigen, zodat de kans op een nieuwe breuk kleiner wordt.

Drie soorten liesbreukoperaties

Lichtenstein-operatie

Dit is een open operatie. Dat wil zeggen dat de chirurg een snee maakt, waardoor hij rechtstreeks kan zien wat hij doet. Hij maakt de snee op de plaats van de liesbreuk en vanuit daar het uitstulpende buikvlies terugduwt.

TREPP-operatie

Dit is ook een open operatie, maar bij deze operatie maakt de chirurg een snee net boven de lies. Hij of zij benadert het uitstulpende buivlies dan vanuit de binnenkant. Vanuit hier haalt de chirurg het buikvlies terug de buik in.

TEP-operatie

Dit is een kijkoperatie. De chirurg maakt drie kleine sneetjes in de buik. Via deze sneetjes gaan een camera en de instrumenten richting je lies. De chirurg ziet dus niet rechtstreeks wat hij doet. De camera laat de chirurg zien wat hij precies met zijn instrumenten doet. De chirurg benadert de breuk dan ook van de andere kant om het buikvlies terug naar binnen te halen. Deze methode heeft de voorkeur als je aan twee kanten een liesbreuk hebt of als je al eens een liesbreuk op dezelfde plek hebt gehad.

Herstel net na de liesbreuk operatie

Meestal mag je dezelfde dag nog naar huis. Je mag gewoon bewegen, maar je mag de eerste paar dagen nog geen druk op je geopereerde lies uitoefenen. Na een liesbreuk operatie is herstel het belangrijkste. Je mag dus geen zware dingen tillen, niet persen op de wc en als je moet hoesten of niesen moet je de geopereerde plek ondersteunen met je hand. De eerste 48 uur na de operatie mag je geen autorijden. Als je na een week geen pijn meer hebt, kun je je normale activiteiten weer rustig oppakken.

Liesbreuk operatie herstel – Weer aan het werk

Hoe snel je weer aan het werk kunt, hangt af van het werk dat je doet. Doe je zwaar lichamelijk werk waarbij je veel moet tillen, dan mag je pas twee weken na je operatie aan het werk. Na een Lichtenstein-operatie moet je drie weken wachten voor je weer zwaarder mag tillen. Luister hoe dan ook goed naar je lijf. Als je pijn krijgt op de plaats waar de breuk zat, dan kun je beter nog even wat rustiger aan doen.

Sporten na een liesbreukoperatie

Als je na een week geen pijn meer hebt, mag je het sporten weer rustig gaan opbouwen. Denk eraan, herstel na een liesbreuk operatie is het belangrijkste.

Zwemmen kan pas weer na twee weken in verband met de hechtingen. Fietsen mag ook pas na twee weken.

Bij fietsen kan er wrijving en druk in het geopereerde gebied ontstaan, waardoor de wond minder snel herstelt. Ook met krachttraining kun je het beste twee weken wachten.

Na een Lichtenstein-operatie moet je hier drie weken mee wachten. Luister bij het opbouwen goed naar je lijf. Heb je pijn in je lies, dan kun je beter een stapje terug doen.

Gratis intakegesprek!

Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voornaam en achternaam

Gerelateerde artikelen

oefeningen op heupklachten te verminderen
Fysieke klachten en pijn

Last van heupklachten? Deze oefeningen verminderen je pijn

Pijnlijke klachten die zich in en rondom de heup vinden. Hoewel veel mensen vermoeden dat deze pas op latere leeftijd voorkomen, is dat niet altijd het geval. Ook jongere lichamen kunnen ermee te kampen krijgen. Sommige heupklachten zijn zelfs aangeboren. Om de pijn die bij heupklachten komt kijken te verhelpen, zetten wij de meest effectieve oefeningen voor je op een rij.

Bekijk dit advies

van stijve nek afkomen
Fysieke klachten en pijn

Hoe kom je van een stijve nek af?

Een stijve nek kan heel vervelend zijn. Je kunt bepaalde bewegingen niet maken, of ervaart veel last of pijn van je spieren. Maar hoe ontstaan deze nekklachten? En hoe kom je van een stijve nek af? Wij leggen het je uit en zetten de beste tips voor je op een rij.

Bekijk dit advies

zwanger rugpijn
Fysieke klachten en pijn

Zo verlicht je rugpijn tijdens de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap maakt het lichaam een heleboel veranderingen door. Helaas gaan deze veranderingen vaak gepaard met zeurende pijn en vervelende klachten. Een veelvoorkomend fenomeen bij zwangere vrouwen is rugpijn. En daarbij vaak in de onderug. In deze blog leggen we je uit hoe het komt dat je tijdens een zwangerschap vaak juist dit soort rugklachten ervaart. En we geven je tips waarmee je het kunt verlichten. Waardoor je wat meer kunt genieten van die speciale negen maanden.

Bekijk dit advies

Sporten met spierpijn
Fysieke klachten en pijn

Is sporten met spierpijn wel gezond?

In hoofdlijnen zijn er drie verschillende soorten spierpijn, allen met verschillende oorzaken. We geven je in dit artikel meer uitleg.

Bekijk dit advies